x

65. Otvoreno Prvenstvo Srbije u vazduhoplovnom jedriličarstvu u Subotici

65. Otvoreno Prvenstvo Srbije u vazduhoplovnom jedriličarstvu u Subotici Foto: VSS

Od 23. jula na sportskom aerodromu u Subotici okupili su se piloti jedrilica, kako bi se takmičili na najvišem državnom takmičenju u ovom sportu. Ukupno devet jedriličara iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije jedriće nebom iznad Vojvodine do petka 30.jula, kada je planiran završetak takmičenja i proglašenje pobednika.


Trenutno vremenski uslovi ne idu u korist takmičara, pa je od tri takmičarska dana jedan zadatak uspešan. Očekuju se u narednim danima pogodne vremenske prilike, koje će doneti nove prelete, dobre rezultate, i zauzimanje najviših pozicija na konačnoj rang listi. Zadatak koji su piloti jedrilica prvog takmičarskog dana uspešno savladali bio je prelet od aerodroma Subotica, preko mesta Bač, Zrenjanina i nazad do početne tačke – subotičkog aerodroma, u ukupnoj dužini od 270 kilometara. Najuspešniji u izvođenju ovog zadatka je bio Zoran Frenc, koji nastupa za AK „Ivan Sarić“ Subotica. Drugi najbolji rezultat je postigao Branko Blagojević iz AK „Mihajlo Petrović“ iz Kraljeva i treći Aladin Mijagić iz AK „Bihać“ iz Bosne i Hercegovine. 


Pored njih, na takmičenju učestvuju jedriličari Alojze Novak iz AK „Novo Mesto“ iz Slovenije, Milorad Ivanović iz AK „Sremska Mitrovica“, Slobodan Đurović iz AK „Mihajlo Petrović“ Kraljevo, Aleksandar Diklić iz AK „Zrenjanin“, Dušan Bojković iz AK „Vazduhoplovci Niša“ i Ferenc Gabor iz AK „Ivan Sarić“ Subotica. 



Državna prvenstva u vazduhoplovnom jedriličarstvu imaju izuzetno dugu tradiciju – prvo je održano 1947.godine u mestu Cerklje u Sloveniji. Sledeće drugo po redu je održano 1949.godine u Rumi u Srbiji, a tadašnja državna prvenstva su se održavala pod nazivom „Savezni vazduhoplovni slet“. Subotički aerodrom i aeroklub su domaćini državnom prvenstvu u vazduhoplovnom jedriličarstvu bili prvi put 1979.godine, tako da posle 42 godine od prvog okupljanja Subotica neguje tradiciju održavanja ovog takmičenja. Jedan od današnjih takmičara – Branko Blagojević, učestvovao je te godine na državnom prvenstvu u Subotici kao dvadesetdvogodišnjak. 


Subotica je više puta bila domaćin državnom prvenstvu, a takođe jedan od sadašnjih učesnika – Zoran Frenc započeo je takmičarsku karijeru na 42. državnom prvenstvu u Subotici 1997.godine, kao tada sedamnaestogodišnjak i jedan od tri najmlađa „jugoslovenska“ jedriličara. Od tog prvog nastupa do danas Zoran je ostvario bogatu jedriličarsku i pilotsku karijeru, što se može reći za svakog od učesnika ovog državnog prvenstva, koji i danas neguju ljubav prema jedriličarstvu, za koje se kaže kao za atletiku da je kraljica sportova – to je jedriličarstvo u vazduhoplovnim sportovima.


Na ovom takmičenju se može videti jedna od najsavremenijih i najmodernije dizajniranih vazduhoplovnih jedrilica na svetu „Jonker JS3 Rapture“, koja je u vlasništvu pilota Zorana Frenca i sa kojom učestvuje na državnom prvenstvu. Jedrilica je raspona krila od 18 metara, proizvedena u Južnoj Africi 2016. godine, a prvi put na takmičenjima se videla 2017. godine na svetskom prvenstvu u Australiji. Može dostići brzinu od čak 280 kilometara na čas, što je skoro jednako težini same letelice – 280 kilograma bez motora ili 297 kilograma sa motorom. 


Takođe na takmičenju je i jedrilica istog proizvođača, samo za korak starije serije – „Jonker JS-1 Revelation“, koja je u vlasništvu takmičara Branka Blagojevića. 


Rezultati takmičenja i uživo praćenje: https://www.soaringspot.com/en_gb/65th-serbian-open-national-gliding-championships-subotica-2021/


Datum: 27.07.2021. Autor: Svetlana Bradić

PROČITAJTE JOŠ...