x

Evropsko prvenstvo u futsalu 2018

Evropsko prvenstvo u futsalu 2018

11. Evropsko prvenstvo u futsalu  održaće se u periodu od 30. januara do 10. februara 2018. godine, Ljubljani (Slovenija), u organizaciji Fudbalskog saveza Slovenije i Evropske fudbalske unije - UEFA.


Termin “futsal” predstavlja skraćenicu od portugalskih “futebol de salao”, i šanskih reči “futebol de sala” koje označavaju dvoranski fudbal, odnosno fudbal u zatvorenom prostoru. Sa obzirom da se u različitim zemljama futsal igrao po različitim pravilima i oblicima, ne čudi ni to da je sam futsal dugo godina egzistirao pod različitim imenima, kao što su: “ulični fudbal”, “pet na strani (eng. five-a-side)”, “dvoranski fudbal”, “mali fudbal” i sl.  Kada je u pitanju, sam nastanak futsala, i tu postoji nekoliko verzija: Prema jednoj verziji, nastanak futsala vezuje se za takmičenje mladih YMCA 1930. godine u Montevideu, kada je Juan Carlos Geriani predstavio fudbal sa 5 igrača u svakom timu; Dok je prema drugoj verziji futsal nastao na plažama Brazila.


KO? 11. Evropsko prvenstvo u futsalu

ŠTA? futsal, mali fudbal, dvoranski fudbal

KAD? od 30. januara do 10. februara 2018.

GDE? Ljubljana (Slovenija)


Velika popularnost nove igre, dovela je do daljeg razvoja futsala, pa su se tako 1954. godine brazilske države usaglasile oko pavila igre, a 1974. godine, u Sao Paolu, osnovano je Internacionalno telo FIFAUSA (Federacao Internationale de Futebol de Salao). Prvo internacionalno takmičenje, koje je organizovala FIFAUSA, održano je 1965. godine, prvi Panamerički kup održan je 1980. godine, dok je Prvo Svetsko prvenstvo održano u Sao Paoulu 1982. godine. S obzirom da, 1989. godine, veliki broj zemalja pristupa Svetskoj fudbalskoj organizaciji (FIFA), u FIFA-i donose odluku da zajedno, pod jednim krovom, ujedine i sve organizacije malog fudbala (futsala), nakon čega se FIFA odvaja od FIFAUSA i donosi nova  pravila, čime stvara novu verziju malog fudbala.


Ovogodišnje Evropsko prvenstvo u futsalu održaće se u Areni Stožice u Ljubljani, u skladu sa pravilima Evropske fudbalske unije (Union of European Football Associations - UEFA).


Programom Evropskog prvenstva u futsalu predviđeno je učešće 12 reprezentacija (ekipa) koje će biti raspoređene u 4 grupe sa po 3 ekipe, i to:

  • Grupa A: Slovenija; Italija; Srbija.
  • Grupa B: Rusija: Kazahstan; Poljska.
  • Grupa C: Portugal; Ukrajina; Rumunija.
  • Grupa D: Španija; Azerbejdžan; Francuska.

Takođe, programom manifestacije, predviđeno je da se nakon takmičenja po grupama igra po nokaut sistemu na ispadanje, od četvrtfinala do finala.


Raspored utakmica i rezultati - Evropsko prvenstvo u futsalu 2018


Titulu sa prethodnog Evropskog prvenstva u futsalu, koje je održano 2016. godine u Beogradu, brani reprezentacija Španije. Najbolji strelac na prethodnom šampionatu bio je Serik Zhamankulov (Kazahstan), a najbolji igrač takmičenja bio je Miguel Sayago Martí - Miguelín (Španija).


Program takmičenja:

  • 30. 01. - 04. 02. 2018 - Takmičenje po grupama
  • 05. - 06. 02. 2018. - Četvrtfinale
  • 08. 02. 2018. - Polufinale
  • 10. 02. 2018. - Utakmica za treće mesto
  • 10. 02. 2018. - Finale


Autor: Marko Skorić Održavanje: od 30.01.2018. do 10.02.2018.

Još fotografija:

PODACI O ORGANIZATORU

Naziv Organizatora: Fudbalski savez Slovenije; Evropska fudbalska unija (UEFA)
Mesto: Ljubljana
Adresa:
Kontakt tel. #1:
Kontakt tel. #2:
Faks:
Mobilni telefon:
E-Mail adresa:
Web sajt: http://futsaleuro2018.si
Facebook:
Twitter:
Instagram:

PROČITAJTE JOŠ...