Dodela posebnih priznanja, diploma i zahvalnica povodom 30. Beogradskog maratona

Zavesa na jubilarni 30. Beogradski maraton je spuštena pre nešto više od mesec dana. Utisci velikog broja učesnika su vrlo pozitivni, a takođe i drugih aktera u organizaciji ovogodišnjeg 30. Beogradskog maratona. Neki od natpisa iz medija govore tome u prilog: Praznik sporta u Beogradu, Najlepša slika našeg grada, Osmesi iz Beograda otišli u svet, Trčanje mi pomoglo da pobedim bolest, Slika Beogradskog maratona obići će ceo svet, Bol je prolazan - pobeda je večna, Šampioni oduževljeni srpskim glavnim gradom i Beogradskim maratonom, Beograd centar svetske atletike, Jubilej za pamćenje, Ništa lepše za prolećni Beograd, Praznik u gradu...


Očigledno je da je snagom zajedništva i entuzijazmom učesnika, sponzora, grada Beograda, gradskih sekretarijata, javnih komunalnih preduzeća i službi, državnih institucija - a prevashodno Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva odbrane, volontera i predstavnika medija - ostvaren veliki uspeh kada je u pitanju organizacija maratona i pozitivan medijski prodor u svet.


Ovogodišnji jubilarni 30. Beogradski maraton imao je rekordan broj od 7000 učesnika u polumaratonu (računajući i 400 učesnika u štafetnom polumaratonu) i maratonu iz 70 zemalja sveta sa svih kontinenata - što je takođe rekord i to posle prošlogodišnje, takođe rekordne godine, a potom i 20 000 učesnika u Coca Cola Trci zadovoljstva. Tri nedelje posle jubilarnog 30. Beogradskog maratona održan je 24. Smoki Smokić Dečiji maraton u divnom ambijentu Beogradskog ZOO vrta, u čijim kvalifikacijama je trčalo preko 15000 beogradskih mališana.


Posebno smo ponosni na činjenicu da je ove godine organizovan i projekat „Legende ponovo u Beogradu“ kao jedinstven poduhvat u svetu - da se na jednom mestu, u jednom povodu, tokom održavanja 30. Beogradskog maratona 2017, okupe svetske sportske veličine različitih generacija koje su obeležile ne samo atletski sport, već su sinonim za najveće uspehe u istoriji sporta. Svi oni su već bili promoteri Beogradskog maratona u prethodnim decenijama, a tokom svojih sportskih karijera pisali su najznačajnije stranice sportskih dešavanja i pomerali granice ljudskih dostignuća. To su: Bob Bimon, Lase Viren, Majk Pauel, Roza Mota, Kevin Jang, Galina Čistjakova, Havijer Sotomajor.


Pozivajući sportske legende na 30. Beogradski maraton Grad Beograd je pokazao svoje gostoprimstvo i svetski poznatim gostima otvorio je  svoje trgove, ulice, muzeje i dušu i predstavio svoju bogatu istoriju, tradiciju i kulturu.  


Specijalni gost 30. Beogradskog maratona bio je olimpijski šampion u maratonu iz Atine 2004. godine - Stefano Baldini.


Ove godine, kroz cilj Dečijeg maratona i Beogradskog maratona prošlo je ukupno 42 000 učesnika, što ukupno čini 1 045 000 učesnika računajući sve trke na Dečijem maratonu, Trci zadovoljstva, polumaratonu i maratonu u okviru dosadašnjih Beogradskih maratona.


Beogradski maraton ostaće upamćen i po brojnim humanitarnim programima koji su ukazali na značaj darivanja i pomoći, uticali na podizanje svesti o različitostima i načinima prevazilaženja tih različitosti, a takođe su i doneli značajne finansijske efekte pojedincima i organizacijama kojima je pomoć bila potrebna, a sa nekim od tih aktivnosti nastaviće se i posle održanog maratona.


