x

Letnja Univerzijada, 1/4 finale: Srbija – Finska 85:84

Letnja Univerzijada, 1/4 finale: Srbija – Finska 85:84 Foto: USSS

Reprezentacija Srbije napravila je veliki podvig i plasirala se u polufinale letnjih Univerzitetskih igara koja se održavaju u Kineskom Tajpeju. Izabranici selektora Zorana Todorovića opterećeni umorom i brojnim povredama uspeli su da posle dva produžetka u četvrtfinalnom dvoboju savladaju selekciju Finske i dođu na korak do medalje.

Srbija je imali čak 17 poena zaostataka krajem treće deonice, ali su neverovatnom energijom i požrtvovanjem uspeli da naprave veliki preokret i na kraju dođu do pobede 85:84 (17:21, 10:12, 17:14, 22:9,10:10, 9:8).

Protivnik reprezentacije Srbije u polufinalu koje se igra u ponedeljak (06:30) biće selekcija SAD koje je takođe posle produžetka u četvrtfinalu savladala Izrael sa 111:107.

Velikih problema pred ovaj meč imao je selektor Todorović jer nekoliko igrača, a pre svih Marko Tejić zbog povreda nisu bili potpuno spremni. U redovima našeg timu u toku prvog poluvremena koje je završeno rezultatom 33:27 za rivala, raspoložen je bio samo Nemanja Nenadić sa osam poena i isto toliko skokova.

Finci su na startu drugog poluvremena krenuli još agresivnije, pogodili nekoliko trojki i činilo se da nema nade za Srbiju. Ali krenuo je naš tim na sve ili ništa. Razigrao se Ilija Đoković, imao sjajne saradnike u Veljku Brkiću i Strahinji Jovanoviću tako da je Srbija u 39. minutu povela sa 64:63! Usledila je uzbudljiva završnica, ali pobednika posle 40. minuta iscrpljujuće borbe nije bilo – 66:66.

Još neizvesnije je bilo u dodatnih pet minuta. Ekipe su se smenjivale u vođstvu, a prvu meč loptu propustili su Finci. Njhov bek Harold Aido imao je priliku da sa linije slobodnih bacanja reši sve dileme. Bio je polovično precizan za 76:76 tako da se moralo u novi produžetak.

Iako prilično iscrljeni reprezentativci Srbije imali su snage za završni udarac. Nisu se predavali naši, ostavili su srce na terenu. U drugom produžetku uspeli su da slome otpor sjajnih Finaca i poenima Nemanje Nenadića dođu do velikog trijumfa 85:84 i plasmana u polufinale.

– Brzo smo ostali bez Tejića, kasnije i bez Brkića. Bili smo u ogromnom zaostatku, ali se nismo predavali. Ostavili smo srce na terenu. Odigrali smo odličnu odbranu u poslednjoj četvrtini i napravili podvig. Ponoviću još jednom ovi momci su čudo. Zaslužili su plasman u polufinale. Borićemo se kao i do sada. Poštujemo svakoga, ali cenimo nas - istakao je Todorović.

Ilija Đoković, je po američkim novinarima najveća opasnost po njihov tim u polufinalu.

- Presrećni smo. Mnogi nisu verovali u nas. Bilo je naporno ali nismo umorni. Jedva čekamo meč protiv Amerikanaca - istakao je posle meča, mladi košarkaš Borca, za koga je zainteresovano nekoliko klubova iz Belgije i Španije.

Po dolasku u univerzitetsko selo, usledio je pozdrav košarkaša sa našim tekvondostima, koji su bili sjajni i koji su krenuli nazad za Srbiji.


SRBIJA: Jovanović 19, Brkić 16, Tejić 4, Nenadić 17, Veljković, Pavlović 5, Đoković 10, Nikolić 3, Šarenac  5, Topalović 2, Vraneš, Matić 4.


FINSKA: Hirvonen 3, Van Andringa 3, Sepalaje 10, Lehotoranta, Hopkins 9, Jaervi 2, Odabasi 24, Aido 11.


Datum: 27.08.2017. Autor: USSS

PROČITAJTE JOŠ...