63 godine Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije

Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije 8. marta proslavlja 63 godine postojanja, a već godinu dana s ponosom nosi i opravdava naziv Nacionalnog trening centra. Ove godine Sportsko-rekreativni centar na Košutnjaku dobiće potpuno novo ruho, a Zavod za sport i medicinu sporta biće domaćin 2. Međunarodne konferencije sportske medicine Srbije, koja će od 23. do 25. maja u Sava Centru okupiti više od 1000 domaćih i inostranih stručnjaka iz oblasti sportske medicine i sportskih nauka.

Prema rečima direktora Zavoda Gorana Bojovića, ova institucija veliku pažnju poklanja kako vrhunskim sportistima, tako i najmlađima, i neprestano radi na tome da unapredi, proširi i poboljša kapacitete i aktivnosti, ali i da širi i razmenjuje otkrića, tehnologije i znanja u oblasti sportske medicine. Time direktno utiče kako na rezultate vrhunskih sportista, tako i na pravilan razvoj dece i omladine.


Počelo proširenje sportsko-rekreativnog centra na košutnjaku

-Naš dugogodišnji rad je prepoznat u novom Zakonu o sportu gde nam je dodeljen status Nacionalnog trening centra čime nam je ukazana velika čast, ali i data još veća odgovornost. Cilj nam je da Sportsko-rekreativni centar na Košutnjaku postane zona vrhunskog sporta, a nacionalni granski savezi konačno dobiju objekte i terene koji zadovoljavaju standarde međunarodnih takmičenja, tj. idealne uslove za rad i pripremu naših sportista za  međunarodna takmičenja. Zato je na 12,7 hektara predviđena rekonstrukcija postojećih, kao i izgradnja novih sadržaja – istakao je Bojović i podsetio da je ovih dana počela izgradnja stene za sportsko penjanje, a uskoro počinje izgradnja i multifunkcionalne dvorane za razne vrste sportova (rvanje, džudo, tekvondo, karate, streljaštvo i dizanje tegova). U planu je izgradnja zatvorenog olimijskog bazena, stadion sa tribinama i zelenim krovom koji bi se koristio za rekreaciju, atletske staze i teniski klub. Krajem godine u planu je i rekonstrukcija upravne zgrade Centra za medicinu sporta, čime bi se uvezale laboratorije za medicinu, psihologiju, analitiku u sportu i INDOK odeljenje, a sve u cilju kako bi se podigao nivo usluga u okviru ove jedinstvene ustanove sporta.


2. Međunarodna konferencija sportske medicine Srbije

Od 23. do 25. maja u Sava Centru biće održana 2. Međunarodna konferencija sportske medicine Srbije koju organizuje Zavod za sport i medicinu sporta RS uz podršku FIMS-a (Internacionalne Federacije Medicine Sporta) i Udruženja za medicinu sporta Srbije, a pod patronatom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

Tokom šest decenija Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije je postao baza vrhunskog sporta i to u svakom pogledu. Stručnjaci iz raznih grana medicine, biomehanike, motoričkih ispitivanja, psihologije i drugih naučnih disciplina pripremaju sportiste na putu ka osvajanju medalja, redovno ih kontrolišu i prate njihov progres. Svi oni, ali i mnogi drugi stručnjaci iz Srbije i inostranstva biće učesnici 2. Međunarodne konferencije sportske medicine Srbije.

-Biće ovo sjajna prilika da se na jednom mestu okupe stručnjaci iz celog sveta, povežu popularne i aktuelne teme iz različitih naučnih oblasti sa praktičnim uputstvima i vodičima (kursevi i radionice), razviju neka nova prijateljstva i profesionalne veze između pojedinaca i ustanova. Poznato je da sportska medicina doprinosi sportskim dostignućima kao i očuvanju zdravlja naših sportista. Samim tim, naš zajednički zadatak i misija je oduvek bila razmena inovacija, tehnologija, otkrića i rezultata. Međunarodno priznati predavači u oblasti sportske medicine i sportskih nauka su već potvrdili učešće na konferenciji, a očekujemo dolazak više od 1000 lekara različitih specijalnosti, ali i stručnjaka iz sportskih nauka i poznatih sportista. Ovaj događaj je i prilika da se Beograd i Srbija predstave kao dobri domaćini i pouzdani partneri – rekao je Bojović i poželeo toplu dobrodošlicu svim učesnicima iz Srbije, a strancima poručio „Dobrodošli u zemlju sa dugom sportskom tradicijom, pozitivnom energijom, odličnom hranom i još boljim ljudima“.

Više o konferenciji možete pronaći na sajtu www.sportsmedicineserbia-conference.rs.

Datum: 07.03.2019. Autor: Cvijeta Radović

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANE VESTI...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...