Posebno je bio inspirativan slogan ovogodišnjeg Beogradskog maratona - „Maraton spaja“ koji je i simbolično i praktično pokazao kako je ovogodišnji Beogradski maraton snagom zajedništva spojio obale Beograda, učesnike, Legende, organizatore, partnere, sponzore, volontere i predstavnike medija.

Mnogi učesnici imali su svoj razlog i motiv da se pokrenu pa je tako nastao niz drugih divnih i emotivnih slogana poput: Malim koracima do velikog cilja, I mi želimo da se bavimo sportom, Pobediću neizlečivu bolest, Imamo cilj vreme je za start, Ravnopravno do cilja, Menjamo Srbiju - menjajući sebe, Moja mama je brža od mog tate...


Ovo je još jedna prilika da izrazimo veliku zahvalnost svima koji su učestvovali u organizaciji ovogodišnjeg događaja i stvaranju najlepše slike Beograda i pozitivne atmosfere. Posebnu zahvalnost dugujemo učesnicima Beogradskog maratona na neverovatnoj energiji, građanima Beograda na strpljenju i podršci, kao i našim poslovnim partnerima. I ove godine ostvaren je medijski proboj u svet jer slike, reči i video materijali se emituju još uvek širom sveta.


Posle 27 godina promenili smo i trase Beogradskog maratona i polumaratona i uključili novi Most na Adi i time događaj učinili atraktivnijim i za učesnike i za medije.

Osim toga, ovogodišnji Beogradski maraton je po treći put bio uživo praćen u celom svetu preko internet i facebook stranice Beogradskog maratona. Uživo prenos je na svim platformama dostigao preko 1,5 miliona pregleda iz 80 zemalja sveta. Ovaj projekat su zajednički organizovali Beogradski maraton i Maksnet Telekomunikacije.


Ovakve ocene i rezultati obavezuju, ali i nalažu da sa našim partnerima nastavimo putem razvoja Beogradskog maratona i promocije Beograda i Srbije u svetu u pripremi za 31. Beogradski maraton.


Pehare i diplome za rezultate ostvarene u Štafetnom polumaratonu za srednje škole, fakultete i korporacije i diplomatska predstavništva i institucije - takmičenju koje smo treći put organizovali u okviru Beogradskog maratona. Pehare i diplome dodelio je prof. dr Branko Bošković koordinator rada TRK Beogradski maraton.


Srednje škole – muške ekipe

 1. mesto: MEDICINSKA ŠKOLA “DR. ANDRA JOVANOVIĆ” - ŠABAC

 2. mesto: Treća beogradska gimnazija

 3. mesto: Tehnička škola GSP Beograd

Srednje škole – mešovite ekipe

 1. mesto: Hemijsko-prehrambena tehnološka škola, Beograd

 2. mesto: Požarevačka gimnazija

 3. mesto: Ekonomsko-trgovinska škola Sopot

Fakulteti – muške ekipe

 1. mesto: Visoka škola elektrotehnike i računarstva

 2. mesto: Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Univerzitet u Beogradu

 3. mesto: Biološki fakultet

Fakulteti – ženske ekipe

 1. mesto: Biološki fakultet

 2. mesto: Visoka sportska i zdravstvena škola

 3. mesto: Matematički fakultet

Fakulteti – mešovite ekipe

 1. mesto: Medicinski fakultet, Univerzitet u Beogradu

 2. mesto: Fakultet za sport, Univerzitet „Union – Nikola Tesla“

 3. mesto: Kriminalisticko-policijska akademija

Korporacije – muške ekipe

 1. mesto: Keprom d.o.o

 2. mesto: Vega doo

 3. mesto: MSG Global Solutions SEE d.o.o.

Korporacije – ženske ekipe

 1. mesto: MSG Global Solutions SEE d.o.o.

 2. mesto: Enjoy.ing d.o.o.

 3. mesto: Microsoft Development Center Serbia

Korporacije – mešovite ekipe

 1. mesto: Centar za Plesnu edukaciju Timbao

 2. mesto: PricewaterhouseCoopers d.o.o.

