x

Kadetkinje otputovale na Evropsko prvenstvo u Gruziju

Kadetkinje otputovale na Evropsko prvenstvo u Gruziju Foto: RSS

Ženska kadetska reprezentacija Srbije otputovala je u Gruziju na Evropsko prvenstvo B divizije koje se održava od 6. do 15. avgusta 2021. godine. Naše juniorke će u okviru grupe B odmeriti snage sa reprezentacijama Farskih ostrva, Estonije i Italije. U grupi A igraće Holandija, Ukrajina, Gruzija, Grčka i Luksemburg.


Kadetkinje su u svojoj bazi u Kragujevcu vredno trenirale i nadaju se da će se sav uloženi trud isplatiti i dovesti ih do željenog osvajanja prvog mesta na šampionatu. Nakon dva treninga u Beogradu, naše devojke su krenule put Gruzije gde od 6. avgusta započinju takmičenje.


- Moram još jednom da naglasim da su devojke u pripremnom periodu zaista radile dobro i posvećeno. Bitno je da su  raspoložene, mala kriza i umor koji se pojavio u jednom trenutku ih polako napušta i sigurno je da će to za par dana da bude mnogo bolje. U svakom slučaju, zadovoljni smo u ovom trenutku kako sve izgleda. Do početka takmičenja radićemo još na oporavku, na prilagođavanju usklovima u Gruziji i radićemo puno na spremanju za svakog protivnika, započeo je selektor kadetkinja, Zoran Barbulović.


Selektor ističe da je ova generacija veoma perspektivna i veoma kompaktna


- Atmosfera je zaista dobra. Poklopilo se da su se devojke veoma brzo „ukapirale“, druže se iskreno. Mislim da tu ima i dosta kvaliteta u ljudskom smislu, to se vidi u svim bitnim situacijama. Veoma lep ispraćaj su napravile treneru Milošu Mitroviću koji ne putuje sa nama u Gruziju, priredile iznenađenje, poklon i sve je to bilo veoma lepo i emotivno. I uopšte, one između sebe izuzetno dobro funkcionišu i eto od kad smo na okupu nije bilo nikakvih problema.


Ekipa ima najviše ciljeve, a pripremni period ohrabruje


- Mi idemo sa ciljem da osvojimo prvo mesto i znamo šta nam ono donosi. Osvajanjem prve pozicije ova ekipa ostvaruje direktan plasman na Svetsko prvenstvo i povlači generaciju 2006. u A diviziju. Jedina nepoznanica je što nema mnogo informacija o protivnicima. U suštini sada je najbitnija prva utakmica u kojoj igramo sa Farskim ostrvima, a mi vrlo malo znamo o njima. Međutim cilj je da tu prvu utakmicu dobijemo i da se na osnovu snimaka dalje pripremamo za Estoniju i Italiju i  dalje za završnicu takmičenja. To je želja, ali mislim na osnovu onoga što smo videli na terenu i na osnovu pripremnih utakmica da devojke imaju i kvalitet. Igrali smo sa reprezentacijama iz A divizije i neke smo dobili, a nekima izuzetno dobro parirali. Ni sa jednom od ekipa sa kojima smo igrali nismo bili u podređenom položaju, što govori da tu ima kvaliteta. Da li je to dovoljno za povratak u A diviziju, videćemo. Sigurno je da zavisi dosta od nas, a naravno zavisi i od protivnika. 


Nakon istupanja Izraela iz takmičenja, Srbija tri utakmice u okviru grupne faze igra na svaka tri dana. Prvi susret je sa Farskim ostrvima 6. avgusta, sledi utakmica sa Estonijom 9. avgusta i poslednji rival u grupnoj fazi je Italija, 12. avgusta. 


- Mislim da nije dobro što su tolike pauze između utakmica u grupi. Odmah posle utakmice sa Italijom, narednog dana je polufinale, pa pauza i sledi poslednji takmičarski dan i utakmica za plasman. Tako da mi u poslednja četiri dana imamo tri utakmice. Usled odlustajanja Izraela od takmičenja, raspored se izmenio i zato igramo tako. Druga grupa će imati bolji ritam zbog većeg broja ekipa i češćih utakmica, ali nadam se da će sve biti kako treba. Za Izael bismo imali neke podatke i oni bi nam kao prvi protivnik dobro legli za otvaranje šampionata, ali tako je kako je. Farska ostrva koliko znamo inače i koliko znamo na osnovu njihove juniorske ekipe na EP su ozbiljniji protivnik nego Izrael, zaključio je selektor Barbulović.


Dve najbolje plasirane ekipe iz obe grupe nastaviće takmičenje polufinalnim duelima 13. avgusta, dok je finale zakazano za 15. avgust 2021. godine.


Srbiju će na Evropskom prvenstvu B divizije predstavljati: golmani Anja Cvetković, Anastasija Nedeljković i Tatjana Činku, levo krilo Nataša Ćetković, pivotmeni Nevena Bjelić i Vladana Mitrović, desna krila Dunja Radević i Anja Vujnović, levi bekovi Jovana Pantović, Ana Petrović i Anja Klenkovski, srednji bekovi Jana Milošević, Tamara Mandić i Aleksandra Vasić i desni bekovi Milica Ignjatović i Milica Aćimović.


Sve utakmice se mogu pratiti uživo na EHF TV.


Datum: 04.08.2021. Autor: Ivana Mišić

PROČITAJTE JOŠ...