x

Bronza za srpski miks dubl Tomić - Vitman

Bronza za srpski miks dubl Tomić - Vitman Foto: BSS

U periodu od 02. do 05. novembra reprezentacija Srbije u sastavu Mihajlo Tomić, Anđela Vitman, Marija Sudimac i Viktor Petrović učestvovala je na turniru u Budimpešti koji je okupio veliki broj igrača iz celog sveta. Najbolji srpski dvojac Mihajlo Tomić i Anđela Vitman nastavili su sa serijom postizanja vrhunskih rezultata na međunarodnoj sceni i uspeli da, u izuzetno jakoj konkurenciji svetske klase, donesu Srbiji još jednu medalju.


Put do bronze Tomić i Vitman započeli su kao treći nosioci na turniru rutinskom pobedom nad holandskim parom Gijs Duijs/Merte Los (21:10, 21:13), nakon čega je u istom duhu savladan i par iz Španije u sastavu Žam Perez/Klaudia Lil (21:15, 21:18). Sa sjajnom igrom nastavio je srpski par i u četvrtini finala protiv Danaca Andreasa Sondergarda i Iben Bergstajn gde su nakon prvog seta i ravnopravne borbe (21:19), meč priveli kraju serijom virtueznih poena rezultatom 21:12. Samo korak je delio Mihajla Tomića i Anđelu Vitman do borbe za najsjajnije odličije. U ubudljivom polufinalnom meču ukrstili su rekete sa drugim nosiocima turnira Stivenom Salvudom i Hope Varner, ali je nakon tesne borbe u trećem setu sreća prevagnula u korist engleskog para.


„Zadovoljan sam novom međunarodnom seniorskom medaljom koju smo Anđela i ja osvojili, ali smo oboje osetili da je ipak mogla biti zlatna. Pokazali smo izuzetno visok nivo igre na turniru, pogotovo u meču protiv danskog para. Ono što nas čini srećnima je veliki pomak u igri kao para, dosta smo stvari unapredili i poboljšali i siguran sam da je ova bronza samo jedna u nizu budućih medalja”, izjavio je nakon turnira Mihajlo Tomić i istakao da novu šansu za zlatnu medalju Anđela i on imaju već sledeće nedelje u Norveškoj gde će, motivisani ostvarenim uspehom u Budimpešti, napadati zlatnu medalju.


Najbolja srpska seniorka u konkurenciji žena pojedinačno Marija Sudimac poražena je na samom startu turnira od jake protivnice Ane Bajgum iz Danske, a priliku da se oproba na seniorskim turnirima dobio je i najperspektivniji srpski junior Viktor Petrović koga ove godine očekuje prelaz iz juniorske u seniorsku konkurenciju. Petrović je nastupio u eliminacionij fazi takmičenja zajedno sa Mihajlom Tomićem u konkurenciji muških parova, ali su savladani od četvrtih nosioca na turniru iskusnog para Lin Vu Čeha i Su li Veja iz Kineskog Taj Peja.


Glavni trener reprezentacije Milan Barbir izjavio je nakon turnira da je zadovoljan učešćem reprezentacije Srbije na 47. izdanju Victor FZ Force Hungarian International koje je pokazalo da napredak srpskih igrača ide progresivnom linijom kao ostvarivanju dugoročno postavljenih ciljeva: “Anđela i Mihajlo još jednom su opravdali očekivanja i pokazali zašto se nalaze na 80. mestu na svetskoj seniorskoj listi. Plan je da u narednih nekoliko meseci dođemo do top 50, kao i da ostvarimo glavni cilj a to su, svakako, Olimpijske igre”, rekao je Barbir i dodao da je za najmlađeg člana reprezentacije Viktora Petrovića ovo bila sjajna prilika za sticanje iskustva koje je od izuzetnog značaja za buduća seniorska velika međunarodna takmičenja. „Marija Sudimac je u blagom padu forme ali naporno radimo da se što pre vrati u svoj prepoznatljiv stil igre i da nastavi sa standardno dobrim rezultatima”, dodao je Barbir za kraj.


Učešće reprezentacije Srbije na turniru u Budimpešti podržalo je Ministartvo omladine i sporta Republike Srbije kroz obezbeđivanje neophodne finansijske podrške.


Datum: 07.11.2022. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...