x

Andrea Arsović odbranila Kristalni globus na finalu Svetskog kupa

Andrea Arsović odbranila Kristalni globus na finalu Svetskog kupa Foto: ISSF

Andrea Arsović je osvojila zlato i veliki Kristalni globus za trijumf vazdušnom puškom na finalnom turniru Svetskog kupa u Nju Delhiju! Time je ponovila uspeh i odbranila najsjajniji trofej osvojen na finalu SK 2016. godine u Bolonji.

Ovo je šesta medalja za srpsku reprezentativku na finalima SK. Sem dva zlata ima i dva pojedinačna srebra i jednu bronzu, a u utorak je sa Milutinom Stefanovićem osvojila srebro u miksu vazdušnom puškom, koji se prvi put našao na programu završnog turnira SK.


Arsovićeva je od početka finala preuzela čelnu poziciju i vođstvo nije ispuštala do kraja. Gađala je na izuzetno visokom nivou. Pogodila je 23 „desetke“, a najlošiji hitac „opalila“ je u poslednjoj seriji – 9,7. Ipak, i pored toga ubedljivo je trijumfovala. Drugoplasirana, Rumunka Laura Georgeta Koman je za Andreom zaostala 1,6 krugova. Bronzu je osvojila Ksinju Peng (Kina).


Arsovićeva je postavila i  novi državni i evropski rekord finala. Pogodila je 251,3 kruga, čak 1,1 više od dosadašnjeg rekorda Starog kontinenta, koji je držala upravo Laura Georgeta Koman, sa ovogodišnjeg turnira Svetskog kupa u Minhenu. Od svetskog rekorda Kineskinje Mengjao Ši (danas petoplasirane) Andreu je delilo osam desetih delova kruga.


Nova-stara pobednica finala SK je bila  na dobrom putu ka svetskom rekordu. U poslednjoj seriji bio joj je potreban hitac 10,5 da bi nadmašila rezultat Mengjao Ši, koja je svetski rekord postigla na prvom Svetskom kupu u sezoni, na istom ovom strelištu u Nju Delhiju.


– Znala sam da sam blizu svetskog rekorda i to me je malo unervozilo. Hitac 9,7 je malo razočarenje za mene na kraju finala, ali srećna sam što sam sada ponovo na listi evropskih rekordera – kazala je Arsovićeva.


Možda ima mesta za malo razočarenje, ali svakako i za veliku radost.


– Odbranila sam Kristalni globus, ne mogu biti srećnija! Smatram da je iskustvo presudilo u finalu. U Nju Delhiju sam sedmi put u karijeri učestvovala na finalu Svetskog kupa u karijeri. Za turnir sam se naporno spremala, znala sam šta me očekuje  - ocenila je Arsovićeva.


Petu godinu za redom srpska reprezentativka osvaja medalju na finalnom turniru SK. Pre titula u Bolonji i Nju Delhiju, okitila se srebrnim medaljama u Gabali 2014. (vazdušna puška) i u Minhenu 2013. (trostav) i bronzom u Minhenu 2015. (vazdušna puška).


Sa 30 godina bila je nastarija učesnica finala u Nju Delhiju, do koga su došle uglavnom mlade, ali kvalitetne i uspešno takmičarke.


– Drago mi je da je takmičenje u Nju Delhiju bilo jako i vrlo kvalitetno. U konkurenciji su, između ostalih,bile olimijska šampionka Virdžinija Trešer i dve Kineskinje, koje su pored mene uvek glavni favoriti. Vidim da ima još prostora za napredak. I mom treneru Draganu Doneviću i meni medalja je podstrek za više rada i za nove pobede. Hvala, kako Doneviću, tako i psihologu Mariji Srećkov.


Arsovićeva je finalni turnir počela srebrom u miksu, u paru sa Milutinom Stefanovićem.


–Neću da zanemarim i zaboravim srebro u miksu, divno takmičenje u kome smo se odlično snašli sa novim pravilima – istakla je Andrea.


