x

Košarkašice Srbije pobedile Kanadu na start OI u Tokiju

Košarkašice Srbije pobedile Kanadu na start OI u Tokiju Foto: FIBA

Naše najbolje košarkašice ostvarile su veliku pobedu u prvom meču na Olimpijskim igrama u Tokiju protiv Kanade – 72:68! Srbija sledeći meč na OI igra u četvrtak u 10.20 sati protiv Španije.


XXXII Letnje Olimpijske igre održavaju se u periodu od 23. jula do 08. avgusta 2021. godine, u Tokiju (Japan), u organizaciji Olimpijskog komiteta Japana i Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), nakon što su prethodno bile odložene zbog pandemije korona virusa (Covid19).


Raspored utakmica i rezultati takmičenja u košarci za žene na OI u Tokiju 2020


Odlično je naš tim otvorio utakmicu, na krilima Ane Dabović za minut poveo 5:0, ali su Kanađanke brzo uzvratile serijom 7:0. Igrala je najbolja igračica poslednjeg Evropskog prvenstva Sonja Vasić od prvog minuta iako tri nedelje nije trenirala zbog Korona virusa, a kada je u 7. minutu pogodila prvu trojku za Srbiju poveli smo 13:11, nešto kasnije i 15:11 posle poena Crvendakić.


Dobro su izabranice selektorke Marine Maljković započele i drugi period igre, posle tri i po minuta dvocifreno povele 25:15. Držala je Srbija osam do 11 poena viška (najvećih 32:21 bilo je u 18. minutu) tokom cele druge deonice, a na veliki odmor otišla sa 36:28.


Kontrolisale su naše devojke rezultat i u uvodnim minutima treće četvrtine, imale dvocifrenu prednost sve do 24. minuta, kada se Kanada potpuno vratila u meč posle dve vezane trojke – 35:38. Iskoristio je rival prazne minute u igri našeg tima, samo dva poena za skoro sedam minuta, pa u 27. minutu i izjednačio – 38:38, a onda minut kasnije i poveo – 42:40. Pogodila je Vasić preko potrebnu trojku za 43:42, a na poslednju pauzu otišlo se u egalu – 45:45.


Trojkom je Anderson otvorila poslednju deonicu, onda je pogodila i Bruks za 50:45. Odmah su Kanađanke odgovorile istom merom, ali je sjajna Vasić pogodila „2+1“ i najavila neizvesnu završnicu. Pogodila je trojku iz velike daljine Dabović četiri minuta pre kraja, onda i Crvendakić posle Anine neverovatne asistencije za 64:58 na tri i po minuta pre kraja. Još jednu trojku pogodila je fantastična Dabović (67:60, 38. minut), ali je uzvratila Filds (63:67, 2:13 pre kraja).


Na nešto manje od dva minuta pre kraja dosuđena je vrlo sumnjiva nesportska lična greška Krajišnik, i to u napadu, ali Kanađanke to nisu iskoristile. Usledile su greške na obe strane, da bi Krajišnik pogodila jedno slobodno bacanje za 68:63 na 56 sekundi pre poslednje sirene. Pogodila je Filds trojku (66:68), ali je Bruks realizovala kontranapad (70:66). Posle tehničke greške za Crvendakić, a onda i faula u napadu Filds na Andreson, nismo iskoristili napad pošto su sudije dodelile rivalu loptu posle sumnjivog auta – 70:67, 13.6 sekundi pre kraja.


Deset sekundi pre kraja faulirana je Pelington koja je pogodila prvo slobodno bacanje, kada je promašila drugo loptu je uhvatila Andreson i prosledila je u kontri Ani Dabović, koja je stavila tačku i donela prvu, veliku pobedu Srbiji na Olimpijskim igrama u Tokiju.


SRBIJA – KANADA 72:68 (16:13, 20:15, 9:17, 27:23)


Izjave nakon utakmice:


Ana Dabović


– Sve što su nam Marina i stručni štab rekli desilo se… Kanada je igrala agresivno od prvog do poslednjeg minuta, znamo kako smo pre pet godina igrali protiv njih i trudile smo se bar u finišu da završimo koncentrisano i jako i na kraju pobedimo, što je i najvažnije, jer u Riju nismo to uradile. Imale smo mnogo grešaka ali mi je drago da nismo padale, da smo se borile i da smo imale određene momente u igri koji su bili baš lepi. Pokazale smo da smo tim, vraćamo tu energiju, pobeda je najvažnija na kraju…


Ivon Anderson


– Bila je ovo definitivno fizički vrlo teška i tvrda utakmica, ali smo pronašle način da stignemo do pobede. Trudićemo se da se što bolje pripremimo za sledeću utakmicu protiv Španije. (Izvor: KSS)


Datum: 26.07.2021. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...