x

Košarkašice Srbije u polufinalu OI u Tokiju

Košarkašice Srbije u polufinalu OI u Tokiju Foto: FIBA

Naše najbolje košarkašice ostvarile su veliku pobedu protiv Kine i plasirale se u polufinale Olimpijskih igara u Tokiju, gde će u petak 6. avgusta od 6.40 sati po srpskom vremenu igrati protiv pobednika četvrtfinalnog meča SAD – Australija! Srbija je tako ostvarila još jedan sjajan rezultat i plasirala se u borbe za medalju.


XXXII Letnje Olimpijske igre održavaju se u periodu od 23. jula do 08. avgusta 2021. godine, u Tokiju (Japan), u organizaciji Olimpijskog komiteta Japana i Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), nakon što su prethodno bile odložene zbog pandemije korona virusa (Covid19).


Raspored utakmica i rezultati takmičenja u košarci za žene na OI u Tokiju 2020


Odlično je Srbija otvorila meč, zahvaljujući poenima i asistenciji Dabović povela 4:0… Upisale su Kineskinje prva četiri poena sa linije penala, koristile brzinu i u 5. minutu posle dosta promašaja sa obe strane izjednačile na 6:6. Igralo se potpuno izjednačeno, koš za koš, sjajna je bila Stanković pod košem, da bi Srbija na prvu pauzu otišla sa 16:14.


Forsirao je rival igru na centre, a prvu trojku za naš tim pogodila je Bruks, onda dodala i dvojku za 23:16 u 13. minutu. Ubacile su Kineskinje prvu trojku iz desetog pokušaja, ali je Vasić odmah uzvratila istom merom, da bi rival serijom 7:0 prišao na 26:28. Dugo je na semaforu stajao isti rezultat, sve do trojke Kine u 18. minutu, pa odgovora Srbije preko odlične Bruks – 31:29. Na poluvremenu, izabranice selektorke Marine Maljković otišle su u plusu – 35:33.


Otvorila je Crvendakić treću deonicu trojkom, Kineskinje su odmah vratile, a Krajišnik poentirala za 40:36. Usledio je period izjednačene igre, da bi Kineskinje u 25. minutu ponovo povele – 44:42. Iskoristio je rival nekoliko nerealizovanih napada Srbije i povećao na 48:44, a u 30. minutu stigao i do 57:49. Na poslednju pauzu, posle loše treće četvrtine Srbije, Kineskinje su otišle sa najvećih „plus devet“ – 58:49.


Odlučila se selektorka Maljković na startu poslednje deonice za presing, koji nam je doneo mini seriju 4:0 za 53:58. Pogodila je Dabović trojku iz velike daljine, a onda i iz kontre za izjednačenje – 58:58 u 33. minutu. Dodala je Bruks dvojku za ukupno 11:0 i prednost 60:58. Izjednačila je Han na 63:63, Vasić pogodila trojku za 66:63, a Kina uzvratila istom merom na 3:40 pre kraja – 66:66. Šao je iskoristila dva slobodna bacanja i ponovo donela rivalu prednost (67:66). Pogodila je Vasić za 70:68, izjednačila Han, pa sjajna Sonja donela 72:70, a onda na 1:35 pre kraja Bruks 74:70. Posle tajm auta Kine odbranili smo napad, ali ga nismo realizovali, pa je Li promašila trojku 28.4 sekunde pre poslednje sirene. Faulirana je Dabović koja je jednom pogodila sa linije penala  (75:70). Ponovo su Kineskinje promašile, faulirana je Vasić koja je dva puta bila sigurna i donela je veliko polufinale Srbiji – 77:70!


KINA – SRBIJA 70:77 (14:16, 19:19, 25:14, 12:28)



Izjave nakon utakmice:

Marina Maljković, selektorka Srbije


– Tim Srbije uvek dobija kada je tim. Kakve god bile otežavajuće okolnosti i iskušenja najvećeg mogućeg sportskog takmičenja, a to su Olimpijske igre, odvlačenja pažnje, raznih situacija sa strane, suza radi neuspeha nekog našeg sportiste ili radosnica radi uspeha naših sportista… Kad god smo mi taj tim i kada god prevaziđemo te spoljašnje faktore, ja verujem u njih. Znam šta je sve urađeno od 2011. Mnogo sam ljuta i dodatno ljuta, sigurna sam da one masu puta to i ne razumeju, da im je teško da shvate ogromnu količinu ljutnje u momentima kada one nisu tim. Ja to ne prihvatam. Imam strašan problem sa tim. Nije mi problem da izgubimo, ali ukoliko si ti, ukoliko je tvoja suština ova četvrta četvrtina… I to ti nije donelo jednu medalju, već i medalju 2016, jedan strahovit uspon, bez ikakvih padova. To je puno osvojenih medalja, emocija, zajedničnih momenata. To su situacije gde svi koji gledaju košarku po tome prepoznaju košarkašice Srbije. I sada i ne možeš da odstupaš od toga. U tom momentu kada toga nema, ja sam ne besna, nego… I njima to sigurno teško pada, jer ne mogu do kraja da razumeju moju poruku. Ali, Bogu hvala, na kraju me razumeju. Vi ne možete da verujete koliko je svaka igračica tu bitna. I one će vam same to reći. Ne morate mene da pitate. I ta Maša Janković, koja sad nije tu, koliko je bila važna na Evrobasketu, a koliko je sada Dragana važna, ili Anđela Dugalić koja nije ušla ni minut. Tome se strašno posvećuje pažnja da to sve bude bez i najmanje greške, da tih 12 bude sastavljeno baš onako kako treba. Ne bih nikoga izdvajala, sem ovoga što sam vam rekla. Vidi se koliko je tim ostvario i samo sa tim timom možemo još nešto da uradimo, jer za sada nismo ništa uradili. Jesmo, pobedili smo veliku Kinu. Ovo je ogromna pobeda. Ovo je tim sastavljen od 12 najboljih igračica u Kini ikad. Japan isto. Ovo će se za nekoliko godina shvatiti koga smo mi pobedili, koliko je sad ženski turnir neuporedivo jači nego u Riju. Mi smo tamo imali Senegal koji smo mogli da dobijemo, imali smo Brazil… Bar četiri ekipe koje smo lagano mogli da dobijemo. Ovo je sad strašno, ovo je sad 11 ekipa… Ovo je snaga tima. Evo šta ovaj tim može. Šta tih 12, od kojih svaka ima svoju preciznu ulogu. Uopšte nije fraza. I ako Saša Čađo kaže nešto sa klupe, koja sada igra manje, a nekad je i ona bila nosilac, da je to to, da je ta rečenica potrebna, reakcije koje one imaju… Koja god da uđe na dva ili tri minuta. E tako mi funkcinišemo. Prosto, to smo mi. Ako to postoji, ja verujem u njih protiv svakog tima. Ako toga nema, ulazimo u problem. Svaka je posebna, ne možete da verujete u kojoj meri. I za mene je svaka MVP i najbolja. (Izvor: KSS)


Datum: 04.08.2021. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...