 3. mesto: Keprom d.o.o


Diplomatska predstavništva i institucije - mešovite ekipe

 1. mesto: Ambasada Savezne Republike Nemačke

 2. mesto: Nezavisni sindikat radnika JKP BVK

 3. mesto: Ambasada Republike Koreje


Nastavnici i profesori - apsolutna kategorija

 1. mesto: Visoka sportska i zdravstvena škola

 2. mesto: Tehnička škola GSP Beograd

 3. mesto: Fakultet za poslovne studije i pravoZahvalnice za realizaciju humanitarnih programa je dodelio Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona


Dobitnici zahvalnica:


 • Belhospice

 • Udruženja za zaštitu životinja

 • SSOSIB (Sportski savez osoba sa invaliditetom Beograd)

 • Poverenik za zaštitu ravnopravnosti

 • Born to Run

 • CorD

Beogradski maraton je i ove godine sproveo program kontinuirane edukacije učesnika Trke zadovoljstva, Štafetnog polumaratona, polumaratona i maratona. Program je realizovan u saradnji sa Visokom sportskom i zdravstvenom školom u Beogradu, a obuvatio je zajedničke javne treninge, konsultacije putem društvenih mreža i završnu trodnevnu Stručnu tribinu pod nazivom TRČANJE-zdravstveni, rekreativni, trenažni i takmičarski aspekti, na kojoj je izlagalo 16 renomiranih predavača.

Učesnicima 30. Beogradskog maratona su pružena korisna znanja i iskustva o kontroli i praćenju zdravstvenog stanja, prevenciji i lečenju sportskih povreda, ishrani i pravilnoj hidrataciji, doziranju opterećenja u trenažnom procesu i oporavku, karakteristikama nove trase Beogradskog maratona, psihološkoj pripremi za trku i izboru odgovarajuće taktike i opreme za trčanje.

Ovo je bila prilika da se posebno zahvalimo i uručimo zaslužena priznanja instruktorima na javnim treninzima i predavačima na Stručnoj tribini. Zahvalnice predavačima uručio je Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda.


Dobitnici zahvalnica:


 • prof. dr Branko Bošković

 • prof. dr Ivan Ćuk

 • prof. dr Aleksandar Ivanovski

 • dr Sead Malićević

 • dipl. psiholog Vladimir Kitanović

 • dipl. meteorolog Nedeljko Todorović

 • Veroljub Zmijanac

 • Mirjana Sladoje

 • dr Milan Mileusnić

 • dr Milica Vukašinović-Vesić

 • dr Marija Kostić-Vučićević

 • prof. dr Goran Radjen - medicinski direktor Beogradskog maratona i načelnik internističke službe Medigroup bolnice

 • prof. dr Franja Fratrić

 • dr Jovan Đurović, gostujući predavač iz Engleske

 • Stefano Baldini, gostujući predavač iz Italije, olimpijski šampion u maratonu

 • prof. dr Mithad Blagajac


Različiti su kriterijumi po kojima može da se oceni šta su to posebna dostignuća i ko su heroji u bilo čemu, a naročito u okviru jednog ovakvog događaja kao što je Beogradski maraton.

Zahvalnice za posebna dostignuća dodelio je Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika Beograda.

Gospodin Mladenović je Herojima Beogradskog maratona uručio i prigodne marke i koverat posebno odštampane i pripremljene od strane Pošte Srbije u maloj ediciji za jubilarni 30. Beogradski maraton. 1. Saša Porubski - čovek koji je osmislio i realizuje izuzetno značajan projekat Maturanti maratonci. Za 5 godina stotine mladih polumaratonaca i maratonaca prošli su kroz cilj Beogradskog maratona i učestvovali su na mnogim drugim sličnim događajima. Ove godine profesor Porubski je u svojoj maturantskoj ekipi imao rekordan broj od 7 učesnika u maratonu, a on sam je učestvovao u polumaratonu.

