x

Revolucija u trkačkom pokretu

Revolucija u trkačkom pokretu

Kuda se kreće i kakva je budućnost trčanja, koja su najveća iskušenja u narednom periodu, kako unaprediti maratone i druge trkačke događaje, kako prepoznati potrebe savremenog trkača i učesnika trkačkih događaja i mnoge druge interesantne teme bile su predmet interesovanja i razgovora na dvodnevnoj Konferenciji o trkačkom biznisu u Evropi (European Running Business confrence) u organizaciji Evropske atletike u Frankfurtu tokom održavanja 36. Frankfurtskog maratona.

„Upravo se događa revolucija u trkačkom pokretu“ - izjavio je Žan Grasia potpredsednik Evropske atletike koji je i zaključio konferenciju na kojoj je bilo 46 predavača i 282 delegata iz preko 50 zemalja sveta uključujući SAD, Japan i Kinu.

„Ovo je drugi put u poslednjih 8 godina da Evropska atletika ukazuje pažnju i značaj na pokret trčanja kao izuzetno značajan, pogotovu u svetlu sve većeg broja učesnika i sve značajnijih tema koje proističu iz ovog pokreta.“ – istakao je Grasia.

„Slični sadržaji stalna su tema na mnogim skupovima u organizaciji različitih asocijacija i udruženja koja se bave tematikom iz domena trkačkog pokreta i organizacije maratona  i uličnih trka. Eminentni govornici iz celog sveta, a među njima posebno Nik Bitel, direktor Londonskog maratona, Karlo Kapalbo, direktor Praškog maratona i predsednik komisije za duga trčanja IAAF, Pako Borao, direktor maratona u Valensiji i predsednik Svetskog udruženja maratona i uličnih trka.. ocenili su da se trkački pokret i dalje širi i razvija, da je sve više trkača širom sveta i da je izuzetno važno kako se približiti novim, a pogotovu mlađim generacijama koje su pod uticajem mnogih drugih sadržaja koje mlade odvlače od aktivnog i zdravog načina života.“ – izjavio je Dejan Nikolić ispred Beogradskog maratona koji je bio jedan od učesnika na konferenciji.

„Mnogi od govornika konstatovali su da se nacionalne atletske federacije dugo nisu bavile niti su prepoznale značaj najaktivnijeg sportskog - trkačkog pokreta koji čine desetine miliona aktivnih trkača širom sveta i njegov pozitivan uticaj na mlade i široke slojeve aktivnog stanovništva koji nisu članovi atletskih klubova kao i na ekonomski uticaj maratona i sličnih manifestacija na gradove i regije u kojima se održavaju. Konferencija je završena u pozitivnom tonu bez obzira na mnoge prepoznate probleme – prevashodno u komunikaciji između organizatora i nacionalnih federacija i poslata je poruka da u zajedničkom dijalogu svi imamo blistavu perspektivu.“ – zaključio je Nikolić.

Konferencija o trkačkom biznisu u Evropi održana je u predvečerje Frankfurtskog maratona – najstarijeg maratona u Nemačkoj i jednog od najboljih maratona u svetu koji je upravo završen danas 29.10.2017. godine. Pobednik Frankfurtskog maratona u muškoj konkurenciji bio je Tola Shura Kitata iz Etiopije sa rezultatom 2:05:50, a u ženskoj konkurenciji pobedila je Cheruiyot Vivian Jepkemoi iz Kenije sa vremenom 2:23:35.


Datum: 30.10.2017. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...