x

Sedam najvećih skandala u istoriji Svetskih prvenstava u fudbalu

Sedam najvećih skandala u istoriji Svetskih prvenstava u fudbalu

Kako se ubrzano približava Svetsko prvenstvo u Kataru, takmičenje koje mnogi smatraju najvećim sportskim događajem na planeti, oči svih ljubitelja fudbala, bilo da se njihove nacije takmiče ili ne, biće fokusirane na sve što se dešava tokom mesec dana trajanja turnira.


Posmatraćemo i mahnite aktivnosti kladionica, proverićemo koji su njihovi tipovi za Svetsko prvenstvo 2022 i kako žele da privuku nove kladioničare. Nekoliko njih nudi promo kodove za nove igrače - preporučujemo da proverite bet365 bonus kod za dobar početak sa klađenjem na SP. Sigurno neće nedostajati ni prognoza za fudbalsko klađenje, a kvote za Svetsko prvenstvo će sigurno varirati. 


Vrlo je malo, ako uopšte, bilo prethodnih Mundijala koji su prošli bez spornih pitanja, pri čemu su mnoge situacije prerasle u skandale o kojima se priča i decenijama kasnije, takođe u Srbiji. Primera radi,  na prvom SP-u u Urugvaju, davne 1930. godine, fudbalska reprezentacija Jugoslavije ostvarila je istorijski uspeh i podelila treće i četvrto mesto sa selekcijom SAD. Međutim, čuvena je priča da je u polufinalu arbitar poništio čist gol Jugoslavije iz razloga koji nikada nisu objašnjeni, a onda je loptu koja je otišla na aut, dežurni policajac vratio na teren...


Evo još nekih od najskandaloznijih primera:


Andres Eskobar

Najtragičniji od svih skandala na Svetskom prvenstvu dogodio se 1994. godine, kada je moćni narko kartel ubio kolumbijsku zvezdu Andresa Eskobara nekoliko dana nakon što je njegov nesrećni autogol izbacio njegovu zemlju iz takmičenja.


Pošto je uspeo da ostavi neizbrisiv trag na turniru, Eskobarov autogol u porazu od SAD rezultatom 2-1 značio je da Kolumbija ispadne iz grupne faze. Narko-baroni u igri su imali i izgubili ogromne sume novca, a njegovo ubistvo su naredili kao odmazdu za svoje gubitke.


Dok je sedeo u svom automobilu ispred noćnog kluba u kolumbijskom gradu Medeljinu, u Eskobara su pucali šest puta. Uhapšen sledećeg dana, njegov telohranitelj Umberto Kastro Munjoz je priznao ubistvo. Procenjuje se da je sahrani prisustvovalo oko 120.000 ljudi, a godišnjica njegove smrti se i dalje obeležava na utakmicama u Kolumbiji svake godine.



Božja ruka

Jedan od najčešće isticanih skandala u istoriji Svetskog prvenstva dogodio se tokom četvrtfinalnog okršaja između Argentine i Engleske 1986. Posle prvog poluvremena bez golova, Dijego Maradona je početkom drugog poluvremena doveo Argentince u vođstvo kada je namerno skrenuo loptu preko glave engleskog golmana Pitera Šiltona... rukom.


Neverovatno, sudije nisu uočile igranje rukom i dozvolili su „gol“. Bio je to verovatno najočigledniji čin varanja koji je ikada izvršen i nije kažnjen. Kasnije, kada je upitan o incidentu, Maradona je odbio da prizna svoje proračunate postupke i umesto toga je radije rekao da je to bilo pravedno i da je sve izvršila „božja ruka“.



Napad Haralda Šumahera na Patrika Batistona

U polufinalu 1982. između Francuske i Zapadne Nemačke je došlo do dvostrukog skandala oko istog incidenta. U napadu francuskog tima, Patrik Batiston je jurio ka golu kada je nemački golman Harold Šumaher izleteo sa svoje linije i udario napadača sa velikom snagom, nokautiravši Francuza. Batiston je zadobio napukline pršljenova, izgubio dva zuba i nakratko pao u komu.


Neverovatno, sudija je dosudio gol, a Šumaher je pobegao čak i bez upozorenja zbog svog divljačkog napada. Verovatno bi dobio zatvorsku kaznu da je ovo izvršeno na ulici, jer takva je bila njegova brutalnost. Nemačka je uspela da dobije meč na penale i na zgražavanje svih, Šumaher nije pokazao kajanje, te se posle šalio na račun incidenta.



Zavera Nemačke i Austrije

U neverovatnoj prevari, Nemačka i Austrija su se urotile da izbace Alžir sa turnira 1982. Nemačka je bila u opasnosti da bude eliminisana, ali je znala da će pobeda od 1-0 u finalnoj grupnoj utakmici doneti napredak oba tima u drugu fazu takmičenja.


Rani gol je Austrijance doveo do zaostatka, ali do kraja utakmice nisu pokušavali da se izjednače. Sve vreme su igrali loptom unazad i pravili čitav niz povratnih pasova kojima su gubili vreme. To je bio zločin protiv fudbala i od tada je odlučeno da sve finalne utakmice u grupama moraju da počinju u isto vreme; mala uteha Alžircima.



Maradonina prevara sa drogom

Maradona je ponovo bio spreman na varanje 1994. kada je uklonjen sa turnira nakon što je bio pozitivan na zabranjenu supstancu efedrin. Sumnje su se pojavile nakon njegovog zloglasnog slavlja dok je intenzivno zurio u kameru nakon što je postigao gol u grupnoj fazi. Nikada više nije zaigrao za svoju zemlju.



Argentina u tužbi za nameštanje

U svojoj ključnoj utakmici protiv Perua na turniru koji je organizovala 1978. godine, Argentini je bilo potrebno da pobedi sa četiri gola da bi odvela Brazil u finale. Peruanci su u prethodnih pet utakmica primili samo šest golova, pa je to izgledalo kao nemoguć zadatak. Argentina je pobedila sa 6-0 i kružile su glasine da je utakmica nameštena, čemu nije pomogla činjenica da je Peru ubacio golmana rođenog u Argentini. Međutim, nikada ništa nije dokazano.



Pele ljudski bilbord

Verovatno najveći igrač svih vremena, Pele, kontroverzno je zadržao početak četvrtfinala 1970. protiv Perua tražeći od sudije dodatno vreme da zaveže svoje Puma kopačke. Znajući da će kamere biti fokusirane na njega, efektivno je učestvovao u prvoj svetskoj promociji viralnog oglašavanja. Plaćeno mu je prijavljenih 120.000 dolara za samo nekoliko sekundi rada.


Datum: 18.10.2022. Autor: /

PROČITAJTE JOŠ...