25 godina od poslednjeg boravka Freda Liboa u Beogradu

Tačno je 25 godina od kada je Fred Libou osnivač savremenog maratonskog pokreta, osnivač Njujorškog trkačkog kluba – najvećeg sportskog kolektiva u svetu, osnivač i dugogodišnji direktor Njujorškog maratona, poslednji put bio u Beogradu na 6. Beogradskom maratonu 1993. godine. Libou je u Beograd došao iz Bostona gde mu je pre toga savetovano da ne ide u Srbiju koja je bila pod međunarodnom političkom, sportskom i medijskom izolacijom.

„Fred je bio veliki prijatelj Beograda i Beogradskog maratona. Mesec dana pre njegovog dolaska u Beograd, na kongresu AIMS-a u Lisabonu, pozvao je sve članice te najveće sportske asocijacije u svetu da dođu u Beograd i pokažu snagu maratonskog pokreta i svoju solidarnost“. Beogradski maraton je, u velikoj meri zahvaljujući Fredu, te 1993. i nekoliko sledećih godina probijao medijsku i sportsku blokadu i izolaciju i godinama bio jedini međunarodni događaj u Beogradu i Srbiji.“ – izjavio je Dejan Nikolić direktor Beogradskog maratona povodom obeležavanja ove značajne godišnjice.

„Maraton je najdemokratskiji sport i ne trpi izolacije i  podele. To je i jedini sportski događaj u kome isti značaj imaju i jednaki su i svetski rekorderi i trkači početnici. Zato sam došao u Beograd da sa prijateljima podelim radost trčanja“ izjavio je Fred Libou na konferenciji za medije u Skupštini grada Beograda 1993. godine. Tu poruku, iz tada medijski blokiranog Beograda, preneli su svi svetski mediji.

Autorski tekst o svom boravku u Beogradu na 6. Beogradskom maratonu sa naslovom „Trkački mir na Beogradskom maratonu“ objavio je  Njujork Times na naslovnoj strani posle Fredovog povratka u Njujork. Isti tekst objavljen je i u „Runners world“ najtiražnijem trkačkom časopisu u svetu.

„Fred Libou je u Beogradu, tom prilikom, istrčao polumaraton iako ozbiljno bolestan od tumora na mozgu. Fred je preminuo 1994. godine, a Beogradski maraton od 1995. godine, po dogovoru sa njegovom porodicom i odobrenjem Njujorškog trkačkog kluba, dodeljuje trofej „Fred Libou“ pobednicima Beogradskog maratona kao znak pažnje i zahvalnosti grada Beograda i Beogradskog maratona za dugogodišnje iskreno prijateljstvo koje nije poznavalo nikakve barijere.“ – zaključio je Nikolić.

„Izuzetno nam je drago da Beogradski maraton i Njujorški maraton čuvaju uspomenu na Freda. Poznato mi je njegovo dugogodišnje prijateljstvo sa Beogradskim maratonom. Fred je promenio trkački i maratonski svet, a svoju misiju promovisanja trkačkog pokreta kao pokreta zdravlja i najdemokratskijeg sporta u svetu – prenosio je na sve kontinente“  - izjavio je Piter Ciacia predsednik Njujorškog trkačkog kluba i direktor Njujorškog maratona povodom obeležavanja 25 godina od boravka Freda Libou-a.

Datum: 10.04.2018. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

POVEZANE GALERIJE SLIKA...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...