x

Edukacija kao važan segment razvoja badmintona

Edukacija kao važan segment razvoja badmintona Foto: BASS

Više od 30 nastavnika i sportskih radnika iz cele Srbije uspešno je ovog vikenda završilo edukaciju u okviru “Shuttle Time” projekta koja se od 2017. godine realizuje u saradnji sa Svetskom badminton federacijom i Evropskom badminton konfederacijom. 


Treći po redu kurs u 2022. godini okupio je u Nacionalnom centru na Adi nastavnike fizičkog vaspitanja i članove sportskih organizacija iz Beograda, Kruševca, Zrenjanina, Kraljeva, Kragujevca, Subotice, Vrbasa, Požarevca, Vršca i Valjeva  koji su prošli teorijsku i praktičnu obuku. Nakon završenog kursa, svim polaznicima kursa su podeljeni i školski kompleti sa badminton opremom kako bi nova znanja implementirali u svoj dalji rad sa decom.


Kurs je vodio glavni trener reprezentacije i sertifikovani „Shuttle time“ edukator Milan Barbir, dok su predstavnici Badminon saveza Srbije prisutnima približili rad i aktivnosti Saveza i upoznali ih sa rezultatima i pravcima razvoja badmintona u Srbiji.


„Izuzetno je zadovoljstvo videti danas ovoliki broj ljudi koji su svoju subotu posvetili edukaciji i badmintonu.  Početak ovog projekta datira još od 2014. godine kada je potpisan partnerski sporazum sa Svetskom badminton federacijom i nakon dvogodišnje pripreme, krenulo se u realizaciju kurseva. Samo u 2022. godini više od 60 nastavnika steklo je zvaničan sertifikat „Shuttle time“ projekta, a više hiljada dece dobilo je opremu i priliku da igra badminton”, istakao je Radomir Jovović, predsednik UO BASS i dodao da na takav način Badminton savez Srbije teži da doprinese razvoju školskog sporta i stvaranju mogućnosti da se što veći broj dece upozna i bavi ovim divnim olimpijskim sportom.


Besplatne kurseve koji se u okviru „Shuttle time” projekata realizuju uz podršku Ministarstva omladine i sporta, do sada je uspešno završilo više od 200 polaznika, dok je čak 22 škole opremljeno specijalnim školskim setovima sa osnovnom opremom za badminton. Osim krajnje realizacije kursa, polaznicima “Shuttle time”-a obezbeđeni su i priručnici i planovi za nastavnike, sajt na srpskom jeziku sa svim materijalima i video lekcijama, kao i aplikacija za mobilni telefon kao efikasan alat i podrška u osmišljavanju časova badmintona, bilo u okviru redovnih ili dodatnih časova fizičkog vaspitanja.


Sa dobrom praksom i daljim opremanjem škola nastavlja se i u buduće, te je naredni, četvrti po redu, kurs za nastavnike u Nacionalnom centru na Adi planiran za kraj 2022. godine.

Datum: 24.10.2022. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...