x

VAR tehnologija u završnici Lige šampiona 2018-19

VAR tehnologija u završnici Lige šampiona 2018-19

Čelnici UEFA održali su sastanak sa predstavnicima 16 klubova koji će učestvovati u osmini finala UEFA Lige šampiona 2018/19 kako bi predstavili sistem sudijskog video pomoćnika (engl. video assistant referee - VAR) koji će se koristiti u završnoj fazi ovog takmičenja.


UEFA Liga šampiona 2018-19 održava se u periodu od 12. juna 2018. godine, do 01. juna 2019. godine, u organizaciji Unije evropskih fudbalskih asocijacija (engl. Union of European Football Associations - UEFA).


Nastavak takmičenja UEFA Lige šampiona za sezonu  2018/19 startuje 12. februara, utakmicama osmine finala, a tim povodom UEFA je organizovala sastanak u Frankfurtu, sa predstavnicima klubova koji će uzeti učešće u nastavku ovog takmičenja, kako bi im predstavila i dodatno objasnila sistem sudijskog video pomoćnika, tzv. - VAR, koji je osmišljen da pomogne sudijama u procesu donošenja odluka.


Adidas predstavio zvaničnu loptu za finale UEFA Lige Šampiona 2018/19


Svoj debi na utakmicama UEFA Lige šampiona (LŠ) VAR tehnologija će imati već 12. februara 2019. godine, nakon uspešnog tehničkog testiranja i sudijske obuke koja je trajala nekoliko meseci.


Raspored utakmica i rezultati - UEFA Liga šampiona 2018-19


Treneri i delegati klubova koji su se kvalifikovali u osminu finala UEFA Lige šampiona 2018/19, o VAR sistemu bliže su informisani od strane glavnog sudije UEFA Roberta Rosetija (Roberto Rosetti), koji im je predstavio kako VAR sistem funkcioniše.


Roseti je ovom prilikom objasnio da će VAR tim, kojeg čine glavni sudijski video pomoćnik, asistent sudijskog video pomoćnika i dva video operatora, biti prisutan na svakoj utakmici završnice UEFA Lige šampiona 2018/19 kako bi pomogli glavnim sudijama da donesu ispravne odluke.


Roseti je takođe, naveo da će VAR tim stalno proveravati sve sumnjive i nejasne situacije koje mogu uticati na krajnji iskod utakmice, među kojima su: Situacije vezane za pitanje rugularnosti gola - uloga “VAR-a” je da pomogne glavnom sudiji da donese pravednu odluku da li je gol regularan ili ne; Situacije vezane za pitanje dosuđivanja penala - uloga “VAR-a” je da pomogne glavnom sudiji da donese pravednu odluku o tome da li treba dosuditi penal ili ne; Situacije vezane za pitanje dodeljivanja direktnog crvenog kartona - uloga “VAR-a” je da pomogne glavnom sudiji da donese pravednu odluku o tome da li je igrač zaslužio da bude sankcionisan crvenim kartonom ili ne; Situacije vezane za pitanja sudijskih grešaka - uloga “VAR-a” je da identifikuje eventualne sudijske greške i pomogne glavnom sudiji da ih otkloni.


Glavni sudija UEFA Roberto Roseti, izrazio je uverenje da će VAR predstavljati ključni alat fudbalskim sudijama u budućnosti: “Bilo nam je veoma važno da razgovaramo direktno sa predstavnicima klubova, kako bi im objasnili kako planiramo da koristimo VAR u nastavku takmičenja UEFA Lige šampiona, i kako smo pripremili sudije za to.”, i dodao: “Od suštinskog je značaja da svi razumeju kad VAR može intervenisati, a kada ne. Bilo je dobrih diskusija i pozitivnih povratnih informacija koje smo dobili.”


“Uvereni smo da će VAR biti od koristi” nastavio je Roseti, “jer će sudijskim zvaničnicima pružiti dragocenu pomoć, što će im pomoći da smanje broj pogrešnih odluka, što je na kraju dobro za klubove, igrače, trenere, navijače, sudije ali i samo takmičenje.” zaključio je Roberto Roseti, Glavni sudija UEFA.


Procenjeni prihod UEFA u sezoni 2018-19 i kako će biti podeljen


Datum: 09.02.2019. Autor: Marko Skorić

PROČITAJTE JOŠ...