x

Bulatović: Kragujevac ostaje u najlepšem sećanju

Bulatović: Kragujevac ostaje u najlepšem sećanju Foto: SPD Radnički

Proslavljeno trenersko ime, Željko Bulatović, ovih dana je okončao šestomesečnu saradnju sa odbojkaškim klubom Radnički, odlaskom u inostranstvo u nove profesionalne izazove. Prepun pozitivnih utisaka iz Kragujevca, podelio je sa nama impresije o provedenom vremenu u Kragujevcu, rezultatima kluba, trenutnom stanju srpske odbojke kao i o novom angažmanu.

Razgovor sa trofejnim trenerom započinjemo konstatacijom da je preuzeo kormilo kluba u specifičnom trenutku, kada je Radnički bio pozicioniran na šestom mestu:

-U samim pregovorima sa čelnicima kluba, da budem iskren gledao sam i tu poziciju na tabeli, pogotovo zbog činjenice da smo u narednom periodu trebali da gostujemo svim timovima koji su bili bolje plasirani od nas, ali je u neku ruku to bio i izazov. Uspeli smo taj drugi deo da odigramo na visokom nivou i gledajući samo taj segment prvenstva, osvojili smo najveći broj bodova od svih ekipa. Dosta je izgubljeno u prethodnom periodu, ekipa je imala veliki broj problema uzrokovanih koronom, povredama i bolestima, tako da i nije mogla da zauzme bolji plasman. Bukvalno nas je jedna pobeda delila od drugog ili trećeg mesta. Nije bila mnogo bolja situacija ni kad sam ja preuzeo tim, nismo uspevali ni par treninga da budemo u kompletnom sastavu. Zbog svega toga, moguće je i da smo se malo ispraznili jureći plej of i ipak smatram da je Vojvodina zasluženo uzela titulu prvaka.

Za ovo kratko vreme, da li ste uoćili individualni napredak igrača?

-Trenutak je bio vrlo specfičan, nije bilo puno vremena za individualni rad, svaka utakmica je bila biti ili ne biti, tako da nisam imao prostora da svima dam veću šansu. Uprkos tome, smatram da je određeni broj igrača opravdao poverenje, a pojedini su pokazali da se na njih itekako može računati u narednom periodu.

Deset godina ste bili odsutni iz Srbije. Kako je po Vama trenutno stanje srpske odbojke i BPŠ Superlige uopšte?

-Liga kao liga je dosta ujednačenija, pitanje je da li je i kvalitetnija, jer ujednačenost ne mora apriori da znači i kvalitet. Primetan je manji broj mladih igrača koji dobijaju pravu šansu. U vreme kad sam ja radio bio je daleko veći broj mladih igrača koji su bili nosioci igre u svojim klubovima, sada su to uglavnom stariji i iskusniji, uglavnom povratnici iz inostranstva. Primetni su gotovo u svakoj ekipi, kao što su primera radi Bojović u Mladom Radniku, Todorović i Petković u Ribnici i mnogi drugi. U neko moje vreme ja sam titulu sa Crvenom zvezdom osvojio gde mi je najstariji igrač imao 22 godine. Imam utisak da je za ovih 10 godina napravljena rupa u razvoju mladih odbojkaša i sada je potrebno vreme da se to vrati na stari nivo. Ono što me raduje je da su klubovi daleko organizovaniji, finansijski stabilniji i ta činjenica će sigurno dati rezultata u narednom periodu.

U poslednje vreme primetan je veći broj stranaca u našoj ligi. Koliko je to dobro, a koliko loše za razvoj mladih igrača?

-Mišljenja sam da ako strani igrači donose određeni kvalitet da to samo može da koristi, jer uz njih možete igrati sa par mlađih da uče i razvijaju se i tako donesu viši kvalitet. Kvalitet stranih igrača ove godine je bio na visokom nivou i to može biti samo plus, ali i dalje smatram da treba imati više hrabrosti da se mladi gurnu u vatru.

Nakon angažmana u Radničkom, selite se u Istambul na mesto pomoćnog trenera evropskog giganta Fenerbahčea, a ujedno ste angažovani takođe kao pomoćni trener ženske reprezentacije Rusije.

-U Fenerbahčeu sam već radio, a nakon toga sam bio prvi trener u Moskvi. Potvrda mog rada je i ponovni poziv koji sam sa zadovoljstvom prihvatio. Moj rad u inostranstvu je vezan za saradnju sa Zoranom Terzićem i očekujem vrhunsku saradnju kao i do sada. Fenerbahče je vrhunski organizovan klub što potvrđuje i ovogodišnje polufinale Lige šampiona i finale turskog prvenstva, koje je po kvalitetu tik iza talijanskog. Rad u reprezentaciji Rusije je velika čast i obaveza, zna se kvalitet nekad sovjetske, a sada i ruske odbojke. U Rusiji sam proveo 6 godina i odlično poznajem stanje u njihovoj odbojci, jedino mi je žao što zbog specifičnosti trenutne geo-političke situacije neće učestvovati ove godine na zvaničnim takmičenjima. Siguran sam da u ovom trenutku Rusija ima najperspektivniji sastav u Evropi. Krenućemo sa radom i gledaćemo kako će se stvari razvijati u budućnosti.

Odbojkaški klub Radnički želi puno uspeha i sreće u daljem radu Željku Bulatoviću i zahvalan mu je na uspešnoj saradnji.


Datum: 20.05.2022. Autor: SPD Radnički

PROČITAJTE JOŠ...