x

Srbiji zlato na SP srednjoškolaca u košarci

Srbiji zlato na SP srednjoškolaca u košarci Foto: Savez za školski sport Srbije

Srbija ima novo košarkaško zlato. Ono je stiglo sa Svetskog prvenstva za srednjoškolce, koje je održano u Beogradu. 


Pobedom u finalnom duelu nad favorizovanom Turskom, mladići Sportske gimnazije iz Beograda podigli su pehar i okitili se zlatnim medaljama. Srbija – Turska 97:90 (28:18, 12:23, 32:24, 25:25).


SP u Beogradu trajalo je od 20. do 28. septembra, u organizaciji Saveza za školski sport Srbije, u partnerstvu sa Ministarstvom omladine i sporta, Sekretarijatom za sport i omladinu Beograda i Svetskom školskom sportskom federacijom (ISF). U isto vreme održano je i SP za devojke, sa 16 ekipa. Naše su bile odlične u grupi, ali su na kraju osvojile solidno šesto mesto.


Dečaci iz Sportske gimnazije predvođeni Markovićem (30 poena), Mitrovićem (26) i Ristićem (23) su vodili veći deo meča. Turci su pred kraj druge četvrtine izjednačili i čak kratko poveli. Ipak, nošeni navijanjem sa tribina Hale sportova, naši momci su uspeli da dođu do pobede i bilo je sjajno gledati ih kako su se veselili posle utakmice. Srbija je do zlata stigla, posle dve pobede u grupi, a onda pobedama u četvrtfinalu, polufinalu i finalu. Na SP su učestvovale i ekipe Mađarske, Nigerije, Kineskog tajpeha, Francuske, Brazila, Čilea, Nepala, Grčke i Bugarske. Medalje su delili predsednik ISF Laurent Petrinka i predsednik Saveza za školski sport Željko Tanasković.


- Beograd je svet, to se već odavno zna. Svi vole da dođu u glavni grad Srbije, a najviše sportisti. I ovaj put bili smo sjajni domaćini, stečeno je mnogo novih prijateljstava. Neki novi klinci videli su odlične hale u Beogradu i videli evropski grad, koji je prelep i u koji će se sigurno većina vraćati. Bravo za momke, potvrdili su da je budućnost pred njima. Ali pohvala i za devojke, koje su nas isto predstavljale na sjajan način. Idemo dalje, Srbija je zemlja sporta a i ovom prilikom moram da istaknem zahvalnost predsedniku Vučiću, Vladi Srbije i Gradu Beogradu, koji se itekako bore da našem sportu na svim nivoima bude sjajno. A svi mi, od sportista, do trenera i sportskih funkcionera smo tu da koristimo podršku i Srbiju predstavljamo na razne dobre načine, kako na takmičenjima kod kuće, tako i u svetu – istakao je Željko Tanasković.


Srbija: Bogoljub Marković , Andrej Mušicki, Aleksa Vlajić, Vuk Popović, Nemanja Živković, Aleksa Ristić, Savo Drezgić, Vuk Živanović, Vukašin Bubanja, Aleksandar Mitrović, Miodrag Gačić, Konstantin Pešić. Naše zlatne sa klupe su predvodili profesori Ivana Vico i Dejan Pejić.


Datum: 28.09.2022. Autor: Ksenija Milošević

PROČITAJTE JOŠ...