x

Srbiji bronza puškom u Evropskoj ligi mladih

Srbiji bronza puškom u Evropskoj ligi mladih Foto: SSS

Deseti mesec u godini je za srpsko streljaštvo počeo novom medaljom na međunarodnoj sceni.


Reprezentacija Srbije vazdušnom puškom osvojila je bronzano odličje na finalnom turniru Evropske lige mladih (strelci od 14 do 19 godina) održanom u Budimpešti.


Treće mesto u Evropi osvojili su: Aleksandra Havran, Anja Knežević, Ljiljana Cvetković, Aleksa Rakonjac, Veljko Jovanović, Uroš Aleksić.


Drugi takmičarski dan počeo je trećim kolom takmičenja po grupama. Srbija se sastala sa Ukrajinom. Obe ekipe su u prva dva kola zabeležile trijumfe i bilo je jasno da će pobednik duela osvojiti prvo mesto u grupi i kvalifikovati se u meč za zlato, a da će poraženi, kao drugoplasirani, otići u meč za bronzu.


Ukrajinski mladi strelci su bili uspešniji, slavili sa 32:16 i Srbiju poslali u meč za bronzu, gde im je rival bila Italija.


U duelima za medalje pravila su drugačija od takmičenja po grupama, u kojima se presek pravi posle svakih deset hitaca. U mečevima za odličja, kao i u grupi, strelac ima direktnog rivala u protivničkom timu, ali presek se pravi posle svakog hica. Takmičar sa boljim rezultatom svom timu donosi dva poena. Meč za medalju traje do 20 serija. Prekida se ranije ukoliko je pitanje pobednika rešeno.


Srbiju su u meču za bronzu predstavljali Havranova, Rakonjac, Kneževićeva i Jovanović. Naš tim je pobedu obezbedio posle 19.serije, Italiju je savladao 84:68 i nastavio uspešnu nisku Srbije u Evropskoj ligi mladih.


Na prethodnom finalnom turniru, koji je održan 2019, takođe u Budimpešti, Srbija je bila treća.


U takmičenju pištoljem, naša selekcija je i u trećem kolu doživela poraz i zauzela treće mesto u grupi.


Ivan Manojlović, trener zadužen za juniorske selekcije u stručnom štabu SSS i vođa puta u Budimpešti je prokomentarisao:


-Zadovoljan sam celokupnim nastupom obe ekipe, jer treba da uzmemo u obzir da smo imali puno debitanata u mladoj reprezentaciji. Ekipa puškom je godinama u krugu kandidata za medalje, a i ova nova generacija je dokazala kvalitet za evropski vrh. Što se tima pištoljem tiče, tu imamo novu generaciju strelaca. I sam plasman na finalni turnir je uspeh, a vreme je pred njima. Celokupna ekipa će nastupati u Ligi mladih još nekoliko sezona. Siguran sam da će napredovati. Zahvalio bih se svojim kolegama u stručnom štabu Saši Ikeru i Stefanu Višekruni, kao i Streljačkom savezu Srbije, Ministarstvu omladine i sporta na podršci da sprovedemo ceo program rada i priprema kako smo i planirali. 


Evropska liga mladih finalni turnir, puška, drugi dan


Grupa 1, treće kolo: Italija – Mađarska 15:33, Estonija – Švedska 14:34

Plasman: 1. Mađarska, 2. Italija, 3. Švedska, 4. Estonija.


Grupa 2, treće kolo: Srbija – Ukrajina 16:32 (Aleksandra Havran – Oleksej Vijatčin 12:0, Aleksa Rakonjac - Kristina Ostapenko 0:12,Ljiljana Cvetković – Ivan Tkalenko 2:10, Uroš Aleksić - Sofija Mihaljuk 2:10), Češka  - Norveška 13:35.


Plasman: 1. Ukrajina, 2. Srbija, 3. Norveška, 4. Češka.


Meč za bronzu: Italija – Srbija 68:84 (Karlota Salafija – Aleksandra Havran 19:19, Luka Sbarbati – Aleksa Rakonjac 24:14 , Eleonora Palmisano – Anja Knežević 10:28, Alesandro Karosi – Veljko Jovanović 15:23)


Meč za zlato: Mađarska – Ukrajina 84:76


Evropska liga mladih, finalni turnir, pištolj, drugi dan


Grupa 2, treće kolo: Srbija - Ukrajina 18:30 (Eleonora Radulović - Maksim Himon 4:8, Luka Milošević - Ivan Martinov 5:7, Marko Ninković -Jelizaveta Beznosova 8:4, Olga Stojanović – Nadija Vakulenko 1:11), Mađarska – Italija 17:31.


Plasman: 1. Italija, 2. Mađarska, 3. Ukrajina, 4. Srbija


Datum: 01.10.2022. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...