x

Olimpijska bronza za Milenka Sebića

Olimpijska bronza za Milenka Sebića Foto: SSS

Milenko Sebić je osvojo bronzanu medalju u gađanju malokalibarskom puškom iz trostava, poslednjoj disciplini streljačkog turnira na Olimpijskim igrama u Tokiju!


Ovo je druga medalja i četvrto finale za srpsko streljaštvo na OI u Tokiju, posle srebra Damira Mikeca, četvrtog mesta miksa Arunović/Mikec i osme pozicije Andree Arsović (trostav).


Sebić (36) je drugi put učestvovao na OI. Pre pet godina, u Rio de Žaneiru, zamalo mu je izmaklo finale, osvojio je 11.mesto. Sada je ubedljivo stigao do plasmana među osam najboljih i potom, osvajanjem medalje, postigao istorijski uspeh.


Srpski strelci su od prvih medalja, u Seulu 1988. godine, do sada skupili ukupno 14 olimpijskih odličja.


Milenko Sebić je u kvalifikacijama osvojio četvrto mesto sa sjajnih 1.180 krugova, pet manje od vlastitog državnog rekorda. U klečećem stavu je skupio 394, u ležećem skoro maksimalnih 399, a u stojećem 387 krugova. U finale je vodio rezultat od 1.176 krugova. Naš drugi predstavnik Milutin Stefanović je zabeležio 1.164 kruga i zauzeo 23.mesto.


Posle prvih 15.metaka klečećeg stava finala, Sebić je delio peto i šesto mesto sa Norvežaninom Jon Hermanom Hegom. Kad se završio ležeći stav (ukupno 30 metaka), Sebić je bio šesti, ali zaostatak za trećeplasiranim Belorusom Ščerbacevičem nije bio veliki. 


Ispadanje počinje od stojećeg stava, a tada je počela i velika drama.


U 35. seriji, Ukrajinac Sergej Kuliš, koji se nalazio ispred Milenka Sebića i borio se za medalje, je napravio veliku grešku - umesto u svoju, hitac poslao u metu Hrvata Gorše, koji je gađao na susednoj poziciji. Naravno, u toj seriji nije osvojio ni krug i pao na poslednju poziciju.


Naš reprezentativac se posle 40. metka nalazio na trećem mestu, sa samo 0,3 kruga prednosti ispred četvrtoplasiranog Norvežanina Hega. Rus Kamenski i Kinez Žang su već bili odmakli na prve dve pozicije i bilo je jasno da će verovatno srpski i norveški reprezentativac voditi bitku za bronzu.


Ispadanje počinje upravo posle 40. hica, kada finale završavaju sedmoplasirani i osmoplasirani. Na poslednjem mestu je završio naravno Kuliš, a na sedmom Belorus Jurij Ščerbacevič. Belorus je posle ležećeg stava bio ispred Sebića, ali dobar ritam gađanja nije zadržao i u stojećem stavu , pogodio je jednu „šesticu“ pao u plasmanu.


Hrvat Miran Maričić je takmičenje završio kao šesti, a njegov zemljak Petar Gorša kao peti. 


Odluka o bronzanoj medalji pada posle 43.serije, pred koju je Sebić na trećem mestu imao 0,7 krugova više od Hega. U 43.seriji obojica su postigli identičan rezultat – 10,0 krugova. Heg je tako završio takmičenje kao četvrtoplasirani, a Sebić osvojio bronzu.


Naš strelac nije imao realne šanse da sustigne Kineza i Rusa, koji su bili izvanredni, pa je ispao posle 44. serije i, presrećan zbog medalje, napustio vatrenu liniju.


Zlato je sa 466,0 krugova osvojio Žang. Za 0,7 krugova nadmašio je svetski rekord zemljaka Haorana Janga iz 2018. Inače, Žang je jedan od mnogobrojnih predstavnika nove kineske generacije. Iza sebe ima svega nekoliko velikih seniorskih takmičenja. Zanimljivo je da je 2018. na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Airesu osvojio četvrto mesto vazdušnom puškom, iza našeg Alekse Mitrovića. Kamenski je iskusan strelac, a u Rio de Žaneiru 2016, je takođe osvojio srebro u trostavu. Pre pet godina trijumfovao je Italijan Nikolo Kamprijani, koji se u mešuvremenu „penzionisao“.


Iza Sebića su ostala mnoga velika imena svetskog streljaštva.

 

MK puška trostav, muškarci, finale: 1. Čaongong Žang (Kina) 466,0 (svetski rekord), 2. Sergej Kamenski (OK Rusije) 464,2, 3. Milenko Sebić (Srbija) 448,2, 4. Jon Herman Heg (Norveška) 438,0, 5. Petar Gorša (Hrvatska) 438,0... Kvalifikacije (3 puta 40 metaka): 1. Sergej Kamenski (OK Rusije) 1.183, 2. Changong Žang (Kina) 1.183, 3. Jon-Herman Heg (Norveška) 1.181, 4. Milenko Sebić 1.180 (394 klečeći, 399 ležeći,387stojeći stav)... 23. Milutin Stefanović 1.164 (387, 391, 386).



