x

Najbolji atletičar sveta u februaru u Beogradu

Nagrade Svetske atletike (World Athletics Awards 2020) ove godine odrzane su virtuelno zbog virusa COVID-19. Za najbolju atletičarku sveta izabrana je svetska rekorderka Yulimar Rojas iz Venecuele, dok je za atletičara izabran Mondo Duplantis iz Švedske, koji će biti jedan od takmičara na VI Serbian Open Indoor Mitingu u Beogradu u februaru 2021.godine.


Duplantis je dva puta oborio svetski rekord u skoku motkom, ostvarivsi 6.17 m i 6.18 m u februaru ove godine, samo nekoliko nedelja pre nego što je globalna pandemija koronavirusa zaustavila sportski svet. Kada su se takmičenja konačno nastavila, Duplantis je  ostvario najbolji rezultat svih vremena na otvorenom (6.15 m) i završio godinu neporažen na 16 takmičenja. Duplantis, koji je prošlog meseca proslavio 21. rođendan, najmlađi je sportista ikada proglašen svetskim sportistom godine.


„Bila je ovo zaista čudna sezona, za mene i kao za sve, ali uspeo sam da je sastavim i postignem prilično dobre rezultate “, rekao je Duplantis, koji je nagradu Rising Star dobio 2018.„ Samo sam želeo da izađem tamo i pokažem svetu za šta sam sposoban. Mogao sam to da uradim i imao sam dobre visine, posebno tokom dvoranske sezone.”



Kao i mnogi sportisti, Rojas se takmičila oskudno 2020. godine, ali je učinila da se svaki njen nastup računa. Rojas je oborila južnoamerički rekord u troskoku u dvorani na svom prvom takmičenju u godini, dostigavši 15.03 m u Mecu u Francuskoj. Na svom sledećem takmičenju, na mitingu Svetske atletske turneje u dvorani u Madridu, skočila je 15.43 m  i oborila svetski rekord u dvorani za sedam centimetara. Ona se takmičila samo dva puta na otvorenom, pobedivši na mitingu Vanda Dijamantske lige u Monaku i ponovo u Castellonu u Španiji, gde je skočila 14.71 m, najdalji skok na svetu ove godine na otvorenom.


„Iskreno nisam ovo očekivala, zaista ne mogu da verujem”, rekla je Rojas, koja je 2017. godine dobila nagradu Rising Star. „Ova pobeda mnogo znači meni i svima onima koji svakodnevno rade sa mnom, svima koji mi svakodnevno daju snagu i motivaciju. A sada, biti najbolji sportista godine dodatna mi je inspiracija za 2021. Biće to sjajna godina i imam puno ambicija. To mi daje puno snage da nastavim sa karijerom. „Želim da se zahvalim svima koji su glasali za mene i svima koji su mi pomogli da postanem najbolja atleticarka na sveta u 2020.  Ovo je dokaz da snovi postaju stvarnost”.


Datum: 07.12.2020. Autor: Katarina Branković

PROČITAJTE JOŠ...