Evropsko prvenstvo u futsalu 2018

11. Evropsko prvenstvo u futsalu  održaće se u periodu od 30. januara do 10. februara 2018. godine, Ljubljani (Slovenija), u organizaciji Fudbalskog saveza Slovenije i Evropske fudbalske unije - UEFA.


Termin “futsal” predstavlja skraćenicu od portugalskih “futebol de salao”, i šanskih reči “futebol de sala” koje označavaju dvoranski fudbal, odnosno fudbal u zatvorenom prostoru. Sa obzirom da se u različitim zemljama futsal igrao po različitim pravilima i oblicima, ne čudi ni to da je sam futsal dugo godina egzistirao pod različitim imenima, kao što su: “ulični fudbal”, “pet na strani (eng. five-a-side)”, “dvoranski fudbal”, “mali fudbal” i sl.  Kada je u pitanju, sam nastanak futsala, i tu postoji nekoliko verzija: Prema jednoj verziji, nastanak futsala vezuje se za takmičenje mladih YMCA 1930. godine u Montevideu, kada je Juan Carlos Geriani predstavio fudbal sa 5 igrača u svakom timu; Dok je prema drugoj verziji futsal nastao na plažama Brazila.


Velika popularnost nove igre, dovela je do daljeg razvoja futsala, pa su se tako 1954. godine brazilske države usaglasile oko pavila igre, a 1974. godine, u Sao Paolu, osnovano je Internacionalno telo FIFAUSA (Federacao Internationale de Futebol de Salao). Prvo internacionalno takmičenje, koje je organizovala FIFAUSA, održano je 1965. godine, prvi Panamerički kup održan je 1980. godine, dok je Prvo Svetsko prvenstvo održano u Sao Paoulu 1982. godine. S obzirom da, 1989. godine, veliki broj zemalja pristupa Svetskoj fudbalskoj organizaciji (FIFA), u FIFA-i donose odluku da zajedno, pod jednim krovom, ujedine i sve organizacije malog fudbala (futsala), nakon čega se FIFA odvaja od FIFAUSA i donosi nova  pravila, čime stvara novu verziju malog fudbala.


Ovogodišnje Evropsko prvenstvo u futsalu održaće se u Areni Stožice u Ljubljani, u skladu sa pravilima Evropske fudbalske unije (Union of European Football Associations - UEFA).


Programom Evropskog prvenstva u futsalu predviđeno je učešće 12 reprezentacija (ekipa) koje će biti raspoređene u 4 grupe sa po 3 ekipe, i to:

  • Grupa A: Slovenija; Italija; Srbija.
  • Grupa B: Rusija: Kazahstan; Poljska.
  • Grupa C: Portugal; Ukrajina; Rumunija.
  • Grupa D: Španija; Azerbejdžan; Francuska.

Takođe, programom manifestacije, predviđeno je da se nakon takmičenja po grupama igra po nokaut sistemu na ispadanje, od četvrtfinala do finala.


Titulu sa prethodnog Evropskog prvenstva u futsalu, koje je održano 2016. godine u Beogradu, brani reprezentacija Španije. Najbolji strelac na prethodnom šampionatu bio je Serik Zhamankulov (Kazahstan), a najbolji igrač takmičenja bio je Miguel Sayago Martí - Miguelín (Španija).


Program takmičenja:

  • 30. 01. - 04. 02. 2018 - Takmičenje po grupama
  • 05. - 06. 02. 2018. - Četvrtfinale
  • 08. 02. 2018. - Polufinale
  • 10. 02. 2018. - Utakmica za treće mesto
  • 10. 02. 2018. - Finale

 


Autor: Marko Skorić
Održavanje: od 30.01.2018. do 10.02.2018.

PODACI O ORGANIZATORU
Naziv Organizatora:
Fudbalski savez Slovenije; Evropska fudbalska unija (UEFA)
Mesto:
Ljubljana
Adresa:
Kontakt tel. #1:
Kontakt tel. #2:
Faks:
Mobilni telefon:
E-Mail adresa:
Web sajt:
http://futsaleuro2018.si

Facebook:
posetite stranicu
Google+:
nije dostupno
Twitter:
posetite stranicu

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANI DOGAĐAJI...
+ Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018
+ ECA Evropsko Prvenstvo u kajaku i kanuu 2018
+ Svetsko prvenstvo u hokeju na ledu 2018
+ Evropsko prvenstvo vazdušnim oružjem na 10m 2018
+ Evropsko prvenstvo u karateu za juniore, kadete...

POVEZANE VESTI...
+ Raspored utakmica i rezultati - Evrop...

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...