x

Reprezentativci ponovo na okupu u Nišu 11. marta

Reprezentativci ponovo na okupu u Nišu 11. marta Foto: SSS

Okolnosti izazvane pandemijom koronavirusa konstantno utiču na sportski život širom sveta, a ni srpsko streljaštvo nije izuzetak.


U skladu s trenutnom situacijom, izmenjen je program aktivnosti srpskih olimpijaca i kandidata za učešće na Igrama u Tokiju u periodu do kraja Evropskog prvenstva u Osijeku (21.maj – 1.jun), jedinog preostalog kvalifikacionog takmičenja za Olimpijske igre. 


–Planovi ličnih trenera i strelaca biće realizovani u potpunosti u onim delovima koji ne zavise od mera za sprečavanje zaraze izazvane koronavirusom ili ugrožavanja realizacije ostatka plana do Tokija-ističe Dragan Marković, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije.


Lazarevčanke precizne u petom kolu Kupa Beograda


Reprezentativci će propustiti jedan ili dva svetska kupa u Aziji, koji su zakazani za mart i april. Međutim, imaće nekoliko zajedničkih akcija do EP u Osijeku.


Za mart su zakazana dva nova turnira u okviru „Susreta šampiona“, serije kontrolnih takmičenja

kandidata za reprezentaciju, započete prošle godine.  


Sledeći „Susret šampiona“ biće organizovan 11.marta u Nišu, a učesnici će se okupiti dan ranije.


Na turnir u niškom „Čairu“ su pozvani strelci koji su ispunili olimpijske kvote: Milutin Stefanović , Andrea Arsović, Sanja Vukašinović (svi puška), Zorana Arunović, Damir Mikec, Jasmina Milovanović (svi pištolj), i kandidati za osvajanje kvota: Milenko Sebić, Lazar Kovačević (obojica puška), Dimitrije Grgić, Duško Petrov (obojica pištolj). Na spisku kandidata je i Stevan Pletikosić,ali on će se za „olimpijsku vizu“ boriti malokalibarskom puškom, pa neće učestvovati na kontrolnim takmičenjima vazdušnim oružjem.


Dve nedelje kasnije, 25. marta, „Susret šampiona“ će biti održan u Novom Sadu.


Arunovićeva odbranila tron


Naši strelci neće učestvovati  na prvom Svetskom kupu u sezoni, koji je zakazan za drugu polovinu marta (18 – 29.mart) u Nju Delhiju, zbog zdravstvenog rizika da bi odlazak u Indiju poremetio dalji plan rada. Uputstvo organizatora u vezi mera za sprečavanje širenja korona virusa, propisanih od lokalnih vlasti, je veoma nepovoljno po naš tim. 


–Postoji velika verovatnoća da učešće na ovom Svetskom kupu ugrozi realizaciju i plan aktivnosti predviđenih za osvajanje kvote i učešće na Olimpijskim igrama-objašnjava Marković.


Kako sada stoje stvari, Srbija neće učestvovati ni na Svetskom kupu u Čangvonu u Južnoj Koreji (16 – 27.april). Po odluci južnokorejskih vlasti, svi po ulasku u zemlju moraju da provedu 14 dana u hotelskom karantinu, što znači da bi takmičari dve nedelje bili bez treninga.


–Na Svetski kup u Čangvonu ćemo ići ukoliko na vreme dođe do promene propisanih mera i ukoliko za ulazak u Južnu Koreju bude dovoljan negativan PCR test – najavljuje Marković.


Počelo Prvenstvo Srbije: Triler finale dama puškom, Akademac odbranio krunu


U kalendaru Svetske streljačke federacije je i predolimpijski turnir u Tokiju, krajem aprila, ali ovo takmičenje neće biti otvoreno za strance, učestvuju samo domaći strelci.


Do Evropskog prvenstva u programu olimpijaca i kandidata za ispunjenje kvota su dva međunarodna takmičenja - Vojvodina kup vazdušnim oružjem u Novom Sadu (3–4. april) i turnir u Osijeku malokalibarskim oružjem (1–2.maj). U zavisnosti od kapaciteta organizatora, nije isključeno da se u Osijeku održe i discipline vazdušnim oružjem. Ukoliko bude moguće, naši strelci će posle turnira ostati u Osijeku na petodnevnim pripremama (3-7.maj).


U aprilu će početi i sezona domaćih takmičenja malokalibarskim oružjem.


Po prvobitnom kalendaru, Osijek je trebalo da bude domaćin EP malokalibarskim oružjem.Međutim, posle otkazivanja šampionata vazdušnim oružjem u finskoj Lohji, Osijeku je poverena organizacija i ovog takmičenja. 


Na prvenstvu Starog kontinenta će biti podeljene po dve olimpijske kvote u gađanju vazdušnom puškom za muškarce i žene i po jedna u ostalim disciplinama.


Datum: 25.02.2021. Autor: SPD Radnički

PROČITAJTE JOŠ...