 2. Dragoljub Đuričić - fascinantni motivator i čovek koji svojom energijom i muziciranjem već četvrtu godinu pokreće hiljade učesnika Beogradskog maratona. Svi učesnici su sigurno njega i njegove bubnjare željno isčekivali na čuvenim mestima na trasi ispod i na Brankovom mostu, a oni su ih satima neumorno bodrili.

 3. Slavica Neta - Dama u 67. godini već decenijama svojom mobilnošću i istrajnošću motiviše mnoge dame i druge da nam se pridruže u trkačkom pokretu.

 4. Ljubomir Japundžić - Ljubomir se pre nešto više od dve godine pokrenuo i postao pripadnik trkačkog pokreta. Imao je srčani infarkt i ugrađena 2 stenta. Lekari su ga, kako on kaže „otpisali“, a on je pre dve godine završio Trku zadovoljstva, prošle godine je prohodao polumaraton, a ove godine u celosti istrčao polumaraton, „kao peti, ali otpozadi“

 5. Vojislav Ćurulić - istrčao je šesti Beogradski maraton i do sada preko 150 maratona u karijeri. Vojislav je trkač sa telesnim invaliditetom atrofije ruke.

 6. Goran Nikolić - učesnik 30. Beogradskog maratona sa statusom slepog atletičara kategorije B3 (mali ostaci vida do 5%). Završio je svoj osmi nastup na Beogradskom maratonu sa rezultatom 4:28. Da podsetimo, Goran je prošle godine za 55 dana istrčao 55 maratona (što je Ginisov rekord) pomažući drugima.

 7. Mirko Kopunović - Najstariji učesnik 30. Beogradskog maratona. Prošle godine završio je polumaraton, a ove godine u 91. godini Trku zadovoljstva.

 8. IVANA ĐORĐEVIĆ - zaposlena u Beogradskom Vodovodu kao tehnicar saradnik. Kao član Štafete Nezavisnog sindikata radnika Javnog komunalnog preduzeća Beogradski vodovod i kanalizacija trcala po prvi puta dužinu od 5 kilometara i to sa uganutom zglobom i na taj način omogućila svojoj ekipi da osvoji 2. Mesto. Ivana je izjavila: “bilo mi je naporno ali sam izdrzala zbog svoje urodjene  upornosti. Imala sam veliku motivaciju od strane mojih kolega i ljudi koji su me podrzavali.”

 9. VUKOSAV TREBJEŠANIN - zaposlen u Železnicama Srbije, učesnik svih 30 beogradskih maratona, što kao trkač (13 maratona i 9 polumaratona) što kao službeno lice (8 puta). Na 30. Beogradskom maratonu obavljao poslove sudije na trasi Štafetnog polumaratona. Svojim iskustvom pomogao trkačima u pravilnoj razmeni štafeta i pružao pomoć iscrpljenim trkačima nakon istrčane deonice.

 10. Stanislav Prvulović – već godinama na našem Maratonu i na brojnim drugim priredbama,  kao dete – leptir, sada čovek – leptir a za sve čovek – div, po svojoj volji, htenju i postignuću... Stanislav je učestvovao u Trci zadovoljstva.

 11. Slobodan Soro - proslavljeni golman srpske vaterpolo reprezentacije, osvajač brojnih medalja sa najvećih svetskih takmičenja. Prošle godine nastupio na Olimpijskim igrama u Riju za reprezentaciju Brazila. Slobodan je u 38. godini istrčao svoj prvi maraton na 30. Beogradskom maratonu za 3 sata i 58 minuta posle samo 45 dana priprema, a posebno je ponosan da je pomogao i Stanislavu Prvuloviću da se pripremi za nastup na 30. Beogradskom maratonu. Slobodan je zamolio Stanislava da umesto njega primi priznanje, a iz Rio de Žaneira gde se sada nalazi  je zahvalio na ukazanoj časti i izjavio da mu je bilo veliko zadovoljstvo i iskustvo da bude učesnik Beogradskog maratona. Soro je pohvalio organizaciju i poručio svima da je za njega Stanislav heroj maratona i najveći šampion.

