x

Pet odličja za Srbiju na Svetskom seniorskom kupu u Bugarskoj

Pet odličja za Srbiju na Svetskom seniorskom kupu u Bugarskoj Foto: BSS

Srebro i četiri bronze, sjajan je skor Srbije na turniru Svetskog seniorskog kupa, FZ FORZA Bulgarian International Championship 2020, koji je od 2. do 4. oktobra 2020. održan u Sofiji. Najdublji trag u glavnom gradu Bugarske ostavila je Marija Sudimac. Još uvek juniorka po uzrastu okitila se vicešampionskom titulom u singlu izgubivši u funalu od prvog nosioca, domaće takmičarke Linde Zećiri (2:0). Na putu ka velikom finalu naša reprezentativka uzela je meru drugom nosiocu, Čehinji Katerini Tomalovoj (2:1) u drugom kolu, te Bugarkama Tanji Ivanovoj (2:0) i Kalojani Nalbantovoj (2:0) u četvrtfinalu, odnosno polufinalu.


“Ovaj turnir predstavlja najveće iskustvo za mene u dosadašnjoj karijeri. Osvojila sam prvu seniorsku internacionalnu medalju u singl konkurenciji i rečima ne mogu opisati koliko sam ponosna na sebe i na svoj tim. Posle ne tako dobrog juniorskog turnira u Sloveniji, vratila sam se mentalno jača i uspela da iz tog iskustva izvučem samo najbolje i da radim na stvarima na koje su mi ukazali treneri. Posebno mi je drago što sam uspela da skoro sve što sam radila i pokazem na ovom turniru. Prvi meč protiv Tomalove iz Češke je bio mentalno iscrpljuljući, ali sam uspela da ostanem fokusirana do kraja i da odnesem pobedu. Svaki meč nakon toga bio mi je izuzetno težak, i mentalno i fizički, ali sam ipak uspela da dođem do finala. U meču za zlato protiv sebe sam imala vrhunsku protivnicu, Lindu Zećiri, a iako sam izgubila, bila sam zadovoljna. Taj meč mi je ukazao u kom pravcu treba da nastavim da treniram i na čemu treba da radim kako bih dostigla još viši nivo. Ovom prilikom zahvalila bih se svima koji su pratili mečeve iz Srbije i podržavali me, takođe, trenerima koji su bili sa nama na turniru i ostalim igračima tima koji su me podržavali sa tribina”, istakla je Marija Sudimac.


Srbija je u Bugarskoj stigla i do medalje u muškom singlu. Režiser ovog uspeha bio je Borko Petrović, koji se pobedama u mečevima protiv Bugara Nikole Borisova (2:0) i Ivana Dimitrova (2:0), te Slovenca Gaspera Kriveca (2:0) plasirao u polufinale i tako stigao do pobedničkog postolja. U borbi za finale poražen je od Hrvata Luke Bana (2:0) koji je na kraju stigao i do trofeja u Sofiji. Juniorke Sara Lončar i Anđela Vitman osvojile su bronzu u ženskom dublu. U meču, u kojem je ulog bio odličje, savladale su Bugarke Kalojanu Nalbantovu i Mihaelu Zlatanovu (2:0) i tako se domogle četiri najbolja ženska para na turniru. Na putu ka finalu poražene su od domaćih takmičarki Marije Delčeve i Hristomire Popovske (2:0). U mešovitom dublu naša zemlja je izlila dve bronze. Jedno je delo juniora Mihajla Tomića i Anđele Vitman, a drugo seniorsko-juniorske kombinacije Andrija Doder, Sara Lončar. Tomić i Vitmanova su do polufinala stigli pobedama Dancem Rudigerom Gnedtom i Slovenkom Urškom Polc (2:0) i Slovencima Jakom Ivaničem i Nikom Brajkovič (2:0). U borbi za finale izgubili su od Bugara IIlijana Stojnova i Hristomire Popovske (2:1), potonjih osvajača zlata. U istoj rundi takmičenja bolji od Dodera i Lončereve bili su Slovenaca Mihe Ivančića i Petre Polanc (2:0). U mešovitom dublu Srbiju su predstavljali i Igor Bjelan i Marija Sudimac koji su posle pobede nad Bugarima Stivanom Nikolaevim i Gerganom Pavlovom (2:0) poraženi u četvrtfinalu od Mihe Ivančića i Petre Polanc (2:0).


U ženskom singlu Sara Lončar je stala u osmini finala, što je bio maksimalan domet i Luke Milića u muškom singlu u kojem je junior Ivan Kovačević poražen na startu turnira. Igor Bjelan i Andrija Doder, odnosno Ivan Kovačević i Borko Petrović izgubili su u borbama za plasman u četvrtfinale muškog dubla. 


“Želim da čestitam svim našim reprezentativcima na još jednom izuzetnom nastupu. Međutim, lično mnogo važnije od ponovnog osvajanja medalja i rezultatskog pomeranja kroz nove i ranije nezabeležene uspehe, a što je i ovde bio slučaj, jeste da srpski badminton napreduje prilično velikim koracima. Ostalo je da savladamo i poslednju prepreku, a to je da se uključimo u borbe za medalje na najvećim seniorskim svetskim i evropskim takmičenjima i iskreno verujem da ćemo ako ovako nastavimo, taj korak ostvariti u narednom relativno bliskom periodu. Lekcije ovde su zapisane, a kao i uvek, jedva čekamo da se vratimo i nastavimo sa radom”, ocenio je učinak u Bugraskoj Milan Barbir, glavni trener badminton reprezentacija Srbije, koji je uz pomoćnog trenera Dragana Antića, činio stručni štab Srbije u Sofiji.


Vlada Republike Srbije – Ministarstvo omladine i sporta obezbeđivanjem neophodnih finansijskih sredstava u značajnoj meri je doprinelo učešću srpskih senira na turniru u Sofiji na kojem je sudila Marija Hinić.


Datum: 06.10.2020. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...