x

Medalje u Čangvonu potvrda vrhunskog kvaliteta

Medalje u Čangvonu potvrda vrhunskog kvaliteta

Prva grupa srpskih reprezentativaca, učesnika 52. svetskog prvenstva u Čangvonu, danas je iz Južne Koreje stigla u Beograd.


Kući su se vratili svetski vicešampioni malokalibarskim pištoljem Damir Mikec, Duško Petrov i Dimitrije Grgić. Mikec je u istoj disciplini osvojio i pojedinačno srebro. Srpski trio je vazdušnim pištoljem  takođe ostvario visok plasman, zauzevši peto mesto.


Na prvenstvu, na kome je učestvovalo više od 1.800 takmičara, naši strelci su se okitili sa tri medalje. Sem takmičara MK pištoljem, srebrom se okitila i Zorana Arunović, koja je osvajanjem drugog mesta vazdušnim pištoljem ispunila i olimpijsku kvotu, donevši srpskom sportu prvu vizu za Igre u Tokiju 2020.


Uz trojicu osvajača srebra, juče su u Beograd stigli i Dragan Marković, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije, trener za pištolj Goran Mikec i najmlađa članica tima puškom Marija Malić. Dočekali su ih predstavnici Saveza, klubova, prijatelji, rodbina...


Nenad Putnik, predsednik Streljačkog saveza Srbije, je, posle čestitki reprezentativcima i članovima stručnog štaba, kazao:


- Cela streljačka organizacija je ponosna na naše strelce, koji su u Čangvonu još jednom dokazali da pripadaju svetskom vrhu. Tri srebrne medalje i olimpijska kvota su ogroman uspeh, a posebno sam srećan što je streljaštvo Srbiji donelo prvu olimpijsku vizu za Igre u Tokiju. Nadam se da će broj srpskih sportista sa olimpijskim kvotama i normama brzo početi da raste.


Strelci i treneri su nekoliko puta istakli zadovoljstvo uslovima rada u pripremnom periodu.


- Savez je reprezentativcima omogućio da se spreme u najboljim uslovima do sada, a to smo uspeli uz podršku Ministarstva omladine i sporta, Olimpijskog komiteta Srbije i generalnog sponzora „Telekoma Srbija“. Nastojaćemo da u predstojećem periodu obezbedimo još bolje uslove- najavio je Putnik, dodajući da je SSS u petak sklopio ugovor o saradnji sa eminentnom Očnom klinikom "Miloš", koja će našim reprezentativcima pružati besplatne usluge do  Olimpijskih igara u Tokiju.


Dragan Marković, sportski direktor Streljačkog saveza Srbije, ističe da je vrlo zadovoljan učinkom našeg tima na 52. šampionatu planete.


- Na Svetskom prvenstvu su učestvovali strelci iz 91 zemlje. Mi smo se našli u krugu 31 selekcije koje su uspele da dođu do medalja, a pritom u velikom broju disciplina nismo ni imali predstavnike – kazao je Marković.


Za sada je svega deset velesila na SP u Čangvonu osvojilo više od tri medalje.


-Osnovni cilj za 2018. godinu bio je napad na olimpijske kvote u Čangvonu. Uspeli smo da stignemo do jedne, vrlo malo je nedostajalo da do kvote dođe i miks pištoljem Zorana Arunović, Damir Mikec, koji su bili četvrti. Pred nama je izuzetno važna predolimpijska godina. Sledeće sezone svi Svetski kupovi, kao i Evropske igre 2019 će biti kvalifikaciona takmičenja za OI. Neće biti lako doći do Tokija, ali verujem se da će naši strelci 2019. godine koristiti šanse da izbore mesto u olimpijskom timu – optimista je Marković.


Okosnicu naše reprezentacije u Čangvonu činili su iskusni strelci, ali u timu je bilo nekoliko debitanata: Sanja Vukašinović, Duško Petrov, Marija Malić, Lazar Kovačević...


- Debitanti su opravdali očekivanja. Predstavili su se u izuzetno dobrom svetlu. Imamo i adute za budućnost.


Nikad nije lako doći do medalja i finala, ali konkurencija u streljaštvo je sve jača, pre svega zbog rapidnog razvoja ovog sporta u Aziji.


- U nekoliko disciplina prosek rezultata na svetskom nivou poslednjih godina je izuzetno porastao. Među njima su vazdušni pištolj za žene kojim je Zorana Arunović osvojila srebro, zatim trostav za muškarce… Sve je teže ući u finale – ocenio je Marković


Damir Mikec: Sada su na nišanu olimpijske vize


Damir Mikec, koji je Srbiji doneo prvo odličje u Čangvonu, je kazao:


- Zorani Arunović i meni je jako teško palo četvrto mesto u miksu vazdušnim pištoljem kada nam je medalja izmakla za minimalni jedan deseti deo kruga. Dokazali smo da smo u svetskom vrhu, jer ove sezone smo i na Evropskom prvenstvu i na svim Svetskim kupovima stizali do medalje, ali to nije bila dovoljna uteha. Na sreću, oboje smo uspeli da se vratimo u dobar ritam i dva dana kasnije dođemo do medalja.


Mikecu je malokalibarski pištolj posebno draga disciplina.


- Nažalost, malokalibarski pištolj nije više u olimpijskom programu, ali to ne umanjuje značaj medalje i sreću zbog njenog osvajanja, posebno zato što smo bili drugi i ekipno u jakoj konkurenciji. Meni je posebno drago što sam uspeo da se nađem u krugu osvajača odličja i zbog toga što sam se nekoliko nedelja pred Čangvon mučio sa povredom ruke. Vazdušnim pištoljem niko od nas trojice nije stigao do finala, a sada se svi okrećemo toj disciplini. Za srpske strelce pištoljem su takmičenja vazdušnim oružjem, posle izmena u olimpijskom programu,  jedine šansa da izborimo kvotu za Igre u Tokiju. Prvu priliku imaćemo na Svetskom kupu u Nju Delhiju sledeće godine.


Debitant Duško Petrov je od srpskih strelaca bio najbliži finalu vazdušnim pištoljem.


- Sve je dobro išlo do pred kraj kvalifikacija, ali u poslednjih nekoliko hitaca izgubio sam finale. Ipak je značaj velikog takmičenja uradio svoje. „Proradila“ je trema – iskren je Petrov.


Datum: 08.09.2018. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...