x

Košarkaši Srbije sjajnom igrom do ubedljive pobede nad Finskom na EP

Košarkaši Srbije sjajnom igrom do ubedljive pobede nad Finskom na EP Foto: KSS

U trećem meču D grupe na Evropskom prvenstvu u Pragu, reprezentacija Srbije je sjajnom igrom deklasirala Finsku i zabeležila i treću pobedu. Naš nacionalni tim sledeću utakmicu igra u utorak 6. septembra od 21.00 sat protiv Izraela.


Evropsko prvenstvo u košarci 2022


Raspored utakmica i rezultati - Evropsko prvenstvo u košarci 2022


Utakmica je počela u egalu, u uvodnim minutima igralo se koš za koš. Poveli su Finci u 5. minutu 15:10, li je usledila fenomenalna serija našeg tima 14:0 za dva i po minuta za preokret – 24:15. Posle sjajne akcije Gudurića i trojke Kalinića, u 8. minutu smo imali i prvi dvocifreni višak – 29:18.


Nastavila je Srbija sa atraktivnom igrom i akcijama, a na samom startu druge deonice posle nesportske lične greške nad Davidovcem, trojke Jaramaza, pa zakucavanja Jagodića Kuridže bilo je velikih 41:22. Podigao je Jokić na „plus 20“, pa dva minuta kasnije asistiorao preko celog terena Kaliniću za zakucavanje – 44:22, 14. minut. Držao je naš tim konstantno 20+ poena prednosti, pokušavao je protivnik bezuspešno šutevima za tri poena, a u 19. minutu bilo je najvećih 60:31.


Nastavili su izabranici selektora Pešića u istom ritmu u trećoj četvrtini, igrali prelepo, sigurno, ubedljivo, nisu davali nikakvu šansu Fincima da se približe. Posle trojke Gudurića, u 28. minutu bilo je „plus 31“ (76:45), a na posle 30 minuta 76:48.


Potpuna dominacija Srbije nastavila se i u poslednjoj deonici, čak 35 poena prednosti u 33. minutu dovoljno govori o fantastičnom izdanju Lučića, Jokića i ekipe. U 38. minutu bilo je i najvećih „plus 37“ posle poena Ristića (98:61), a naši nisu popuštali do samog kraja i više nego ubedljive pobede.


SRBIJA – FINSKA 100:70 (33:22, 29:12, 14:14, 24:22)


Kompletnu statistiku možete videti ovde.



Svetislav Pešić, izjava nakon utakmice:

-Sjajan pristup utakmici, odlična koncentracija, znamo da je na ovom turniru Finska najbolji tim u tranziciji, zato insistiram još jednom da kažem kakav odnos prema igri su imali moji igrači. Finci su Izraelu dali 21 i Poljacima 31 poen iz kontri, a nama svega 13. Pogodili su samo devet trojki, pričali smo dosta pre ove utakmice, svi su bili maksimalno koncentrisani i mnogo nam je pomogao meč Finske i Poljske za pripremu ovog duela.


Šta je bilo ključno za ovako ubedljivu pobedu.

-Kalinić je svedok koliko mnogo pričamo, ubio sam ih o tome koliko je važna odbrana u tranziciji protiv ekipa kakva je Finska. To je baza kompletne odbrane, oni znaju da pročitaju unaped šta protivnik želi, ako dobiju još i informacije putem skautinga, onda im je još lakše. Imali su pristup kakav treba da bude, ne postoji Berlin, već samo prva sledeća utakmica za koju se spremamo punom snagom i ulazimo u nju kao da je poslednja. Bitno je da se pobeđuje kako se pobeđuje.


Vanja Marinković bi uskoro mogao da bude opet sa ekipom, za duel sa Finskom ostao je u hotelu zbog stomačnih problema.


-Nedović je dobio minute da odigra, važan nam je igrač i drago mi je da je ušao punom snagom i da ga je poslužio šut. Dobijamo i Kuridžu, da ne hvalim ove ostale najvažnije igrače, odigrao je ono što se traži od njega. Ekipa mora da ima podršku igrača sa klupe. Vanja ima stomačne probleme, bolove, nadamo se da će uz lekove da to sve prođe u utorak.


Već sutra vas očekuje duel sa Izraelom.


-Potpisujem sve. Mislimo na Izrael, poštujemo protivnika, imamo iskusne košarkaše koji su doživeli i pobede i poraze. Novi izazov, moramo da pobeđujemo ako hoćemo da imamo dobar plasman, da se popravljamo i da budemo uvek bolji, a za to moramo da igramo na granici naših mogućnosti svaku utakmicu. (Izvor: KSS)


Datum: 05.09.2022. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...