x

Optimizam u srpskom timu pred početak Evropskog šampionata

Optimizam u srpskom timu pred početak Evropskog šampionata Foto: BSS

U četvrtak, 29. oktobra 2020. u finskom gradu Lahti, počinje Evropsko juniorsko prvenstvo na kojem će se do 7. novembra, prvo u ekipnoj, a potom i u pojedinačnim konkurencijama, za odličja boriti predstavnici 25 zemalja Starog kontinenta. Srpska reprezentacija u sastavu Mihajlo Tomić, Sergej Lukić, Ivan Kovačević, Marija Sudimac, Sara Lončar i Anđela Vitman, predvođena trenerima reprezentacija Srbije, Nikolom Mijačićem i Draganom Antićem, 25. oktobra je stigla na poprište šampionata – olimpijski multisportski centar “Pajulahti Sports Institut“ gde u odličnoj atmosferi i sa vidnim nestrpljenjem očekuje start jednog jednog od najznačajnijih badminton događaja u svetu ove godine. 


U ekipnoj konkurenciji naša selekcija, na osnovu izuzetnih rezultata koje srpski reprezentativci postižu u kontinuitetu, postavljena je za trećeg nosioca, a na startu takmičenja u Grupi 3 u četvrtak će odmeriti snage sa Litvanijom. Dan kasnije protivnik će joj biti Italija, dok će u subotu, 31. oktobra, u derbiju grupe, ukrsiti rekete sa Španijom. U Grupi 1 se nalaze Danska, Nemačka, Finska i Farska ostrva, u Grupi 2 Rusija, Češka, Portugalija i Švedska, a u Grupi 4 Francuska, Ukrajina, Estonija, Slovenija i Švajcarska. Po dve najbolje ekipe iz svake grupe plasiraće se među osam najboljih, posle čega će žrebom drugoplasiranih ekipa biti sastavljeni četvrtfinalni parovi. Mečevi ’’knock-out’’ faze takmičenja, četvrtfinala i polufinala, na programu su 1. novembra dok će evropski ekipni prvak biti, nakon finalnog meča, poznat 2. novembra.


“Mogli smo da dobijemo i slabije ali i jače protivnike u grupi. Ipak, budući da nam je cilj osvajanje medalje na ekipom takmičenju, želimo i očekujemo pobede protiv svih rivala u prvoj fazi ekipnog takmičenja i plasman u četvrtfinale sa maksimalnim učinkom. Naravno, ne potcenjujemo nijednog protivnika, ali verujemo u svoju snagu i kvalitet naših igrača. Nema sumnje da ćemo najteži posao imati protiv Španije, rivala koga dobro poznajemo. Znamo šta možemo da očekujemo od njih i zato verujemo u naš uspeh“, optimističan je pred početak šampionata Dragan Antić.


Po njegovim rečima najveći favoriti za ekipna evropska odličja su Danci: “Pored Danske, koja je godinama unazad prva badminton sila Evrope, izuzetne timove imaju i Rusi, Nemci i Francuzi. Pored ove četiri reprezentacije u najuži krug favorita za odličje svrstao bih i nas jer smatram da imamo dovoljno kvaliteta kao i motiva da pobedimo bilo koju selekciju. Ova generacija je mnogo puta do sada dokazala ogroman kvalitet na internacionalnoj sceni tako da ne bi bilo iznenađenje da zablista i na ovom Evropskom prvenstvu“.


Antićev optimizam deli i Sergej Lukić, koji uz Mihajla Tomića, Saru Lončar i Anđelu Vitman već ima iskustvo osvajanja evropskog odličja. Naime, njih četvoro su bili u sastavu reprezentacije koja je 2019. godine osvojila ekipnu vicešampionsku titulu na Evropskom prvenstvu za igrače do 17 godina u Poljskoj. “Ovo je naše poslednje evropsko prvenstvo kada je reč o juniorskoj kategoriji i daćemo sve od sebe da nam ujedno bude i najuspešnije i najlepše do sada. Imali smo dugu karantinsku pauzu i kvalitetne šestomesečne pripreme i sa uzbuđenjem čekamo da vidimo gde smo u odnosu sa najbolje timove i igrače sa Starog kontinenta. U ekipnom delu smo treći nosioci, imamo jake protivnike u grupi, što će nam biti samo dodatni motiv da pružimo i više od svog maksimuma. Svi sa velikim nestrpljenjem očekuje početak turnira“, kazao je Lukić.


Njegova saigračica Sara Lončar “podvlači“ da je Srbija u Finsku stigla u najboljem sastavu i u vrlo dobroj formi. “Sama činjenica da smo postavljeni za treće nosioce govori o našem kvalitetu, a iskreno se nadamo da ćemo dobar rejting na papiru opravdati i na terenu. Zadovoljni smo žrebom. Sigurno je da nas očekuju zanimljivi mečevi u grupi, a nadamo se da ćemo ih sve završiti očekivanim rezultatom i da ćemo s pobedničkim nizom stići do četvrtfinala šampionata“, istakla je Lončareva.


Takmičenje u pojedinačnim konurencijama startuje 2. novembra, neposredno nakog završetka ekipnog šampionata, a naša zemlja će imati nosioce u tri konkurencije. Sudimčeva je peti nosilac u ženskom singlu, Lukić i Tomić peti nosioci u muškom dublu, a Tomić i Vitmanova sedmi nosioci u mešovitom dublu u kojem će nastupiti i Kovačević i Sudimčeva. U ženskom singlu, pored Sudimčeve, igraće i Lončareva, u muškom singlu ogledaće se Lukić i Kovačević, a u ženskom dublu Lončareva i Vitmanova.


Evropsko prvenstvo za juniore jedno je od retkih velikih badminton takmičenja u ovoj godini koje nije otkazano usled pandemije virusa Covid 19 i koje se održava uz ogromne mere predostrožnosti. Svi učesnici šampionata pri ulasku u Finsku su morali da imaju negativne PCR testove na Covid 19. Nakon novog testiranja obavljenog u Finskoj u četvrtak, 28. oktobra, naša reprezentacija je stekla pravo nastupa.


Pored reprezentativaca i trenera, Srbiju će na Evropskom prvenstvu za juniore predstavljati i sudija Goran Jelesijević, nosilac najviše evropske licence, kome je pripala čast da sudi na oba šampionata – ekipnom i pojedinačnom.


Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta i Olimpijski komitet Srbije obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri su doprineli učešću naše reprezentacije na Evropskom prvenstvu za juniore.


Datum: 28.10.2020. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...