x

Državno prvenstvo u reli letenju

Državno prvenstvo u reli letenju

Na sportskom aerodromu Divci kod Valjeva u subotu 17. oktobra će se održati državno prvenstvo pilota opšte avijacije u disciplini reli letenje. Organizator je Vazduhoplovni savez Srbije i domaćin Aero klub „Valjevo“. 


Letovi za državne prvake počinju sa aerodroma Divci u subotu u 08.30 časova, nakon obavezne pripreme i brifinga učesnika. Planira se izvršenje dve takmičarske rute, koje obuhvataju letenje sa početne tačke aerodroma Divci, vazdušnim putevima iznad Šumadije, sa povratkom na početnu tačku.


Zadaci koje piloti moraju uspešno da izvrše su vremenska tačnost, navigacija i precizno sletanje. Kada se saberu rezultati iz sve tri discipline, znaće se ko su bili najbolji u generalnom plasmanu i koja će posada poneti titulu državnog prvaka za 2020. godinu. Prema propozicijama takmičenja, piloti mogu da se takmiče na svim tipovima aviona čije su putne brzine 120-150 km na čas. Takmiče se posade od dva pilota koje upravljaju jednim avionom. 



Da će učestvovati u trci za najbolje sportske pilote u ovoj godini, najavile su posade iz Zrenjanina, Paraćina, Trstenika, Ćuprije, Smedereva, domaćina Valjeva i drugih aeroklubova iz Srbije. Ko je najuspešniji u navigacionim zadacima, letenju po precizno određenoj putanji, ko se pridržava najbliže moguće datih vremenskih rokova za prolazak određenih okretnih tačaka u vazduhu, i ko je najprecizniji u upravljanju avionima prilikom sletanja na postavljenim sletnim stazama na aerodromu, znaćemo na kraju takmičarskog dana u subotu. 


Svi zainteresovani posetioci će tokom dana imati priliku u Valjevu da se upoznaju sa pojedinačnim i timskim umećima tačnog i bezbednog letenja sportskih pilota, a pre svega da uživaju u druženju na aerodromu u Divcima uz ljubaznog domaćina AK „Valjevo“ i vrsne pilote i ljubitelje sportskog vazduhoplovstva.


Datum: 16.10.2020. Autor: Svetlana Bradić

PROČITAJTE JOŠ...