x

Eksperimentalno blokčejn plaćanje na OI u Tokiju 2020

Eksperimentalno blokčejn plaćanje na OI u Tokiju 2020

Japanski konzervativni finansijski sistem sprema se za veliku promenu, budući da jedna od najvećih finansijskih institucija na svetu razvija mrežu plaćanja zasnovanu na blokčejn-u (engl. Blockchain), koja će biti u mogućnosti da obradi milion transakcija u sekundi, i koja bi trebalo da bude u funkciji za Olimpijske igre u Tokiju 2020.


MIT Technolodži Reviu (engl. The MIT Technology Review) izveštava da Mitsubishi UFJ Finansijska Groupa (engl. Mitsubishi UFJ Financial Group - MUFG), koja je najveća japanska banka po imovini i peta najveća banka na svetu, sarađuje sa američkim internet startapom Akamai, kako bi izgradila i implementirala mrežu za najbrže plaćanje na svetu, daleko superiorniju od VISA-e i Bitcoin-a, koje su trenutno najveće fiat i kripto mreže na svetu.


Ako eksperiment uspe na vreme za Olimpijadu, to bi značilo novu eru finansijskih inovacija u zemlji u kojoj još uvek dominiraju gotovinske transakcije uprkos vodećoj svetskoj infrastrukturi za elektronske transakcije. To bi takođe predstavljalo prvo široko rasprostranjeno rešenje za blokčejn (blockchain) plaćanje u Japanu, nakon sličnih eksperimentalnih napora koje su izvršili Finansijska grupa Mizuho (Mizuho Financial Group) i SBI Holdings.


Uprkos svojoj reputaciji kao jedna od vodećih zemalja, kad su u pitanju tehnološke inovacije u mnogim oblastima, japanski finansijski sistem ostaje veran starim proverenim praksama, delom i zbog kulturne preferencije plaćanja robe i usloga gotovim novcem (gotovinom). Japanci spadaju među najveće korisnike fizičke gotovine (papirnog i kovanog novca) na svetu. Ova kulturološka navika generiše veliki trošak budući da u Japanu postoji oko 200 000 bankomata, blagajni… neke procene pokazuju da troškovi transakcija, ordržavanja i dr. generišu trošak od čak 18 milijardi dolara godišnje.



Iako je japanski finansijski sektor voljan da prihvati ove troškove, održavanje Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine, na kojima se očekuje stotine hiljada stranih posetioca, moglo bi da zakomplikuje ovu situaciju i dodatno podigne troškove. Budući da su procene da će mnogi strani posetioci doći iz zemalja u kojima su elektronske transkacije gotovo svakodnevna pojava, odnosno većinskih način plaćanja, procenjuje se da bi Japan mogao da propusti stotine miliona dolara, koji bi japanskoj ekonomiji dobro došli.


Iako su japanski potrošači poznati po svojoj preferenciji za gotovim novcem, kripto valute su takođe popularne u Japanu, pa je tako u jednom trenutku Mt. Gox Processed obrađivao čak 70% svetskih transakcija kad je u pitanju bitcoin. MUFG će svakako imao uvida u ove informacije što ih je i uverilo da je blokčejn (blockchain) plaćanje put kojim treba ići.


Japanska agencija za finansijske standarde (engl. The Japanese Financial Standards Agency - FSA) takođe je jedna od najiskusnijih svetskih organizacija u oblasti regulacije kripto valuta, i MUFG veruje da ovi faktori stavljaju Japan u jedinstveni položaj, koji bi mogao da olakša prelazak sa gotovog novca na kripto valute, čime bi napravili ogroman korak napred u ovoj oblasti.


Šta je blokčejn?

Blokčejn (engl. Blockchain) predstavlja sistem u okviru kojeg se vodi evidencija svih transakcija kripto valuta. Sam blokčejn sistem čine računari koji su povezani putem mreže “peer-to-peer” (P2P).


Šta je kriptovaluta?

Kriptovaluta (engl. Cryptocurrency or crypto currency) je digitalna ili virtuelna valuta dizajnirana da funkcioniše kao sredstvo razmene. Koristi kriptografiju da obezbedi i verifikuje transakcije kao i da kotroliše stvaranje novih jedinica određene kriptovalute. U suštini, kriptovalute su ograničeni unosi u bazi podataka koju niko ne može promeniti, osim ako nisu ispunjeni određeni uslovi.


Šta je Bitkoin?

Bitkoin (engl. Bitcoin) je digitalna i globalna valuta, stvorena 2009. godine od strane lica ili grupe ljudi pod pseudonimom Satoši Nakamoto. Bitkoin (BTC) se koristi i distribuira elektronski putem decentralizovane P2P mreže, i ne kontroliše ga nijedna pojedinačna institucija ili osoba.


Datum: 11.02.2019. Autor: Marko Skorić

PROČITAJTE JOŠ...