x

Košarkaši Srbije ubedljivi protiv Nemačke za prvo mesto na turniru u Hamburgu

Košarkaši Srbije ubedljivi protiv Nemačke za prvo mesto na turniru u Hamburgu Foto: Tilo Wiedensohler

Dve pobede u dva dana je ostvarila reprezentacija Srbije na turniru DBB Superkup u Hamburgu. Večeras, u finalu turnira, naš tim je ubedljivo savladao selekciju Nemačke.


Startna petorka u sastavu Micić, Dobrić, Kalinić, Lučić i Jokić je već od samog starta utakmice nametnula ritam za koji domaći sastav nije imao rešenja. Posle početne trojke Kalinića i nekoliko pogodaka koje su režirali Micić i Jokić, tim Srbije je stekao osetniju prednost koja je posle prvih 10 minuta iznosila 11 poena. (24:13)


U drugoj deonici, Nemačka je uspela da se vrati na jednocifreni zaostatak, ali ispostaviće se da je to bio maksimum domaćeg tima večeras. Nakon 7 poena prednosti na poluvremenu, treća četvrtina donosi veliku seriju Srbije, koja sa čak 27:10 dobija ovaj period igre i uvodi utakmicu u mirnu završnicu.


U jednom trenutku, prednost Srbije je bila i +29, da bi na kraju meča rezultat glasio 83:56.


U timu Srbije, najefikasniji je bio Nikola Jokić sa 22 poena. Vasilije Micić je dodao 14, a Nikola Milutinov 13 poena.


Srbija - Nemačka 83:56 (24:13, 14:18, 27:10, 18:15)


Vladimir Lučić: Meč koji je zbližio ekipu


Na prvoj akciji u kojoj je bio kapiten, Vladimir Lučić je podigao pehar. Posle svega – osvrnuo se na celu mini turneju. Počeo je od utakmice sa Slovenijom.


-Prva prava provera ekipe, gde je Slovenija, što se tiče takmičarske forme, bila daleko ispred nas s obzirom da su u tom sastavu igrali i julski prozor. I odigrali nekoliko utakmica više nego mi. Pred punim Stožicama, bila je to prava provera, gde smo za jedan posed ili dobru odbranu, ostali kratki da slavimo na tom meču.


Turnir u Nemačkoj…

-Mislim da smo pre svega pokazali karakter u prvoj utakmici sa Italijanima koji su prilično fizički, što je atipično za njih, ušli u meč, napravili veliku razliku. Ali smo u trećoj, a posebno u poslednjoj deonici, uspeli da se vratimo. Ovaj meč protiv Nemačke je zbližio ekipu. Dominirali smo svih 40 minuta, igrali dobro na obe strane terena, rastrčali se. Dobra stvar je sa tim peharom idemo srećni nazad, nastavljamo da se spremamo za obaveze koje slede.


Svetislav Pešić, selektor reprezentacije Srbije, posle utakmice je zadovoljno konstatovao:


-Kao što sam rekao i pre našeg polaska na ovu mini turneju, ove utakmice nam dolaze, definitivno, u pravo vreme. Mi smo puno trenirali, puno smo radili. Ali to je sasvim druga situacija kada igraš utakmice. I drago mi je, ne zbog pobeda, jer pobede su uvek korisne, sigurno, za samopouzdanje. Ali je važno da smo ove tri utakmice iskoristili. Da smo se malo bolje uigrali. I da smo bili svi zajedno na putu. Da su igrači mogli između sebe da razgovaraju. Da se malo i druže, da diskutuju, da se dogovaraju o tome šta nas čeka svaki sledeći dan. I vrlo je važno da ne gledamo u retrovizor, nazad, već da gledamo napred. Imamo još nekoliko dana do utakmice sa Grčkom. Malo sad da se odmorimo i da se pripremimo za ove dve utakmice.


Još jednom…


-Bila je dobra turneja. Tri utakmice u četiri dana malo je naporno, ali probali smo da svi po malo igraju. Neko više, neko manje. Da zadržimo svežinu, a istovremeno i da probamo da se uigramo zajedno. (Izvor: KSS)


Kompletnu statistiku možete videti ovde.



Datum: 20.08.2022. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...