x

Završen PlayCon Winter 2021

Završen PlayCon Winter 2021

Za nama je treća iteracija PlayCon konferencije koja je donela jedinstveno iskustvo. Događaj je pratilo čak 660 maksimalnih gledalaca, a preko 200 ljudi je bilo prisutno u svakom momentu trajanja događaja. A da je publika bila oduševljena sadržajem ide u prilog činjenica da prvi i drugi dan konferencije zajedno imaju oko 2200 odgledanih sati sadržaja.


Prvog dana gledaocima se predstavila Play!Zine ekipa. Dvojac urednika sa jednim autorom govorili su o samom časopisu, njegovoj istoriji, iskustvu rada vezanog za video igre, a najavljen je i novi broj Retro Play! specijalnog izdanja koji vas  vodi u same korene nastanka gejming industrije. Imali smo priliku da čujemo i različita iskustva o indie developmentu igara, finansijskim izazovima  i brojnim drugim nedaćama na koje developeri nailaze tokom razvojnog puta. Što se tiče većih naslova sa ovih prostora, saznali smo nešto novo o Scorn-u. Nikola Milićević iz studija Ebb Software istakao je da srž razvoja igre Scorn čini kreativna nezavisnost. Otkrio je da je vizija za nastanak igre ostala očuvana tokom svih ovih godina i da niko nije pokleknuo pritiscima finansijerima koji su zahtevali određene promene u projektu. 


Drugi dan je takođe imao obilje kvalitetnog sadržaja, gde je teško odabrati neko koje se istaklo. Munzesky ekipa je govorila o Sol Invictus, pobedničkom projektu prvog PlayCon indie takmičenja. Sa Snežanom Đurić iz Snowation organizacije razgovarali smo o game dev projektima. Ona je pružila dosta korisnih saveta, a kao jedan od najbitnijih za indie developere izdvojila je da sami developeri trebaju eksperimentisati na početku i probati razne stvari dok ne nađu alat ili način rada koji im najviše odgovara.


Bilo je dosta priče i o različitim game dev praksama, dodatnim izazovima u razvoju igara, a na samom kraju konferencije uživali smo u razgovoru vezanom za uticaj medija u game developmentu. 


Iz ugla učesnika PlayCon Winter konferencije organizacija je bila više nego odlična. Sva priprema je odrađena maksimalno blagovremeno, kako ne bi bilo nikakvog kašnjenja ili odlaganja. 


Voditelji događaja bili su Gajbotron i Aleksandar Manja. Gajbotron je najavljivao nadolazeći sadržaj i pružao zanimljive komentare između predavanja, dok je Manja imao direktan kontakt sa predavačima, čime je kreirao jako prijatnu atmosferu kroz oba dana, što je PlayCon podiglo na potpuno novi nivo. 


Zahvaljujemo se svim učesnicima i gledaocima a za sledeći put garantujemo još bolji provod. 


Snimak cele konferencije možete pogledati na zvaničnom Play!Zine YouTube kanalu.


Vidimo se na novom PlayCon-u!


Datum: 02.12.2021. Autor: Ana Mate

PROČITAJTE JOŠ...