x

131. Kritična masa - 30kmh je spas!

131. Kritična masa - 30kmh je spas!

U subotu, 24.9.2022  u 16:30 na Trgu Nikole Pašića počeće 131. po redu Kritična masa, pod nazivom 30kmh je spas! Vožnja će biti duga oko 10 kilometara i završava se u kulturnom centru Magacin u Kraljevića Marka 4.


Ovaj put, biciklisti Beograda se priključuju obeležavanju Evropske nedelje mobilnosti, sa porukom da je ograničenje brzine vozila od 30kmh spas za sve, za pešake, osobe sa invaliditetom, trotinetaše i bicikliste. Naime, pri toj brzini se šanse da pešak i biciklista prežive sudar povećavaju više puta, što i subjektivno a i objektivno utiče na percepciju bezbednosti u saobraćaju.


Prethodnih par godina, Pariz, Berlin i Brisel su postepeno širili zone ograničenja brzine od 30kmh na sekundarnu saobraćajnu mrežu, upravo sa idejom povećavanja opšte bezbednosti saobraćaja i da bi se ranjivije kategorije zaštitile od negativnog uticaja motornog saobraćaja, a da bi se vozači privoleli na da ostave svoje automobile i pređu na pešačenje i vožnju bicikla.


U Beogradu prethodnih nekoliko godina nije obeležena ni jedna zona 30kmh, i biciklisti ovom akcijom žele da pridobiju sve ranjive učesnike saobraćaja da se zajednički izborimo za umireniji saobraćaj u gradu.


Datum: 22.09.2022. Autor: UG Ulice za bicikliste

PROČITAJTE JOŠ...