x

Mali i Vesić delili Bajs Minus kartice ispred gradske skupštine

Mali i Vesić delili Bajs Minus kartice ispred gradske skupštine

Beogradski biciklisti su danas (21.3.2019) izveli performans Bajs Minus ispred gradske skupštine. Dvojica predstavnika udruženja Ulice za biciliste su se maskirali u ministra finansija Sinišu Malog i zamenika gradonačelnika Gorana Vesića  i simbolično delili biciklistima Bajs Minus kartice. Povod za peformans su bile izjave Malog i Vesića da biciklistima ne trebaju pare za prevoz jer "već imaju sopstveni prevoz".


Ono što je u ovoj izjavi problematično je to da se većina zemalja Zapadne Evrope i sveta trudi upravo suprotno, da stimuliše bicikliste na sve moguće načine, pa i novčano, a naknada za prevoz se uopšte ne dovodi u pitanje. Mali i Vesić bi morali na drugi način da regulišu naplatu javnog gradskog prevoza bez da podržavaju uskraćivanje novca kategorijama korisnika saobraćaja koje treba podržavati na sve moguće načine, pa i finansijki.

Biciklisti prema podacima Svetske zdravstvene organizacije dokazano donose uštedu zdravstvenom sistemu, smanjuju gužve i zagađenje i te uštede se mere stotinama miliona evra. Ista stvar važi i za pešake i za pešačenje.

Ukoliko sa samog vrha dobijamo ovako pogrešne izjave, to će uticati na sve nivoe vlasti i odnos istih prema održivom saobraćaju, pogotovo ako imamo najave gradonačelnika Radojičića da će se Beograd kandidovati za zelenu prestonicu Evrope.  Pozivamo nadležne da koriguju svoje izjave i da nađu drugi način da povećaju naplatu javnog gradskog prevoza.



Datum: 22.03.2019. Autor: UG Ulice za bicikliste

PROČITAJTE JOŠ...