x

Drugi Beogradski polumaraton pod sloganom „Trka dobrote“

Drugi Beogradski polumaraton pod sloganom „Trka dobrote“

Drugi po redu Beogradski polumaraton, koji će biti održan u nedelju, 30. septembra, od 10 sati, najavljen je na konferenciji za novinare u Starom dvoru, gde su o organiziciji manifestacije, očekivanjima i određenim pojedinostima govorili pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, v.d. sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš, direktor „Beogradskog maratona” Dejan Nikolić, Uroš Delić član Izvršnog odbora Srpskog filantropskog foruma, Sveta Simić ispred pokreta Distinguished gentlemen s ride (Uvažena džentlmenska vožnja), Irena Pavlović osnivač Run Art zajednice i Marko Marjanović učesnik nedeljnog događaja u trci na 21km.

Andreja Mladenović se prisetio prošlogodišnjeg učešća i iskustva na prvom Beogradskom polumaratonu za šta je rekao da je jedinstveno i neponovljivo, pogotovu s obzirom na vremenske uslove i sneg koji je neprekidno padao, ali i naglasio važnost trkačkih manifestacija u Beogradu Beogradskog maratona i Beogradskog polumaratona.

– Nastavljamo sa trkama koje su veoma važne za svetski pokret maratonaca, što Beograd stavlja u krug gradova i sredina, koje su veoma poznate po ovim trkama. Svi ti veliki gradovi koji imaju maraton imaju i polumaraton, zato mi je veoma drago da im se Beograd priključio i da je prihvatio tu dobru praksu – rekao je Mladenović.

Mladenović je naglasio da Turistička organizacija Beograda i Beogradski maraton učestvuju na velikim maratonima u svetu i prisutni su na njihovim sajmovima. On je naglasio da je to dobar projekat od koga se već vide rezultati, tako da će Beograd na proleće kad bude održan sledeći Beogradski maraton imati velik broj trkača, što je u stvari veliki turistički potencijal.

Darko Glavaš je rekao da su brojni uslovi i organizacione stavke usklađeni i privedeni samom kraju. 

– Izmene saobraćaja će početi u subotu na nedelju u ponoć u zonama starta i cilja trke, to jest na ulazu u Bulevar kralja Aleksandra do 12 sati i u zoni cilja kod hotela „Moskva” na Terazijama do 17 sati. Trasa trka na 10 i 21 kilometar biće zatvorena u nedelju od 9 sati, a  postepeno će biti otvarana za saobraćaj u zavisnosti kako se trasa bude oslobađala od trkača. Trasa polumaratona biće zatvorena nešto duže – do 13 sati, kada je predviđena vremenska rampa, a zatim će i ona biti otvarana postepeno kako se bude oslobađala, osim na potezu od Slavije do Terazija, gde će saobraćaj biti uspostavljen posle 17 sati – rekao je Glavaš.

On je dodao da su komunalna preduzeća „Beogradski vodovod i kanalizacija”, „Zelenilo” i „Gradska čistoća” uradili niz priprema za ovu manifestaciju, kao i „Beograd-put”, koji će postaviti saobraćajnu signalizaciju i bezbednosne prepreke. 

Ovogodišnji polumaraton pod sloganom „Trka dobrote” imaće humanitarni karakter, a prikljupljeni novac biće doniran za razvoj istraživačkog centra „Petnica” i o tome je posebno govorio Uroš Delić, kao i o tome da će ova saradnja biti nastavljena i na 32. Beogradskom maratonu u aprilu mesecu sledeće godine kada se očekuju još bolji rezultati.

Delić je pozvao sve učesnike Drugog Beogradskog polumaratona kao i sve građane da pošalju poruku na broj 4540 na svim mrežama i da na takav način mogu da doniraju svoju finansijku podršku ovom projektu.

 

Irena Pavlović je prenela sopstveno iskustvo kada je trčanje u pitanju. Kao majka troje dece počela je da trči u 37. godini. Shvatila je, zahvaljujući svojoj aktivnosti, da mnoge žene od 40 godina, kao i one starije žele da trče, ali ne znaju kako da to realizuju. Osnovala je „Run art”, - Umetnost trčanja (studirala je glumu kojom se nikada nije bavila, pa odatle ime) i već na 31. Beogradskom maratonu 15 pripadnica lepšeg pola iz Sigurnih kuća zajedno sa decom učestvovalo je u Trci zadovoljstva.

– Srela sam tako i Marka Marjanovića, koji ne vidi, a želi da vežba. Kada sam mu ponudila pomoć, nije mi verovao da ću ga ponovo pozvati. Bilo je to 2. juna, ove godine,a sada je već spreman za polumaraton – najavila je Irena.

Njene reči Marko je potvrdio:
– Zahvaljujem se Ireni što je donirala svoje slobodno vreme da mi omogući da treniram. Fizički napor nije ni približan tom psihičkom, kada moraš nekoga da obavezuješ da ti se posveti, a on možda baš tada kada ti možeš, nije u prilici da trči s tobom. Upornost je najvažnija. 


Još jedna dobročiniteljska akcija na Drugom Beogradskom polumaratonu je na programu – borba protiv raka prostate, od koje godišnje u svetu umre veliki broj ljudi. Sveta Simić je najavio učešće motorista pod nazivom Uvažena džentlmenska vožnja koja će biti uvertira u događaj.

U isto vreme u svetu će ovu aktivnost sprovesti još 650 gradova.

Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona, naglasio je da i Beogradski polumaraton, kao i Beogardski maraton neguje koncept maksimalne otvorenosti i pristupačnosti što većem broju učesnika i što širim slojevima stanovništva, uključujući i osobe sa invaliditetom.

Nikolić se takođe zahvalio gradu Beogradu na podršci ovom događaju, ali i na kontinuiranoj kvalitetnoj saradnji i na drugim događajima koje preduzeće Beogradski maraton u toku godine organizuje.

Prijavljivanje za Drugi Beogradski polumaraton i podizanje učesničkih paketa obavljaće se 28. i 29. septembra u Domu omladine Beograda u vremenu od 9-19h.

Datum: 28.09.2018. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...