x

Srbija odbranila titulu ekipnog balkanskog šampiona

Srbija odbranila titulu ekipnog balkanskog šampiona

Misija izvršena – trofej odbranjen. Sergej Lukić, Mihajlo Tomić, Viktor Petrović, Aleksandar Jovičić, Sara Lončar, Sanja Perić, Anđela Vitman i Nina Bogdanović osvojili su ekipnu titulu na Balkanskom prvenstvu za igrače do 15 godina koje je, u organizaciji Badminton saveza Srbije i Balkanske badminton asocijacije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Grada Novog Sada, Turističke organizacije Srbije i Turističke organizacije Novog Sada, od 25. do 27. avgusta 2017. održano u Novom Sadu. Naš tim, koji su sa klupe predvodili treneri Dragan Antić, Nikola Mijačić i Igor Šešić, od početka borbe u ekipnom delu šampionata pokazao je ogromnu odlučnost da sačuva balkanski tron na koji se popeo prošle godine takođe u Novom Sadu. Na startu takmičenja pala je Bugarska (4:1), u drugom kolu, s istim rezultatom, očitana je lekcija Rumunima, a tačka na izvanredni uvodni dan prvenstva stavljena je pobedom nad Grcima (4:1).


Međutim, u subotu pre podne naše reprezentativce je čekao najzahtevniji zadatak. Poslednja prepreka na putu ka novoj šampionskoj tituli ekipnog prvaka Balkana bila im je Turska, do tog trenutka, uz Srbiju, jedina neporažena reprezentacija. Ishod ovog duela, koji je trebalo da odgonetne ime šampiona, nagovestio je Lukić. Sigurnom igrom u muškom singlu “upisao“ je prvi poen za našu reprezetaciju u finalu. Lončareva je povisila na 2:0 uspehom u ženskom singlu, dok su pobedu, vrednu šampionskog slavlja, Srbiji doneli Tomić i Lukić trijumfom u muškom dublu. U meču bez značaja na konačan rezultat Perićeva i Vitmanova su poražene u ženskom dublu, dok su u mešovitim parovima Lončareva i Tomić slavili bez borbe, za ukupnih 4:1 za našu reprezentaciju.


“Prezadovoljni smo što smo uspeli da odbranimo titulu ekipnog prvaka Balkanskog prvenstva za igrače do 15 godina, a posebno nas čini srećnim način na koji smo stigli do novog trofeja. U finalu smo ubedljivo bili bolji od Turske, jedne od najboljih evropskih reprezentacija. Pitanje pobednika se nijednog trenutka nije postavljalo, posebno kada je Sara Lončar prijatno iznenadila u ženskom singlu i donela drugi poen za našu reprezentaciju. Sve u svemu svi naši reprezentativci zaslužuju ogroman aplauz za sve što su prikazali u ekipnom delu šampionata“, kazao je trener Dragan Antić.


Slavlje na terenima Sportskog centra “Slana Bara“ na Klisi moglo je da traje samo kratko, jer su istog dana startovali mečevi za pojedinačne prvake Balkana. U ovom delu šampionata briljirao je Lukić, koji je prethodno bio jedan od najzaslužnijih za ekipni trofej. Supertalentovani reprezentativac naše zemlje osvojio je titulu balkanskog prvaka u muškom singlu pobedivši ubedljivo u finalu s 2:0 Turčina Hasana Berkaija Gunbaza. Lukić je stigao i do trofeja u muškom dublu sa svojim reprezentativnim kolegom Tomićem. Njih dvojica su u okršaju za najsjajnije odličje savladali tursku kombinaciju Hasan Berkaj Gunbaz, Nuralah Sarac s 2:0. Sjajnom učinku u Novom Sadu treba dodati i dve bronze, Tomića u muškom singlu, te Aleksandra Jovičića i Vanje Rašete u muškom dublu. U ovoj konkurenciji na korak od postolja stali su Miloš Dmitrović i Uglješa Mihajlović, koji su poraženi u četvrtfinalu. Poput Dmitrovića i Mihajlovića poslednje prepreke ka medaljama u “Slanoj Bari“ nisu preskočili ni Viktor Petrović u muškom singlu, Lončareva u ženskom singlu i ženskom dublu u kojem je nastupila sa Bugarkom Mihaelom Zlatanovom, te Petrović i Boganovićeva u mešovitom dublu. Jovićić i Rašeta su poraženi u osmini finala, a Dmitrović i Mihajlović u šesnaestini finala muškog singla, Bogdanovićeva, Perićeva i Vitmanova su stigle do osmine finala ženskog singla, što je bio krajnji domet Perićeve i Vitmanove u ženskom dublu.


