x

Šateru mogući domaćin streljačkog turnira na OI 2024.

Šateru mogući domaćin streljačkog turnira na OI 2024. Foto: SSS

Streljačka takmičenja na Olimpijskim igrama  2024.godine će možda, umesto u Parizu, biti održana u Nacionalnom streljačkom centru u Šateruu, gradu udaljenom oko 270 kilometara od prestonice Francuske. Ista lokacija je planirana i za turnir na Paraolimpijskim igrama.


Lokalni organizacioni odbor OI 2024. je nedavno razmatrao ovu mogućnost i  predložio da turnir bude organizovan u Šateruu.


Po prvobitnom planu, streljački turniri na OI i POI je trebalo da budu održani u montažnom strelištu, privremenom objektu, u La Kurnevu, mestu oko osam kilometara udaljenom od centra Pariza.


„Bord direktora Olimpijskih igara Pariz 2024, je potvrdio da streljački turniri na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama treba da budu premešteni u Šateru, koji se pokazao kao najpovoljnija opcija, jer pruža najbolje uslove za organizaciju takmičenja. Posle uspešnih razgovora sa Streljačkom federacijom Francuske i lokalnim vlastima, Organizaconi odbor nastavlja dogovore svih uključenih strana kako bi finalizovao tehničke i finansijske detalje organizovanja takmičenja na novoj lokaciji“, saopštio je Organizacioni odbor OI u Parizu.


Konačni predlog o novoj lokaciji olimpijskog streljačkog turnira bi trebalo da bude definisan do sredine septembra i onda predstavljen i prosleđen Međunarodnom olimpijskom komitetu i Paraolimpijskom komitetu na usvajanje.


Saopšteno je da će prostor za sportski objekat u La Kurnevu („Terrain des Essences“), koji je prvobitno bio planiran za domaćina streljačkih turnira, ostati olimpijsko borilište. Na njemu će startovati maraton i biciklističke trke na Paraolimpijskim igrama. Za ova dva takmičenja je neophodno manje privremene infrastrukture nego za strelište.


Nacionalni streljački centar u Šateruu je novi objekat, sala za finalna gađanja je otvorena ove godine, a prvo veliko takmičenje održano u centru bio je Svetski kup u parastreljaštvu, održan početkom juna.


Kako je saopšteno, Organizacioni komitet OI u Parizu od juna radi na optimizaciji glavnog plana olimpijskih borilišta, koji osigurava bolje uslove za takmičenje, pomaže da  budžet ostane u okvirima predviđenog, a istovremeno ostavlja nasleđe za lokalno stanovništvo. Stoga je predloženo nekoliko novih lokacija. Jedan od predloga je da se preliminarna takmičenja u košarci održe u Lilu. Naravno i ova odluka čeka na odobrenje MOK.


Datum: 08.08.2022. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...