Medalja za Bobanu 


Srpski strelci u svim radostima i slavljima posle uspeha u poslednjih godinu dana ne zaboravljaju svoju veliku prijateljicu i šampionku, koja više nije među nama – Bobanu Momčilović Veličković.


Po povratku u Beograd, Damir Mikec je izjavio da je svoje srebro posvetio Bobani.


Milenko Sebić je odmah posle proglašenja pobednika, izvadio iz torbe Bobaninu sliku i  fotografisao se sa slikom velike prijateljice.


Dodatne reči su suvišne, zna se kome je Milenko posvetio bronzu.




Milenko Sebić: Sigurnim korakom do cilja


Milenko Sebić je mnogo puta do sada gađao u finalima velikih takmičenja, a osvojio je dva srebra u Svetskim kupovima. U olimpijskom debiju, pre pet godina u Riju nije ostvario ono što je želeo.ostajao bez medalje. 


Danas je sigurnim korakom išao do odličja. Rezultati u kvalifikacijama i finalu nisu iznenađenje.


-U Riju pre pet godina sam bio vrlo spreman, ali nisam stigao među osam najboljih, pa sam posle prethodnih Igara imao težak period.Pred odlazak u Tokio sam sebi rekao da idem da uživam u pucanju, jedva sam čekao Olimijske igre, na kojima sam imao i rezultatske ambicije. Znao sam da u kvalifikacijama mogu da postignem rezultat od oko 1.180 krugova, koji bi me odveo u finale. Visok nivo sam držao u pripremama. Samo je bilo je pitanje da li ću uspeti da ono što sam radio uspeti da prenesem na takmičenje. Ne krijem, imao sam pritisak učešća na najvećem mogućem takmičenju, uobičajenu tremu, ali u prvom delu takmičenja uspeo sam da ostvarim rezultat koji mi je bio i cilj i plasiram se u finale – kazao je Sebić u javljanju iz Tokija za sajt SSS.


Finale je donelo puno preokreta.


-Tokom celog finala sam pratio semafor, znao gde se nalazim. Pratio sam rivale i znao šta treba da uradim da bih napredovao u plasmanu. Bilo mi je jasno da imam šansu za medalju, ako odradim sve kako treba. Tako je i bilo. Na kraju, pred poslednji hitac, znao sam da Norvežaninu bežim za 0,7 krugova. Maksimalno sam se koncentrisao da taj hitac bude pravi. Nisam odugovlačio, brzo sam opalio, pogodio i kad sam na ekranu video 10,0, znao sam da je to to i da imam bronzu. 


Dragan Donević: Povratak na staze olimpijskih uspeha


Šef stručnog štaba i selektor za pušku Dragan Donević je čestitao Milenku Sebiću i njegovoj supruzi i treneru Alini Sebić na uspehu i dobro odrađenim pripremama za Tokio.  Milenko je do olimpijske kvote došao na poslednjem kvalifikacionom takmičenju, Evropskom prvenstvu, na kome je došao do finala i vazdušnom i malokalibarskom puškom, ali je ostao bez medalje.


-Svi u streljačkom svetu znaju da je Sebić vrhunski strelac. Rezultati koje je danas ostvario nisu iznenađujući. Jedino pitanje kada će „eksplodirati“. I to se desilo u najboljem mogućem trenutku, na najvećem takmičenju. Ova medalja je plod velikog rada i truda. Sebić je veliki radnik, mnogo trenira i taj rad se isplatio – kazao je Donević u izjavi za sajt Streljačkog saveza Srbije.


Greške Ukrajinca Kuliša i Belorusa Ščerbaceviča su delimično pomogle da Sebić napreduje u plasmanu  finalu.


-Činjenica da mu je Milenku malo bila naklonjena i sreća, koja nije bila uz Zoranu Arunović u kvalifikacijama MK sport pištoljem i  miksu vazdušnim pištoljem u meču za bronzu. Nedostatak sreće prethodnih dana se u današnjem finalu „vratio“ srpskom timu. Međutim, greške dvojice rivala ne bi pomogle Sebiću da on nije dobro gađao. U finalu je, kao i u kvalifikacijama, držao svoj ritam, gađao mirno, staloženo, odlično vodio meč i zaslužio odlučje.


Srpski streljački tim je u Tokiju osvojio dve medalje (srebro Damira Mikeca i bronza Milenka Sebića), ostvario još dva plasmana u finale (četvrto mesto miksa pištoljem i sma pozicija Andree Arsović u trostavu). Zoranu Arunović su nijanse delile od finala MK pištoljem. Osvojila je deveto mesto. Nedaleko od plasmana među osam najboljih bio je i miks puškom...


-Celokupan učinak naših strelaca u Tokiju zaslužuje visoke ocene. Vrlo smo zadovoljni rezultatima. Posle Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru, na kojima ukupan učinak nije bio na nivou onoga što smo želeli i za šta smo se spremali, vratili smo srpsko streljaštvo na put olimpijskih uspeha, koji traje od 1988. godine – zaključio je Donević.


Datum: 03.08.2021. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...