“U pojedinačnim konkurencijama Sergej Lukić je dokazao da je trenutno za dve klase ispred svih. Talenat, veliko iskustvo koje ima sa učešća na mnogobrojnim međunarodnim turnirima, kao i predan rad, pogotovo u poslednje vreme sa starijim juniorima i seniorima naše zemlje, doprineli su da Balkansko prvenstvo u Novom Sadu odigra sa ogromnim samopouzdanjem. Svaki meč je, u stilu prekaljenih igrača, kontrolisao od početka do kraja, i sa velikom sigurnošću slamao sve rivale. U paru sa Tomićem je nešto teže stigao do zlata u muškom dublu iako se od početka finalnog meča i u ovoj konkurenciji videlo da naš par samo čudo može da spreči na putu ka uspehu. Lep utisak su ostavili i Aleksandar Jovičić i Vanja Rašeta, koji su stigli u muškom dublu stigli do bronze, do koje je stigao i Tomić u muškom singlu. Ostali naši igrači, od kojih su se neki od njih prvi put ogledali u ovoj uzrasnoj konkurenciji, odigrali su na više-manje očekivanom nivou. U pojedinačnim konkurencijama jedino je možda malo podbacila Sara Lončar, koja je po kvalitetu trebalo da se nađe na postolju. Mislim da se mentalno istrošila u ekipnom takmičenju i da zbog toga nije uspela da ponovi sjajne partije u okršajima za pojedinačne medalje“, istakao je trener Nikola Mijačić.


Najuspešniji akter Balkanskog prvenstva za igrače do 15 godina u Novom Sadu Sergej Lukić kaže da se za Balkansko prvenstvo u Novom Sadu pripremao tokom čitavog leta:


“I fizički i psihološki sam bio maksimalno spreman za ovo takmičenje i na kraju sam stigao do tri zlatne medalje, a presrećan sam zbog toga. Od prvog pa sve do poslednjeg meča u Novom Sadu igrao sam svoju igru, a dodatno mi je pomogla i fantastična atmosfera u dvorani. Posle ekipnog zlata, osvojio sam još dva najsjajnija odličja. U finalu singlu sam bio potpuno smiren, ni jednog trenutka nisam osećao pritisak, a zahvaljujući tome bez ikakvih problema sam stigao do trofeja. I u dublu, Tomić i ja smo bili na visokom nivou i zasluženo smo stigli do titule u ovoj konkurenciji”, rekao je Lukić.


Svečanu ceremoniju dodele priznanja svojim prisustvom su uveličali Mirko Kantar, načelnik u Ministarstvu omladine i sporta, Nemanja Radović, član UO Paraolimpijskog komiteta Srbije, Predrag Vuković, član UO i osnivač srpskog badmintona i Radomir Jovović, predsednik UO nacionalnog badminton saveza.


Olimpijski komitet Srbije, Sportski savez Srbije, Univerzitetski sportski savez Srbije, Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije, Antidoping agencija Republike Srbije, Paraolimpijski komitet Srbije obezbedili su institucionalnu podršku Balkanskom prvenstvu za igrače do 15 godina u Novom Sadu, koje su sponzorski podržale kompanije “Yonex“, “Tin šped“, “Ledeni Kvas“, “Integraltechnic“, “Aqua Gala“, “Zlatiborac“, “Telekom Srbija“, “Boreas Travel“ i “Koka Plus“.


Datum: 28.08.2017. Autor: Badminton savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...