x

Damir Mikec četvrti na Gran priju u Osijeku

Damir Mikec četvrti na Gran priju u Osijeku Foto: SSS

Srpski strelci nastavljaju sa visokim plasmanima na Gran pri turnirima Svetske streljačke federacije vazdušnim oružjem.


U Osijeku je počeo drugi Gran pri turnir u 2022. (prvi je održan minule sedmice u Rušama), ujedno i drugo međunarodno takmičenje po novim pravilima. Naši takmičari prvog dana nisu uspeli da stignu do medalja, ali zabeležili su tri vrlo visoka plasmana.


Olimpijski vicešampion Damir Mikec je bio najbliži odličju. Plasirao se u finalnu grupu muškog takmičenja vazdušnim pištoljem, ali je završio na najnezahvalnijem, četvrtom mestu.


Sem Mikeca, među osam najboljih su došli i Jasmina Milovanović (pištolj, žene) i miks puškom Teodora Vukojević/Milenko Sebić. Jasmina i mešoviti par su svojim polufinalnim grupama zauzeli treća mesta i tako takmičenja završili na deobama pete i šeste pozicije.


Blizu polufinala bio je Duško Petrov, koji je bio deveti vazdušnim pištoljem. Dimitrije Grgić je u istoj disciplini zauzeo 16.mesto. Miks puškom Andrea Arsović/Lazar Kovačević se plasirao na 10. poziciju, dok je Brankica Zarić bila 19. u nadmetanju dama pištoljem.


Mikec je u kvalifikacijama pištoljem bio najprecizniji, zauzeo je prvo mesto sa 584 kruga. Malo je nedostajalo da u ovoj disciplini imamo dvojicu polufinalista. Devetoplasirani Duško Petrov je pogodio 575 kruga, isto koliko i osmoplasirani Azerbejdžanac Lunev, koji je dalje prošao zbog većeg broja unutrašnjih centara.


Mikec i svetski prvak Artem Černousov (Rusija) su dominirali u prvoj polufinalnoj grupi, u kojoj nije održano svih 15 serija. Posle 11.hica, Rus je imao 34, Mikec 33 poena, a na trećem mestu sa 22 poena bio je Mađar Tatrai. Takmičenje u grupi je tada završeno ,jer za Mađara je drugo mesto bilo nedostižno, ruski i srpski strelac su obezbedili finale. Mikecu i Černousovu iz druge grupe su se pridružili Azerbejdžanac Ruslan Lunev i Italijan Paolo Mona.


Naš reprezentativac u finalu nije uspeo da zadrži zamah iz kvalifikacija i polufinala. U finalnoj grupi četvrtoplasirani takmičenje završava posle 10.hica. U tom trenutku Mikec je bio na začelju, sa 20 poena, pet manje od trećeplasiranog  Mone i napustio vatrenu liniju. Italijan je i posle 15.hica bio treći, osvojio je bronzu, a u meču za zlato Černousov je ubedljivo pobedio Luneva (17:5 u poenima).


Jasmina Milovanović se u polufinale plasirala sa sedmog mesta u kvalifikacijama i gađala je u prvoj polufinalnoj grupi. Tokom većeg dela nadmetanja bila je na trećem mestu, ispred Gruzijke Prodiašvili. Kao i u Mikecovoj grupi, takmičenje je prekinuto ranije, jer posle 13.serije, Milovanovićeva više nije mogla da stigne prvoplasiranu Ruskinju Bacaraškinu i drugoplasiranu Bugarku Kostadinovu. U naredne dve faze (finale i meč za zlato), najuspešnija je bila Mađarica Veronika Major.


Miks puškom Teodora Vukojević/Milenko Sebić je bio spoj mladosti i iskustva. Vukojevićeva je još uvek juniorka, a  Sebić iza sebe ima više od deset godina „staža“ u seniorskoj reprezentaciji. U polufinale su ušli kao osmoplasirani u kvalifikacijama i gađali u drugoj grupi. Uspeli su da nadmaše tim Rusija 2 i zauzmu treće mesto posle pete serije. Međutim, tu su i ostali posle desete, kada ispada trećeplasirani i na kraju podelili peto i šesto mesto sa trećeplasiranim timom prve grupe, Italijom.


U petak će biti održana pojedinačna takmičenja puškom i miks parova pištoljem.


Vazdušni pištolj, muškarci, medalje: 1. Artem Černousov (Rusija), 2. Ruslan Lunev (Azerbejdžan), 3. Paolo Mona (Italija). Meč za zlato: Černousov – Lunev 17:5. Finalna grupa: 1. Černousov, 2. Lunev, 3. Mona, 4. Damir Mikec (Srbija). Polufinale – Prva grupa: 1. Černousov, 2. Mikec... Druga grupa: 1. Lunev...Kvalifikacije: 1. Mikec 584, 2. Samuil Donkov (Bugarska) 584, 3. Jože Čeper (Slovenija) 581...9. Duško Petrov 575... 17. Dimitrije Grgić 571...


Miks, vazdušna puška, medalje: 1. Francuska 1 (Ošen Miler/Brajan Boduen), 2. Mađarska 1 (Ester Deneš/Zalan Pekler), 3. Francuska 2 (Judit Gomez/Luckas Kris) i Mađarska 2 (Ester Mesaroš/Ištvan Peni). Polufinale – prva grupa: 1. Mađarska 1... Druga grupa: 1. Francuska 1, 2. Mađarska 2, 3. Srbija 2 (Teodora Vukojević/Milenko Sebić)... Kvalifikacije: 1. Mađarska 1 631,6... 8. Srbija 2 626,6... 10. Srbija 1 (Andrea Arsović/Lazar Kovačević) 624,6...


Vazdušni pištolj, žene, medalje: 1. Veronika Major (Mađarska), 2. Antonaeta Kostadinova (Bugarska), 3. Vitalina Bacaraškina (Rusija). Polufinale, prva grupa: 1. Kostadinova, 2. Bacaraškina, 3. Jasmina Milovanović (Srbija)... Druga grupa: 1. Miroslava Minčeva (Bugarska)... Kvalifikacije: 1. Bacaraškina 586, 2. Major 580, 3. Kostadinova 577... 7. Milovanović 571... 19. Brankica Zarić 562...


Datum: 20.01.2022. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...