 12. Danijela Jovanović – najsvestranija sportiskinja sa invaliditetom, prva žena sa invaliditetom koja je osvojila vrh Elbrusa, inače reprezentativka u parabiciklizmu i paratekvondou, ovih godina učešća u trkama zadovoljstva bile su pripremne za njen cilj a to je polumaraton koji želi da trči već sledeće godine, a znajući nju to će biti priprema za maraton već za par godina.

 13. Siniša Mali - Prvi od 15 gradonačelnika u tridesetogodišnjoj istoriji Beogradskog maratona koji je istrčao polumaraton. Gradonačelnik je u januaru javno obećao da će trčati polumaraton, trenirao je naporno i predano i uspeo u tome. Siniša Mali je sa položaja gradonačelnika slao poruke podrške budućim učesnicima Beogradskog maratona i promovisao trčanje kao pokret zdravlja koristan za stanovništvo.

 14. Nedeljko Todorović - maratonac/meteorolog. Nedeljko je do sada istrčao 152 maratona, od toga 24 na Beogradskom maratonu. Todorović je deo ekipe Beogradskog maratona i vrlo popularan lik sa vremenskih video vesti putem kojih je mesecima pomagao svim budućim učesnicima kako da svoje pripreme prilagode vremenskim prilikama, a pogotovu neprilikama.

 15. Mira Jurišin -  dama koja lako nosi svojih 68 godina. Najstarija učesnica 30. Beogradskog maratona, završila je polumaraton za 2 sata i 35 minuta.

 16. Vlada Stevanović - je u 83. godini najstariji učesnik koji je završio polumaraton. Vlada je pre dve godine operisao srce i trčanje mu sigurno pomaže da se što bolje oporavi.

 17. Nela Bunčić - Nelu su verovatno upamtili svi učesnici 30. Beogradskog maratona kao promotivni lik sa ovogodišnjeg plakata i svih ostalih vizuala 30. Beogradskog maratona. Nela je dugogodišnji pripadnik trkačkog pokreta, završila je polumaraton i tokom svog trčanja napravila izvanredan promotivni video. A najvažnije se dogodilo u završnici kada je nepoznatom učesniku pomagala da završi svoje učešće na Beogradskom maratonu.

 18. Andreja Keserović - najbolji volonter među jednakima - gotovo njih 500 koji su pomagali organizaicju Beogradskog maratona. Bez Andreje i njegovih drugarica i drugara, volontera mi ne bismo pričali o uspešnom 30. Beogradskom maratonu.

 19. Aljoša Spremo - Beograđanin koji je pre 2 godine otkrio da ima Kronovu bolest, u međuvremenu izgubio 20 kilograma. Istrčao je pre mesec dana Beogradski maraton za 3 sata i 56 minuta sa ciljem da ljude sa istom bolešću animira da se bave trčanjem i sportom i tako pokazao da se snažno nosi sa Kronovom bolesti.

 20. Aleksandra Vranešević - Inspirator projekta Mama Fit i slogana: Bebić-tegić i Moja mama je brža od mog tate. Zahvaljujući Aleksandri i njenim saradnicama stotine mama sa svojim mališanima, uglavnom u kolicima, ali i tata, baka i deka zajedno su učestvovali najviše u Trci zadovoljstva. Aleksandra inspiriše i obučava trudnice i porodilje da stalno budu fit.

 21. Dragan Podunavac - je kao član udruženja Born to run pomogao svojoj sestri Negici Stanković da u kolicima završi polumaraton uz veliki napor za 4 sata i 56 minuta.

 22. Negica Stanković

 23. Martin Hill - kao predsednik udruženja Born to run trčao je polumaraton i pomogao Vuku Mileusniću da u kolicima završi trku za 3 sata i 1 minut.

