x

Teodora Vukojević šampionka Evrope

Teodora Vukojević šampionka Evrope Foto: SSS

Evropsko seniorsko prvenstvo vazdušnim oružjem u norveškom Hamaru je sjajno počelo za srpsku reprezentaciju.


Već posle prve discipline programa slušala se himna „Bože pravde“, jer Teodora Vukojević je postala šampionka Evrope vazdušnom puškom.


Naša reprezentativka , koja će za desetak dana napuniti 19 godina je odlično gađala tokom celog takmičenja. U meču za zlato pobedila Francuskinju Ošen Miler, koja je branila titulu osvojenu lane u Osijeku.


Teodora Vukojević je u kvalifikacijama „ubila“ 630,5 krugova. Preciznija od nje bila je Milerova, koja je poput Vukojevićeve još uvek juniorka. Milerova je zabeležila 634,2 kruga, što je novi seniorski i juniorski evropski rekord kvalifikacija. Srbiju su još predstavljale Andrea Arsović, koja je zauzela 22.mesto i Sanja Vukašinović, koja je takmičenje završila na 56.poziciji.


Vukojevićeva je kao drugoplasirana  u kvalifikacijama gađala u drugoj grupi prve faze finala, u kome je, između ostalih, Teodoru sa tribina bodrio i ambasador Srbije u Norveškoj Dragan Petrović.


Od početka su se izdvojile naša reprezentativka i Džanet Heg Dueštad (Norveška). Posle desete serije kao četvrtoplasirana ispala je Dankinja Ibzen. Dva hica kasnije sve je bilo rešeno. Na prvom mestu je bila Dueštadova, Vukojevićeva na drugom, a trećeplasirana Paula Grande iz Španije nije imala šanse da stigne srpsku i norvešku reprezentativku, pa je takmičenje u grupi završeno. Vukojevićeva i Dueštadova su prošle među četiri najbolje.


Uz Srpkinju i NorvežankuVukojevićevu i Dueštadovu, u grupi za medalje bile su Francuskinja Miler i Džesi Kaps (Belgija). Prošle godine, Milerova je osvojila titulu prvaka Evrope, Kapsova srebro, dok je Dueštadova bila četvrta na Olimpijskim igrama. Naša reprezentativka je već plasmanom među četiri najbolje ostvarila najveći uspeh u karijeri u pojedinačnoj konkurenciji.


Iako je bila najneiskusnija u grupi, Vukojevićeva je kontrolisala meč, sredinom takmičenja preuzela čelnu poziciju i na kraju kao prva ušla u meč za zlato sa Milerovom. Belgijanki Kaps je pripala bronza. 


Srpska reprezentativka, članica kragujevačkog „Čika Mate“, je dominirala u meču za zlato. Posle deset hitaca imala je deset poena više od Milerove, vodila je 15:5 i još jedan poen joj je nedostajao da osvoji zlato. Međutim, Francuskinja je uspela da se vrati, osvojila šest poena za redom i smanjila na 11:15. Ipak, u 14. seriji, Teodora je bila za nijansu preciznija od rivalke – pogodila je 10,7, a Francuskinja 10,6 krugova, dovoljno da dobije nova dva poena za trijumf 17:11.


U takmičenju vazdušnom puškom za muškarce, najuspešniji srpski strelc bio je Milenko Sebić koji je pogodio 627,0 krugova. Od finala ga je delilo sedam desetih delova kruga. Lazar Kovačević je završio na 24, a Milutin Stefanović na 26.poziciji.


Vazdušna puška, žene: 1. Teodora Vukojević (Srbija), 2. Ošen Miler (Francuska), 3. Džesi Keps (Belgija)


Finale – Prva faza – Grupa 1: 1. Miler 42, 2. Keps 41,5, 3. Dvoršak (Slovenija) 39,5, 4. Stene (Norveška) 22. Grupa 2: 1. Dueštad 36, 2. Vukojević 35, 3. Grande (Španija) 27,5, 4. Ibzen (Danska). Grupa za medalje: 1. Vukojević 42, 2. Miler 37,5, 3. Keps 35, 4. Dueštad 21,5 poena. Meč za zlato:  Vukojević – Miler 17:11.


Kvalifikacije: 1. Miler 634,2 (evropski rekord), 2. Vukojević 630,5...22.Andrea Arsović 626,7... 56. Sanja Vukašinović 620,9...


Vazdušna puška, muškarci, kvalifikacije: 1. Sergej Rihter (Izrael) 629,6... 11. Milenko Sebić 627,0... 24. Lazar Kovačević 625,5... 26. Milutin Stefanović  624,3...Reč šampionke: Cilj je bio finale, a posle su ambicije i motivi porasliNeposredno posle finala, Teodora Vukojević je u javljanju za sajt Streljačkog saveza Srbije kazala:


-Moj osnovni cilj u Hamaru je bio plasman u finale. Tokom cele sezone sam postizala kvalifikacione rezultate vredne plasmana u finale. Uspela sam da i u Hamaru održim taj nivo i uđem među osam najboljih. Kako je takmičenje odmicalo, i medalja bila sve bliža, rasla mi je motivacija i želja da stignem do odličja. Kada sam najzad stigla i do meča za zlato, medalja je već bila u džepu, dala sam sve od sebe da stignem do prvog mesta. Sjajno sam počela, posle je došlo do malog zamora, jer po novim pravlima finale jako dugo traje. Ali, na svu sreću kriza je kratko potrajala i uspela sam da savladam dosadašnju šampionku Evrope.


Dragan Donević, selektor za pušku i šef stručnog štaba je bio uz Vukojevićevu na klupi u finalu, a posle velikog uspeha je prokomentarisao:


-Svi smo izuzetno ponosni na Teodoru, koja nastavlja stazama svojih uspešnih prethodnica u reprezentaciji. Imamo svetlu budućnost. Kada je o samom takmičenju reč, držala je visok nivo od početka kvalifikacija do kraja finala. U kvalifikacijama je postigla željeni rezultat. Imala je malu krizu, koju je odlično prebrodila uz pomoć trenera Stevana Pletikosića. Potom, u finalu je, iako najneiskusnija odlično gađala, sve je išlo kako smo želeli. Čak i kad je bilo padova, nije pravila velike greške i brzo se vraćala u pravi ritam. Ona je gađala u finalima sva tri dosadašnja međunarodna takmičenja po novim pravilima – na Gran pri turnirima u Rušama i Osijeku, kao i na Svetskom kupu u kairu. Na tim nadmetanjima nije došla do medalja, ali je stekla značajno iskustvo, koje joj je značilo u Hamaru.


Datum: 26.03.2022. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...