x

Mađari poslednji test za Šampionat sveta u Klužu

Mađari poslednji test za Šampionat sveta u Klužu

Poslednji test omladinskih i kadetskih kuglaških reprezentacija Srbije pred Šampionat sveta u Klužu kroz deset dana, biće prijateljska utakmica protiv selekcija Mađarske u subotu i nedelju na kuglani sa osam staza u Banji Junaković kod Apatina!

Svečano otvaranje je u subotu u  9,30 časova a početak utakmice u 10 časova. Prvo će igrati po dva kadeta i dve kadetkinje, kao i juniorske rezerve, potom šest juniori i juniorki.

- Drago nam je što  nastavljamo tradiciju prijateljskih susreta sa selekcijama Mađarske i nadam se da će ovaj meč poslužiti stručnim štabovima da provere formu pred pojedinačni i ekipni omladinski Šamionat sveta i kadetski Svetski kup čiji će domaćin biti Kluž u Rumuniji od 14. do 19. maja- rekao je u pozdravnoj reči na tehničkom sastanku Uroš Dragojlović, predsednik Kuglaškog saveza Srbije.-  Veliko nam je zadovoljstvo i da pozdravimo u Srbiji Belu Čanjija, prvog kuglaša koji je ušao u „Kuću slavnih“ i  jednog od najtrofejnijih u istoriji svetskog kuglanja koji je u stručnom štabu mađarskih selekcija.

U  delegaciji KSS u Banji Junaković su i član UO KSS Đorđe Jovanić, selektor juniora Vojko Pavlović, selektor juniorki Julijana Vukadinović, selektor kadetkinja Ljubomir Štetin, kao i predsednik i član TK KSS Miloš Mitrović i  Mirko Čukvas. Vođa delegacije KS Mađarske je Laslo Tot generalni sekretar, a u stručnom štabu su selektor seniora Bela Čanji i juniora i juniorki Tibor Janoš.

- Hvala na gostoprimstvu i verujem da će nam suret sa selekcijom Srbije biti koristan u završnici priprema za Šampionat sveta - rekao je Laslo Tot.- Koristim priliku da  vas obavestim i da će se u aprilu iduće godine u Debrecinu, povodom otvaranja kuglane sa šest staza, održati jak međunarodni turnir na kome će učestvovati četiri zemlje, među kojima i Srbija, sa muškim i ženskim seniorskim i juniorskim reprezentacijama.

Meč će voditi internacionalni sudija iz Mađarske Redmond Tot, nekadaši jugoslovenski reprezentativac koji je za  Jugoslaviju  1995. u Hunadoari osvojio dve svetske juniorske medalje i srpski internacionalac Dragi Štikovac.

Selektor juniora Vojko Pavlović neće moći da računa na dvojicu standardnih reprezentativaca-internacionalaca, kapitena Norberta Ernjišeja i Alena Kujundžića, zbog obaveza u Segedinu odnosno splitskom Mertojaku. Protiv Mađarske izvešće ovaj sastav – kadeti:  Gabor Kurcinak i Adam Lak, juniori: Vuk Boškov, Nemanja Musulin, Želislav Jakab, Milorad Vojnović, David Lainščak, Čaba Zavarko, Adrian Lončarević i Bojan Kličarić.

Selektor omladinki Julijana Vukadinović, odlučila se za - kadetkinje:  Vladana Obrenić i Jalena Barać, omladinke: Vesna Boškov, Gordana Rogić, Angela Zolnai, Teodora Relota, Sanela Milosav, Sara Žurovski, Olivera Čikoš i Hermina Lukač.

U Klužu će se  od 13. do 15. maja odigrati pojedinačni kadetski Svetski kup, od 15. do 20. maja ekipno i pojedinačno juniorsko Prvenstvo sveta i od 20. do 26. maja  seniorski pojedinačni Šampionat sveta.

Na pojedinačnom seniorskom Prvenstvu sveta 2016. u istarskom Novigradu, srpski kuglaši su učešće završila sa šest medalja, tri zlata, srebrom i dve bronze: zlato Vilmoša Zavarka – pojedinačno klasik, zlato Igora Kovačića – pojedinačno za kombinaciju, zlato Zavarka u sprintu, srebro Zavarka pojedinačno za kombinaciju, bronza Kovačića u sprintu i bronza Kovačića – pojedinačno klasik.

Na juniorskom Šampionatu sveta mladi kuglaši Srbije osvojili su osam medalja, četiri zlatne: Robert Ernješi – pojedinačno za kombinaciju sa svetskim rekordom, Robert Ernješi – pojedinačno klasik, muška juniorska reprezentacija (Robert Ernješi, Čaba Zavarko, Milorad Vojnović, Norbert Ernješi, Bojan Kličarić , Igor Kovačić, Alen Kujundžić, rezerve Marko Antić i Želislav Jakab, selektor Vojko Pavlović) i Milorad Vojnović – sprint, tri srebra: Igor Kovačić i Bojan Kličarić – tandem sa svetskim rekordom, Igor Kovačić- pojedinačno klasik, Igor Kovačić – pojadinačno za kombinaciju i jednu bronzu Bojan Kličarić – sprint.

Na pojedanačnom kadetskom Svetskom kupu pre dve godine  Kristina Ljubenković je osvojila srebro a Želislav Jakab bronzu, oboje pojedinačno – klasik.

Datum: 05.05.2018. Autor: Kuglaški savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...