x

Sedam medalja u Zagrebu: Stevanović najbolji U13 takmičar turnira

Sedam medalja u Zagrebu: Stevanović najbolji U13 takmičar turnira Foto: BSS

U sportskoj dvorani “Sutinska vrela” reprezentativci Srbije u kategoriji do 13 i 15 godina odmerili su snage sa svojim vršnjacima iz čak 16 zemalja Evrope. Danilo Stefanović, Aleksa Radovanović, Čarna Mihajlović, Selena Stojanović i Teodora Latas sjajnom igrom izvojevali su nove medalje čime je nastavljena uzlazna putanja srpskog badmintona na međunarodnim turnirima.


Zlatnu medalju u konkurenciji muških parova do 13 godina Srbiji su doneli i Aleksa Radovanović i Danilo Stevanović, koji je proglašen i za najkorisnijeg igrača Zagreb Youth Open 2022. Do finala ovaj dvojac stigao je preko hrvatsko-slovenačog para Matovina/Trampuž (21-11,21-16) i češko-ukrajinskog dubla Skrčenji/Volotnjikov (21-12, 21-9) dok su u finalnom meču brilijantnom igrom nadigrali češki par Stručka/Vrhoticki (21-19, 21-18). Danilo Stevanović osvojio je još jedno zlatno odličije u kategoriji muškog singla do 13 godina, dok je Aleksa Radovanović izvojevao bronzanu medalju u istoj konkurenciji.


U konkurenciji devojčica pojedinačno do 15 godina, Teodora Latas popela se na pobedničko postolje nakon uzbudljivog finalnog meča u kome je savladala Doru Kvesić iz Hrvatske rezultatom 21-17, 21-13. Neprikosnovena Teodora put do finala krčila je rutinskim pobedama od 2:0 nad protivnicama iz Nemačke, Engleske i Hrvatske i konstantnim kvalitetom igre zasluženo osvojila zlatno odličije. U istoj konkurenciji, Čarna Mihajlović izborila je bronzanu medalju. Nakon uspešnog starta u grupi i pobede nad Lindom Vernerovom iz Češke (21-19, 21-16), u polufinalnom meču Čarna je zaustavljena od engleske protivnice Mili Patel.


Selena Stojanović istakla se u konkurenciji ženskih i mešovitih parova do 15 godina gde je sa saigračima izvojevala čak dve bronzane medalje - sa Teodorom Latas u ženskom, a sa partnerom iz Nemačke Edijem Ndojem u miks dublu. Time je ostvaren maksimalan učinak srpskih takmičara na turniru u Zagrebu, budući da su se svi takmičari kući vratili sa osvojenim medaljama.


Trener reprezentacije mlađih kategorija Dragan Antić istakao je da ga raduje sve bolja i bolja igra srpskih juniora, kao i da je celokupan turnir protekao u dobroj atmosferi. “Iz turnira u turnir ova talentovana generacija pokazuje sve veće samopouzdanje i pruža sve bolje partije. Neke greške i strahovi sa prethodnih turnira manje dolaze do izražaja i to zahvaljujući sve većem iskustvu stečenom na prethodnim takmičenjima. Na Youth-u u Zagrebu je cela ekipa prikazala odličnu igru što je rezultiralo osvojenim medaljama, a posebno sam ponosan na Danila koji je proglašen za najboljeg igrača do 13 godina”, izjavio je Antić.


Istovremeno se u Zagrebu igrao turnir i za igrače do 17 godina na kome su dva srpska predstavnika, Marko i Uglješa Mihajlović, pokazala dobru igru. “Kod Marka je prevagnuo nedostatak iskustva što se videlo u presudnim poenima, dok je Uglješa u sva tri meča bio na visini zadatka, ali to nije bilo dovoljno za dolazak do završnice turnira. U narednom periodu bavićemo se poboljšanjem performansi i konstantnosti u igri”, zaključio je Antić.


U Zagrebu je u toku i Victor Croatia International 2022 na kome Srbiju u takmičarskim redovima predstavlja Borko Petrović, dok pravdu na turniru deli Marija Hinić kao sudija turnira. Učešće reprezentacije u kategoriji do 13 i 15 godina na Zagreb Youth Open podržalo je kroz obezbeđenje finansijske podrške Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije. 


Datum: 01.10.2022. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...