x

Stadioni na kojima će se igrati Svetsko prvenstvo Katar 2022

Stadioni na kojima će se igrati Svetsko prvenstvo Katar 2022

Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. neće biti samo prvi turnir koji će se održati u arapskom regionu, već će biti i najkompaktniji, omogućavajući navijačima da prisustvuju na više od jedne utakmice dnevno. Katar gradi sedam stadiona za finale Svetskog prvenstva, novi aerodrom, novi metro sistem, niz novih puteva i oko 100 novih hotela. Sa visokim letnjim temperaturama, svaki stadion, objekat za obuku i fan zona opremljeni su tehnologijom hlađenja na solarni pogon kako bi se temperatura održavala na 27C. Svi stadioni su ekološki prihvatljivi i njihova temperatura će se kontrolisati.

Na sajtu kladionice.tv možete saznati sve o mečevima koji će se igrati na Svetskom prvenstvu i o predikcijama za taj veliki događaj.


Savremeni ekološki stadioni


Katar je mala  zemlja i predstavlja dom za manje od 3 miliona ljudi, tako da se nasleđem turnira mora pažljivo upravljati. Sa tim ciljem, organizatori turnira su se obavezali da će izgraditi stadione sa modularnim elementima, koji će biti rekonfigurisani nakon turnira kako bi obezbedili trajno nasleđe za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. daleko izvan granica Katara. Nakon turnira, oko 170.000 sedišta će biti rastavljeno i dostavljeno zemljama u razvoju kako bi se pomoglo razvoju njihove sportske infrastrukture. Čak 22 nova stadiona biće stvorena u ekonomijama u razvoju, a ova rekonfiguracija će ostaviti Kataru stadione sa između 20 i 25.000 mesta, koji su pogodni za potrebe domaće zabave.



Al Bayt 


Podržan od strane Aspire Zone fondacije, ovaj stadion može da primi do 60.000 gledalaca, kao i 1000 predstavnika medija. Jedinstven je sa svojom džinovskom strukturom šatora koja pokriva ceo stadion koji je nazvan po šatorima koje su koristili nomadski narodi u Kataru i regionu Zaliva. Dizajn stadiona poštuje prošlost i sadašnjost Katara, a istovremeno je model zelenog razvoja i održivosti. Preko čitavog objekta prostire se pokretni krov, sa spoljne strane je obojen u crno, belo i crveno, što predstavlja simbol šatora nomadskih naroda. Nakon turnira, gornji deo stadiona će biti rastavljen, a uklonjena sedišta biće donirana drugim zemljama, kao što smo i naveli. Uvodni meč mundijala Katar-Ekvador biće odigran upravo na ovom stadionu, a predviđen je za 20. novembar. 



Ahmad Bin Ali


Smešten u Al Rajanu, nedaleko od Dohe, stadion Al Rajan će se proširiti da primi 40.000 gledalaca koristeći modularne elemente koji formiraju gornji nivo za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. Stadion odražava katarsku kulturu kroz svoju „spektakularnu talasastu fasadu“. Posle turnira će biti smanjen na skoro 20.000 mesta, a uklonjena mesta će biti data projektima razvoja fudbala u inostranstvu. 



Al Janoub


Smešten je u Al Vakri, 18 kilometara udaljen od Dohe, ovaj stadion ima kapacitet od 40.000 gledalaca i deo je šireg sportskog kompleksa koji sadrži biciklističke i konjske staze, prodavnice, restorane i sportske klubove. Sportski kompleks obuhvata višenamenske prostorije, sa bazenima i banjama i tržni centar sa zelenim krovovima. Dizajn je inspirisan jedrima tradicionalnih čamac, koje su koristili ronioci iz regiona, provlačeći se kroz struje Persijskog zaliva. Krivolinijski krov i eksterijer upućuju na Al Vakrahovu istoriju pomorstva, dodatno dajući gledaocima osećaj da su na brodu. Nakon Svetskog prvenstva u fudbalu, kapacitet stadiona će biti smanjen na 20.000 mesta, i služiće za utakmice Katarske lige. 



Kalifa internacionalni stadion


Redizajnirani međunarodni stadion Kalifa prvobitno je izgrađen 1976. godine, a renoviran i proširen 2005. godine kako bi služio kao središnji deo Azijskih igara 2006. čiji je domaćin bio Katar. Stadion, koji uključuje široke lukove i delimično pokrivene tribine, predstavlja središnji deo Aspire Zone, sportskog kompleksa koji uključuje Akademiju za sportsku izvrsnost, Hamad Akvatik Centar, sportsku medicinsku bolnicu i druge sportske objekte. Sa stadionom je povezan katarski olimpijski i sportski muzej 3-2-1, koji pokazuje kako ovo mesto neguje svoju prošlost. 



Stadion Katar fondacije


Ovaj novi stadion nalazi se usred nekoliko univerzitetskih kampusa svetske klase u katarskom globalnom centru. Stadion može da primi do 40.000 gledalaca, a ima oblik nazubljenog dijamanta. Lako je dostupan za navijače putem ili metroom. Nakon Svetskog prvenstva u fudbalu, stadion će zadržati 25.000 mesta za univerzitetske atletske timove. U narednim decenijama stadion Katar fondacije će biti simbol inovacije, održivosti i napretka, u skladu sa Katarskom nacionalnom vizijom 2030. 



Lusail stadion


Ovo je jedan od glavnih stadiona Svetskog prvenstva u Kataru i biće domaćin završne ceremonije turnira. Navijači mogu da provode svoje vreme u različitim parkovima ili u tematskom parku. Ima kapacitet od 80.000 mesta. Ovo je najveći stadion u Kataru od svih osam stadiona koji su izabrani za Mundijal 2022.



Stadion 947


Nalazi se na veštačkom rtu. Izgrađen od transportnih kontejnera, ovaj stadion će biti potpuno demontiran, a materijali koji su korišćeni u izgradnji biće ponovo iskorišćeni. Stadion se nalazi nekoliko minuta od međunarodnog aerodroma Hamad i gleda na obalu zaliva i fascinantnu scenu nebodera. Stadion na kome će igrati Srbija protiv Švajcarske je upravo ovaj.



Al Thumama


Stadion Al Thumama je posebna arapska arhitektonska ikona, jer je inspirisana tradicionalnom kafijom (kapa koja je deo narodne nošnje) u arapskom svetu. Ovaj dizajn je izabran zato što predstavlja kulturno zajedništvo među Arapima. Dakle, izražava dubinu arapske civilizacije i isprepleteno kulturno-istorijsko nasleđe arapskih zemalja. Stadion se nalazi u južnim okruzima Dohe, nekoliko minuta udaljen od međunarodnog aerodroma Hamad, i ima kapacitet od najmanje 40.000 sedišta koji će nakon turnira biti smanjen na 20.000 i doniran zemljama u razvoju.


Datum: 07.09.2022. Autor: Nemanja Dojčinović

PROČITAJTE JOŠ...