x

Poznati rivali košarkaša i košarkašica Srbije na kvalifikacionim turnirima za OI

Poznati rivali košarkaša i košarkašica Srbije na kvalifikacionim turnirima za OI Foto: KSS

U sedištu FIBA u švajcarskom Mijeu održan žreb za kvalifikacione turnire za Olimpijske igre 2020. za seniorke i seniore, na kome je Košarkaški savez Srbije predstavlјala potpredsednica za žensku košarku Ana Joković.


32. Letnje Olimpijske igre održaće se u periodu od 24. jula do 09. avgusta 2020. godine, u Tokiju (Japan), u organizaciji Olimpijskog komiteta Japana i Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK).


Ženska seniorska reprezentacija Srbije boriće se od 6. do 9. februara 2020. godine u beogradskoj „Dvorani Aleksandar Nikolić“ za plasman na Olimpijske igre u Tokiju sa reprezentacijama SAD, Nigerije i Mozambika. Sa ovog turnira dve najbolјe reprezentacije idu na OI sa izuzetkom SAD, jer su Amerikanke već obezbedile plasman u Tokio.


Domaćini kvalifikacionih turnira za košarkašice biće i Francuska, Belgija i Kina.

Po tri najbolјe ženske ekipe sa turnira u Francuskoj i Kini obezbediće plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020, dok sa turnira u Belgiji na OI takođe idu dve ekipe, pošto je i Japan kao domaćin već učesnik OI.


Muška reprezentacija Srbije će u novobeogradskoj „Štark Areni“ od 23. do 28. juna 2020. godine tražiti olimpijsku vizu prvo u A grupi u duelima sa nacionalnim selekcijama Dominikanske Republike i Novog Zelanda, a zatim će dve prvoplasirane ekipe ukrstiti sa B grupom u kojoj su Portoriko, Italija i Senegal. Sistem takmičenja je takav da će na svakom od četiri muška turnira biti dve grupe od po tri tima, a najbolјe dve reprezentacije idu u polufinale. Samo pobednici kvalifikacionih muških turnira izboriće učešće na OI u Tokiju.Domaćini turnira su i Litvanija, Hrvatska i Kanada.


Predsednik KSS Predrag Danilović rekao je posle žreba:

Mogli smo da dobijemo i teže grupe. Svakako je svima najveći cilј da učestvuju na Olimpijskim igrama. Neće biti lako, nadam se plasmanu na Olimpijske igre i žena i muškaraca, a sada se tek vidi koliki je značaj dobijanja organizacije kvalifikacionih turnira – istakao je Danilović.



Žrebu u Mijeu prisustvovala je potpredsednica KSS za žensku košarku Ana Joković.

Žreb je bio organizovan na izuzetno visokom nivou. Naše košarkašice i košarkaši imaće ispred sebe velike izazove pred domaćom publikom, jer nema lakih protivnika u ovim kvalifikacijama. U svakom slučaju, verujem da će obe reprezentacije Srbije, seniorke i seniori, spremni dočekati kvalifikacione turnire i da će uz veliku podršku sa tribina obezbediti plasman na Olimpijske igre u Tokiju.


Potpredsednik KSS za mušku košarku Igor Rakočević izneo je utiske o žrebu.

Mislim da žreb mogao da bude i teži… U grupi imamo ekipe koje igraju atipično poput Novog Zelanda… Daleko je turnir, ima još sedam meseci, pa nije vreme za neke ozbilјnije prognoze. Italijani su uvek individualno jaki sa NBA igračima, oni predstavlјaju najveću opasnost… Nadam se da ćemo igrati u najjačem sastavu i da imamo dobre šanse da plasiramo na OI. (Izvor: KSS)

 

ŽENSKI TURNIRI

Beograd (Srbija)

Nigerija

SAD

Srbija

Mozambik


Burž (Francuska)

Francuska

Portoriko

Brazil

Australija


Fošan (Kina)

Koreja

Kina

Velika Britanija

Španija


Ostende (Belgija)

Kanada

Japan

Švedska

Belgija


 

MUŠKI TURNIRI

Beograd (Srbija)

A grupa

Dominikanska Republika

Novi Zeland

Srbija


B grupa

Portoriko

Italija

Senegal


Kaunas (Litvanija)

A grupa

Litvanija

Koreja

Venecuela


B grupa

Polјska

Slovenija

Angola


Split (Hrvatska)

A grupa

Nemačka

Rusija

Meksiko


B grupa

Tunis

Hrvatska

Brazil


Viktorija (Kanada)

A grupa

Grčka

Kina

Kanada


B grupa

Urugvaj

Češka

Turska


Datum: 28.11.2019. Autor: KSS

PROČITAJTE JOŠ...