x

Završen treći beogradski „Trofej pepela“

Završen treći beogradski „Trofej pepela“

Treću godinu u nizu, Australijska i Britanska ambasada u Beogradu, u saradnji sa Kriket Federacijom Srbije organizovale su egzibicioni kriket meč koji se završio neočekivanim i izjednačenim rezultatom: Australija 120/5 : Engleska 120/9


NJ.E. Rut Stjuart i NJ.E. Denis Kif, šefovi misija Australije i Velike Britanije u Srbiji predvodili su za vikend timove diplomata Australijske i Britanske ambasade u egzibicionom meču koji je završen izjednačenim rezultatom: Australija 120/5 : Engleska 120/9.


Do konačnog rezultata se došlo nakon tročasovnog meča u najkraćoj i najatraktivnijoj kriket formi T20 ( "twenty – twenty" ) - u 20 overa gde svaki inings traje u proseku od 75 do 90 minuta. U poslednjem overu, kada se činilo da Engleska ne može da stigne impresivnih 120 trčanja Australijanaca, Englezi su uspeli da smognu poslednje atome snage i da sakupe 12 trčanja što im je donelo neočekivani izjednačeni rezultat. Simboličnu repliku jednog od najprestižnijih trofeja među svim sportovima, popularni „The Ashes“ – trofej koji se dodeljuje pobedničkoj ekipi serije „test“ mečeva koji se igra upravo između Engleske i Australije – ekipe su morale da podele. Podsećamo da je nakon prva dva održana egzibiciona meča, 2016. i 2017. godine, rezultat izjednačen 1:1. Britanci su uspeli da pobede protivnički tim pre dve godine u neizvesnoj završnici rezultatom 110:109, dok su Australijanci prošle bili ubedljiviji u meču koji su dobili sa rezultatom 101:64.

- Ovo je retka situacija da timovi budu toliko izjednačeni po energiji, želji za pobedom i prikazanim kriket veštinama. Drago nam je da smo ovako uspešnu kriket sezonu - u kojoj smo između ostalog imali i saradnju sa Pakistanskom ambasadom u Beogradu i Pakistanskim kriket odborom, u kojoj smo učestvovali na trening kriket kampu u Lahoru (Pakistan) i turnirima za mlađe kategorije u Mađarskoj i Velikoj Britaniji – zatvorili upravo sada već redovnim susretom Australijanaca i Britanaca na "Lisičjem jarku" u ranu jesen - rekao je Haris Dajč, predsednik Kriket federacije Srbije sumirajući značajne aktivnosti koje je ta organizacija sprovela tokom ove sezone i dodao da u zemlji košarke, fudbala, od skora i tenisa nije lako razvijati još neafirmisane sportove, iako je kriket treći najmasovniji i najpopularniji sport globalno gledano kao i da su upravo ovakvi kriket susreti od suštinskog značaja za afirmaciju.

Podsećamo da su "Mirijevo i Stari Grad" prva dva kriket kluba osnovana 2007. sa željom da se okupe ljubitelji kriketa i organizuju prvi treninzi i mečevi u "najtipičnijem sportu Komonvelta". Za jedanaest godina koliko traje kratka ali veoma uspešna istorija kriketa u Srbiji, između ostalog osnovana je Kriket federacija Srbije, formirana je kriket zajednica sa dominantno domaćim igračima što je izuzetno retko videti u evropskim okvirima, uspostavljena je saradnja sa najznačajnijim sportskim i državnim strukturama: KFS je član Sportskog saveza Srbije, član Sportskog saveza Beograda kao i deo Međunarodnog kriket saveta (ICC). Usko sarađuje i sa Olimpijskim komitetom Srbije.

Od kriketa do premijerske fotelje!

Oči celog sveta su bile uprte u Pakistan letos kada je na mesto premijera te zemlje izabrana živa legenda i "božanstvo" svetskog kriketa Imran Kan, nekadašniji član "zlatne generacije" pakistanskog nacionalnog tima koji je 1992. godine došao do titule svetskog prvaka. Iako je za ovo područje kriket "apstraktan, složen sport sa komplikovanim pravilima", u pitanju je izuzetno popularan sport koji među najvatrenijim navijačima ima i javne ličnosti poput Mika Džegera, frontmena legendarnog sastava „Rolingstons“, Keti Peri i Lili Alen, svetskih muzičkih zvezda, Rasela Kroua i Daniela Redklifa, holivudskih glumaca, Juseina Bolta, jamajčanskog atletičara i mnogi drugi.

Zašto je nama teško da razumemo kriket?

Srbija je zemlja šampiona – sportska nacija ali se neretko čini da nam je izuzetno teško da razumemo pravila sportskih disciplina uz koje nismo odrastali. Kriket je specifična igra sa mnogobrojnim pravilima koja su uspostavljena pre 250 godina a za koja su potrebno vreme i volja da se usvoje.


Pravila kriketa koja bi trebalo da znate pre nego što odlučite da posetite kriket meč nisu teška ni komplikovana. Kriket igraju dva tima od 11 igrača sa palicom i lopticom na travnatom terenu ovalnog oblika i prečnika 100 metara. Centralni deo terena je tzv. pič (dugačak 20m/širok 3m), pravougaonog oblika na kojem se nalaze viketi (3 prečkice postavljene jedna pored druge). Bacanje, udaranje i filding su tri osnovna elementa igre a igrači koji se podjednako dobro snalaze na svim pozicijama poznati su kao ol-raunderi (all rounders). Na terenu se istovremeno nalazi 11 igrača „filding“ tima i dva udarača iz protivničkog kao i sudija (“umpire”) čije su odluke, kao i u tenisu, neprikosnovene.

Meč se sastoji iz dva iningsa (poluvremena). Svaki inings je sačinjen od nekoliko setova od šest ispravnih bacanja (overi: 20,40,50) koji se završavaju ili istekom poslednjeg predviđenog overa ili kada svi udarači budu izbačeni iz igre (all out).

Datum: 16.10.2018. Autor: Olivera Labudović

PROČITAJTE JOŠ...