x

Zlatne medalje za Mikeca i Vukojevićevu na kraju turnira u Solinu

Zlatne medalje za Mikeca i Vukojevićevu na kraju turnira u Solinu Foto: SSS

Srpski strelci su osvajanjem medalja počeli, a na isti način i završili učešće na 17.međunarodnom turniru „Salona DC Open“ u Solinu kraj Splita.


Poslednjeg dana mitinga, u okviru Otvorenog prvenstva Solina, naši takmičari su osvojili dve zlatne i po jednu srebrnu i bronzanu medalju.


Danas je na programu bilo samo takmičenje u apsolutnoj, pojedinačnoj konkurenciji. U subotu su, u,sklopu „Trofeja Salone“, sem seniorskog održana i nadmetanja u ekipnoj i juniorskoj kategoriji, a juče su srpski strelci stigli do devet medalja (pet zlatnih, dve srebrne i dve bronzane). Dakle,iz Dalmacije se vraćaju sa ukupno 13 odličja. 


Do zlatnih medalja poslednjeg dana turnira su došli Damir Mikec i Teodora Vukojević, koji su i najuspešniji učesnici „Salona DC Opena“. Nekoliko puta su se ovog vikenda penjali na pobedničko postolje.


Damir Mikec je trijumfovao vazdušnim pištoljem. Bio je naprecizniji u kvalifikacijama, a potom u finalu ubedljivo trijumfovao sa 243,3 kruga, ispred Duška Petrova, kolege iz reprzentacije. Naši strelci su „reprizirali“ jučerašnji takmičarski dan, jer Mikec je i na „Trofeju Salone“ bio prvi, a Petrovu je pripalo drugo mesto. Naš treći predstavnik Branislav Parezanović je u subotu ostao bez finala, ali u nedelju je došao do borbe za medalje i zauzeo osmo mesto.


U gađanju vazdušnom puškom za žene, Teodora Vukojević je do pobede došla sa sjajnim rezultatom – 253,1 krugova i na nisku dodala treću pojedinačnu medalju na turniru. U subotu je bila druga u seniorskoj i prva u juniorskoj konkurenciji. 


Uz Vukojevićevu, na pobedničkom postolju našla se i Marija Malić koja je osvojila bronzu. Andrea Arsović, pobednica subotnjeg takmičenja, je završila na četvrtom mestu.


Srbija je imala i trojicu predstavnika u finalnom gađanju puškom za muškarce. Stevan Jovanović je zauzeo četvrtu, Lazar Kovačević sedmu, a Milutin Stefanović osmu poziciju.


Niko od srpskih takmičarki nije učestvovao u nadmetanjima pištoljem za dame.


Dragan Donević, šef stručnog štaba i selektor za pušku, je sumirajući učinak strelaca puškom na turniru u Solinu, kazao:


-Odlični rezultati naših strelaca. Teodora Vukojević je bila fenomenalna oba dana. Andrea Arsović je imala više nego solidan učinak, s obzirom da joj u poslednje vreme  treninzi vazdušnom puškom nisu u prvom planu, jer se fokusira na finale Svetskog kupa, „Kup predsednika“, u Vroclacu, gde će se početkom novembra takmičiti malokalibraskom puškom. Milutin Stefanović, Lazar Kovačević i Stevan Jovanović su bili dobri u kvalifikacijama, Stefanović je juče bio odličan i u finalu. Pohvale, naravno, zaslužuje i Marija Malić, osvajač bronzane medalje. Dobrim rezultatima stakli su se i juniori. Sve u svemu turnir u Solinu je bilo odlično takmičenje za početak sezone.


Olimpijski vicešampion Damir Mikec se peti put uzastopno iz Solina vraća sa „duplom krunom“. Oba dana je trijumfovao i 2016, 2017, 2018. i 2019, a prošle godine zbog pandemije korona virusa turnir nije održan.


–Početkom sezone mogu da budem vrlo zadovoljan, jer u prethodne dve sedmice sam pobedio  na turniru „Išrvan Poljanac“ u Beogradu, trijumfima startovao i u Bundes ligi i sada nastavio uspešnu tradiciju u Solinu – poručio je Mikec.


Na mitingu su učestvovali strelci iz šest zemalja. 


Sva zlatna odličja srpskih strelaca na turniru u Solinu 2021 – prvi dan: Damir Mikec (seniori pištolj), Andrea Arsović (seniorke, puška), Milutin Stefanović (seniori puška), muška ekipa pištoljem, ženska ekipa puškom i Teodora Vukojević (juniorke, puška), drugi dan: Damir Mikec (muškarci, pištolj), Teodora Vukojević (žene,puška).



Salona DC Open, drugi dan


Vazdušni pištolj, muškarci: 1. Damir Mikec (Srbija) 243,3, 2. Duško Petrov (Srbija) 235,2, 3.Željko Posavec (Hrvatska) 213,8...8. Branislav Parezanović 132,9... Kvalifikacije: 1. Mikec 584... 3. Petrov 580...8. Parezanović 566...


Vazdušna puška, žene: 1. Teodora Vukojević (Srbija) 253,1, 2. Klaudija Jerovšek (Slovenija) 251,5, 3. Marija Malić (Srbija) 229,4, 4. Andrea Arsović 208,0... Kvalifikacije: 1. Vukojević 627,9... 4. Arsović 624,0...8. Malić 621,8... 13. Emilija Ponjavić 619,3, 14. Krstina Stojanović 619,3..


Vazdušna puška , muškarci: 1. Petar Gorša, 2. Miran Maričić, 3. Borna Petanjek (svi Hrvatska)... 4. Stevan Jovanović, 7. Lazar Kovačević, 8. Milutin Stefanović... Kvalifikacije:1.Maričić 630,1 ... 3. Kovačević 628,7, 4. Jovanović 625,2... 6. Stefanović 625,1... 14. Petr Erdei 618,0, 15. Marko Ivanović 617,1...


Datum: 25.10.2021. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...