 24. Vuk Mileusnić

 25. Dušica Tasić - Po rečima mnogih pripadnika trkačkog pokreta, Dušica je pomogla da se pokrenu i da se na pravi način pridruže pokretu zdravlja. Dušica nije trčala na Beogradskom maratonu, ali je kao urednik Jutarnjeg programa RTS i autor serijala emisija “Atletika za početnike” inspirisala mnoge da učestvuju na Beogradskom maratonu. Gosti u njenim emisijama tokom zimskih i prolećnih meseci i pripremanja za Beogradski maraton bili su i mladi i stari i trudnice i porodilje i odgovorni vlasnici pasa i mnogi drugi.

 26. Mirko Mitrović - Ove godine prošao kroz cilj kao poslednji učesnik u maratonu sa rezultatom od 6 sati i 6 minuta. Njegova hrabrost i upornost zaslužuju nagradu, a motivisali su i trubače da ga dočekaju u cilju.

 27. Teodora Živojinović - priča o Teodorinom učešću na 30. Beogradskom maratonu je posebno inspirativna i puna vere u prava prijateljstva i solidarnost. Teodora je sa svojih 19 godina odlučila da učestvuje u maratonu, ali je tokom gotovo cele trke imala problem da savlada tu distancu. Ipak, završila je maraton za 6 sati i 25 minuta kada je demontiranje ciljne kapije i drugih tehničkih elemenata uveliko počelo. Poznato je da je vremenski limit na Beogradskom maratonu 6 sati, ali to nije omelo Teodoru da završi svoj maraton. Nju nisu sačekali trubači, međutim to svakako ne umanjuje njen uspeh i zasluženo priznanje.

 28. Nikola Rakić - je dugogodišnji pripadnik trkačkog pokreta i ove godine zbog obaveza nije mogao da učestvuje na 30. Beogradskom maratonu. Prst sudbine se pobrinuo da je vraćajući se sa posla na 30. kilometru primetio Teodoru i shvatio da ima problem i da verovatno neće uspeti da završi maraton, a svakako ne u vremenskom ograničenju od 6 sati. S obzirom da tu stanuje, brzo se presvukao, stigao Teodoru i zajedno sa njom istrčao poslednjih 12 km do cilja na Terazijama. To se zove prava maratonska solidarnost i drug na drumu.

 29. Slobodan Jotić - čovek koji je postao simbol prošlogodišnjeg Beogradskog maratona i koji nas je inspirisao da slogan prošlogodišnjeg Beogradskog maratona bude „Kad mogu ja, možeš i ti“. Slobodan je u svojoj dugogodišnjoj životnoj borbi sa multipla sklerozom ostvario gotovo nemoguće. Prošle godine je istrčao svoj prvi polumaraton i javno obećao da će na 30. Beogradskom maratonu istrčati i svoj prvi maraton. Naravno, uspeo je u tome za 5 sati i 22 minuta kao treći čovek na svetu kome je to uspelo u borbi sa ovom teškom bolešću. Ličnim primerom i optimističkim životnim stavovima motivisao mnoge druge da počnu da se bave trčanjem i spojio trčanje sa humanitarnim akcijama prikupljanja pomoći za obolelu decu u Srbiji.


Datum: 27.05.2017. Autor: Beogradski maraton

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA

29.05.2017. - Vukosav Trebjesanin
Hvala organizatoru jos jednom,heroji smo svi na svoj nacin pa i sam organizator promenjena staza, kakav ce odjek ostaviti kod ucesnika, no sve je proslo u najboljem redu, samo napred u nove rekorde. PUNO POZDRAVA
 

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR

Ime:
Prezime:
Tekst komentara:

POGLEDAJTE JOŠ I...

POVEZANI DOGAĐAJI...

POVEZANE VESTI...

POVEZANE GALERIJE SLIKA...

AKCIJE

Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...