x

Test Evropsko prvenstvo u paraglajdingu, Državno prvenstvo Srbije u Mađarske

Test Evropsko prvenstvo u paraglajdingu, Državno prvenstvo Srbije u Mađarske Foto: VSS

Ovog leta Niška Banja je obojena paraglajdingom, pa nakon što su piloti paraglajdera u disciplini precizno sletanje završili takmičenje u svetskom kupu, u ovo mesto su došle njihove kolege koje se takmiče u disciplini prelet. Od 1. do 8. avgusta na niškim terenima se održava Test Evropskog prvenstva za 2022. godinu, ujedno državno prvenstvo Srbije i državno prvenstvo Mađarske u paraglajdingu u disciplini prelet. Organizator ovog takmičenja je Vazduhoplovni savez Srbije, uz podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Grada Niša. 


Godinama unazad Niš je za svetske pilote paraglajdera postao poznato mesto za takmičenja, kroz održavanje velikih međunarodnih takmičenja. Tereni u niškom okrugu i ovom delu Srbije su vrlo interesantni za pilote, pa oni uvek u velikom broju dolaze na okupljanja u organizaciji Vazduhoplovnog saveza Srbije. Ove godine takmičenje će praktično biti tri u jednom – test za evropsko prvenstvo koje će se održati sledeće godine na istom mestu i u istoj organizaciji, najviše državno prvenstvo Srbije i na zahtev pilota iz Mađarske i njihovog nacionalnog saveza državno prvenstvo ove zemlje. 


Učestvuje ukupno 86 pilota paraglajdera, ponajviše iz Mađarske i Srbije, ali i drugih država. Danas 2.avgusta je prvi takmičarski dan, a planirani završetak i proglašenje pobednika je u subotu 7.avgusta. Poletišta sa kojih će piloti svaki dan kretati u zadatke preleta su na Svrljiškim planinama iznad sela Sićeva i Koritnik brdo iznad Niške Banje. A preleti će, u zavisnosti od meteoroloških uslova, ići ka Leskovcu, Vlasotincu, Pirotu, Zaječaru, gde će i biti određeni ciljevi – gol linije na koje će sletati najbolji piloti.


Piloti će biti praćeni najsavremenijom satelitskom tehnologijom, pa će organizatori u bilo kom trenutku znati položaj pilota i organizovati sve neophodne aktivnosti retransporta i slično, dok će publika i pratioci takmičenja moći uživo da prate letenje i rezultate pilota za vreme trajanja takmičarskog dana. Ovo će ujedno biti prilika kako za organizatora da se što bolje pripremi za najveće evropsko takmičenje sledeće godine, tako i za domaće pilote, a i pilote susedne Mađarske da se izbore za najbolje na nacionalnom nivou u ovoj godini. 


Link za praćenje dnevnih zadataka i letenja pilota 


Današnji zadatak postavljen pilotima je prelet od Niša, preko Bele Palanke do Pirota. 


Datum: 02.08.2021. Autor: Svetlana Bradić

PROČITAJTE JOŠ...