Dragan Donević, Andrein i trener reprezentacije,  je sijao od sreće:


–Peti globus za redom, a drugi zlatni u nizu! Ne pamtim kad je neko odbranio Kristalni globus vazdušnom puškom. Andrea je iza sebe ostavila dve Kineskinje, olimpijsku šampionku Virdžiniju Trešer, koja je zauzela osmo mesto, dok takmičarka iz Indije nije ni došla do finala a sve su to zemlje u kojima je konkurencija žestoka. U Indiji na državnom prvenstvu učestvuje 5.000 strelaca, takmičenje traje 20 dana.


Kao i u ostali pobednici finala SK u Nju Delhiju, Arsovićeva je za zlato nagrađena sa 1.200 švajcarskih franaka.


Damir Mikec četvrti, Dimitrije Grgić peti

Sem Arsovićeve na vatrenu liniju danas su izašla još dvojica srpskih strelaca. Damir Mikec, pobednik finala Svetskog kupa 2016. vazdušnim pištoljem, je danas u ovoj disciplini ostao na korak od medalje, zauzeo je četvrto mesto, dok je Dimitrije Grgić bio peti.  


Sredinom finala Damir Mikec se nalazio na čelnoj poziciji. Trku je vodio i posle 18. serije, kada je imao minimalan jedan deseti deo kruga više od tada drugoplasiranog Tomajukija Macude (Japan). Međutim u naredne dve serije je vezao dva slabija hica (8,8 i 9,4), a u izuzetno kvalitetnom finalu svaka greška je skupo koštala. Izgubio je ne samo vođstvo, već i medalju, pa je posle 20. serije ispao kao četvrtoplasirani.


Trijumfovao je 43-godišnji Macuda, nekadašnji svetski prvak i jedan od najtrofejnijih svetskih strelaca. Japanac je „ubio“ 241,8 krugova i za 0,2 nadmašio dosadašnji svetski rekord, koji je držao Nemac Kristijan Rajc, od Evropskog prvenstva u Mariboru, kada je "za dlaku" osvojio zlato ispred Mikeca.


Srebro je pripalo mladom Ukrajincu Pavlu Korostilovu, pogodio je 241,1 krug i izjednačio svetski juniorski rekord Korejca Borama Čoea.


Grgić i Mikec će u petak ponovo na vatrenu liniju, u takmičenju malokalibarskim pištoljem. Uz njih dvojicu Srbiju će predstavljati i Zorana Arunović u nadmetanju MK pištoljem za dame.


Finale SK 2017, Nju Delhi, rezultati trećeg dana


Vazdušna puška, žene: 1. Andrea Arsović (Srbija) 251,3, 2. Laura Georgeta Koman (Rumunija) 249,7, 3. Ksinju Peng (Kina) 228,5, 4. Malin Vesterhajm (Norveška) 207,4, 5. Mengjao Ši (Kina) 186,0, 6. Sedegian Armina (Iran) 165,3, 7. Ksijang Vei Jasmin Ser (Singapur) 144,3, 8. Virdžinija Trešer (SAD) 122,4. Kvalifikacije: 1. Armina 422,3 (svetski juniorski rekord), 2. Ser 417,3, 3. Arsović 415,4... Za finale 412,5.


Vazdušni pištolj, muškarci: 1. Tomajuki Macuda (Japan) 241,8 (svetski rekord finala), 2. Pavlo Korostilov (Ukrajina) 241,1 (svetski juniorski rekord), 3. Oleg Omelčuk (Ukrajina) 218,8, 4. Damir Mikec (Srbija) 197,9, 5. Dimitrije Grgić (Srbija) 177,4, 6. Kuok Cuong Tran (Vijetnam) 155,7, 7.  Vei Jang (Kina) 135,6, 8. Žangji Ksu (Kina) 113,8. Kvalifikacije: 1. Tran 586, 2. Omelčuk 585, 3. Grgić 585, 4. Mikec 584... Za finale 573.


Datum: 26.10.2017. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...