x

Miks puškom vicešampion Evrope, bronza za par pištoljem

Miks puškom vicešampion Evrope, bronza za par pištoljem Foto: SSS

Riznica odličja srpskih strelaca na Evropskom prvenstvu u Hamaru obogaćena je sa dve nove medalje.


Drugog dana EP na programu su bila takmičenja mešovitih parova. Miks puškom Andrea Arsović/Lazar Kovačević je osvojio srebro, a par pištoljem Zorana Arunović/Damir Mikec bronzu.


Na kontu Srbije sada su četiri medalje. U petak su u pojedinačnim takmičenjima, blistav niz otvorili Teodora Vukojević (zlato puška) i Zorana Arunović (srebro pištolj).


Prva evropska medalja za kombinaciju Arsović-Kovačević


Andrei Arsović je današnja titula vicešampiona Evrope peto odličje u takmičenjima miks parova na šampionatima Evrope, ali prvo sa Lazarom Kovačevićem. Pre Hamara imala je tri zlata i srebro, koje je osvajala zajedno sa Milutinom Stefanovićem. Kovačević se prvi put popeo na pobedničko postolje na seniorskom EP.


Arsovićeva i Kovačević su u kvalifikacijama bili drugi, iza tima Izraela (Tal Engler/Sergej Rihter). Naš drugi par Teodora Vukojević/Milutin Stefanović je zauzeo 20.mesto.


Andrea i Lazar su bili u drugoj grupi prve faze finala, zajedno sa timovima Finske 1, Italije 1 i Norveške 2. 


Srpski tandem je dominirao od početka, nizao sjajne hice. Takmičenje u grupi po pravilima traje do 20. serija. Međutim, u ovoj grupi je završeno već posle 15.hica, jer Srbija je već tada obezbedila nedostižnu prednost nad rivalima, „zacementirala“ prvo mesto i plasirala se u meč za zlato. Ostali timovi su vodili izjednačenu borbu za drugo mesto, koje je na kraju pripalo Italiji 1. „Azuri“ su tako stigli do bronze, jer treće mesto dele drugoplasirani miks parovi iz prve faze.


U meču za zlato sastali su se Srbija 1 i Izrael, pobednik prve grupe, - dva najbolja para iz kvalifikacija.


Na početku duela za titulu šampiona Evrope, srpski tim nije zadržao zamah iz prve faze. Izraelci su bolje počeli, pogađali „jake desetke“ i poveli sa 8:2. Arsovićeva i Kovačević su uspeli da se vrate u borbu za titulu, smanjili su zaostatak (8:10). U nastavku meča srpski tandem je gađao dosta dobro, ali Izraelci su bili vrlo precizni i došli do zlata pobedom 17:11.



Arunovićeva i Mikec dodali sedmo odličje u blistav niz 


Osvajanjem bronzane medalje, Arunovićeva i Mikec su nastavili sjajan niz uspeha na EP. Takmičenja miks parova su zvaničan deo programa Evropskih prvenstava od 2016. Na svih sedam šampionata Zorana i Damir su stigli do medalja. Na prvenstvima 2016. i 2017. osvojili su zlato, 2018, 2020. i 2021. godine su izborili srebro, a 2019. i 2022. bronzu. Medalje su osvajali i pre 2016, dok mešoviti parovi još nisu bili deo zvaničnog programa.


Zorana Arunović i Damir Mikec su u vrlo izjednačenim kvalifikacijama zauzeli šesto mesto pogodivši 574 kruga. Za prvoplasiranom Austrijom zaostali su četiri kruga, dok su nijanse delile timove plasirane od pete do osme pozicije. Mešoviti par Srbija 2 (Brankica Zarić/Duško Petrov) je završio na 24.poziciji.


Kao šestoplasirana, Srbija 1, je svrstana u drugu grupu prve faze finala sa Nemačkom 1, Španijom i Portugalom 1. Sva četiri tima su sastavljena od iskusnih strelaca, iza kojih je veliki broj finala i medalja.


Ekipe su vodile izjednačenu borbu. Srbija je većim delom bila na čelu, ali razlike u rezultatima nisu bile velike. Posle desete serije kao četvrtoplasirana je ispala ekipa Portugala. Posle 15.serije takmičenje je završila Španija. U igri za prvo mesto ostali su srpski i nemački tim. 


Pred 16.hitac, Srbija je imala poen i po prednosti. Kada u konkurenciji ostanu dva para, posle svake serije tim sa boljim rezultatom dobija dva, lošiji nijedan poen. U naredne tri serije, Nemci su bili uspešniji, skupili šest poena za redom i obezbedil prvo mesto sa 47 poena. Nemci su otišli u meč za zlato, a Srbija podelila bronzu sa timom Italije.


Današnja bronza je jubilarno 40.odličje za Damira Mikeca u karijeri na velikim takmičenjima u pojedinačnoj i miks konkurenciji.


Nemci su ubedljivim trijumfom nad Bugarskom osvojili zlato. Meč je trajao svega devet serija, Nemačka je trijumfovala 16:2. Muški član nemačkog para, Robin Valter je drugi put u dva dana stigao do pobedničkog postolja. U petak je postao pojedinačni šampion Evrope.


Pose dva dana EP u Hamaru, samo Zorana Arunović i Robin Valer imaju po dve medalje.


Šampionat se završava u nedelju ekipnim takmičenjima.



Reč stručnog štaba


Dragan Marković, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije posle dva dana prvenstva, hvali učinak naših reprezentativaca:


- Grabimo ka najuspešnijem učešću naše selekcije na Evropskim prvenstvima. Računajući tri dana juniorskog i prva dva dana seniorskog prvenstva nije prošao dan a da nismo osvojili medalju. Uz malo više sportke sreće možda je bilans mogao da bude bolji. Damiru Mikecu je malo nedostajalo da dođe do borbe za medalje, sreća nije bila uz naše strelce u nekim duelima. Miks pištoljem je danas bio na pragu meča za zlato. Međutim, bez obzira na to, ovakvim bilansom moramo da budemo prezadovoljni. Uspeh je sjajan, a možemo dosta očekujemo i od poslednjeg dana. Sve naše ekipe su konkurentne za medalje u ekipnim takmičenjima u nedelju.


Marković, koji je i selektor reprezentacije za pištolj, ocenjujući učinak naših mikseva ovim oružjem, kaže:


-Zorana Arunović i Damir Mikec su još jednom dokazali da im je mesto u svetskom vrhu. Već godinama održavaju niz uspeha i osvajanja medalja. Naš drugi miks Duško Petrov/Brankica Zarić je prvi put učestvovao u takmičenju mešovitih parova na Evropskom prvenstvu. Postigli su zadovoljavajuće rezultate, a verujemo da  na narednim takmičenjima možemo i više da očekujemo od njih, što važi i za naše ostale strelce.


Dragan Donević, selektor za pušku, je čestitao Arsovićevoj i Kovačeviću, zahvalio se svima koji pomažu rad reprezentacije i uporedio prethodno takmičenje i Evropsko prvenstvo:


-Pre manje od mesec dana, na Svetskom kupu u Kairu, Kovačević je u takmičenju miks parova odlično gađao, ali Andrea Arsović nije bila na svom nivou, pa im je tada izmaklo finale. Ovaj put, Kovačević je u kvalifikacijama ponovio izdanje iz Kaira, bio je praktično nepogrešiv Arsovićeva je dostigla visok nivo i u kvalifikacijama su odlično odradili posao. Nije lako ući u finale u konkurenciji čak 36 ekipa, a naš tim je dalje prošao kao drugi. 


U finalu je odlično  krenulo.


-U prvoj fazi finala, oboje naših strelaca je odlično gađalo, ubedljivom pobedom su obezbedili meč za zlato. Mali problem je predstavljala činjenica da je naš par bio u drugoj grupi. Imao je samo nekoliko minuta pauze između prve faze i meča za zlato. Nisu uspeli da spuste adrenalin i smire se i psihički dobro za završnicu, za razliku od Izraelaca, koji su se odmarali pola sata. To je uticalo na lošiji start našeg tima. Međutim, tim Izraela zaslužuje sve čestitike, odličan je bio u meču za zlato i zaslužio titulu- zaključo je Donević.



Evropsko seniorsko prvenstvo, drugi dan


Vazdušna puška, miks, plasman: 1. Izrael (Tal Engler/Sergej Rihter), 2. Srbija 1 (Andrea Arsović/Lazar Kovačević),  3. Italija 1 (Martina Zivijani/Rikardo Armiragljo) i  Švajcarska 2 (Kijara Leone/Jan Lohbihler).


Finale, prva faza – Grupa 1: 1. Izrael 49, 2. Švajcarska 2 42, 3.Mađarska 1 39,5, 4. Bugarska 20,5. Grupa 2: 1. Srbija 1 49,5, 2. Italija 1 37, 3. Norveška 2 36,5, 4. Finska 1 22. Meč za zlato: Izrael – Srbija 17:11.


Kvalifikacije: 1. Izrael 629,6, 2. Srbija 1 629,0... 20. Srbija 2 (Teodora Vukojević/Milutin Stefanović) 623,5...


Vazdušni pištolj, miks: 1. Nemačka 1 (Sandra Rajc/Robin Valter), 2. Bugarska 1 (Antonaeta Kostadinova/Kiril Kirov), 3. Srbija 1 (Zorana Arunović/Damir Mikec) i Italija 1 (Sara Kostantino/Paolo Mona).


Finale, prva faza – Grupa 1: 1. Bugarska 1 47, 2. Italija 1 45, 3. Austrija 38,5, 3. Letonija 2 24,5. Grupa 2: Nemačka 1 47, 2. Srbija 42,5, 3. Španija 40, 4. Portugal 21,5. Meč za zlato: Nemačka 1 – Bugarska 1 16:2

Kvalifikacije: 1. Austrija 578... 6. Srbija 1 574... 24. Srbija 2 (Brankica Zarić/Duško Petrov) 564...


Datum: 27.03.2022. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...