x

Uspeh našeg studentskog osmerca u Splitu

Uspeh našeg studentskog osmerca u Splitu
Na dan kada su se najbolji srpski veslači na Savskom jezeru vodili ljute bitke za plasman u finale Svetskog kupa, veliki izazov, samo na 800 kilometara od Beograda, imao je i naš studentski osmerac. 

Posada, koja je nastupila pod imenom Beogradskog univerziteta, u sastavu David Popov, Petar Zelić, Igor Nikolić, Igor Špagnut, Nikola Stanković, Filip Živković, Nikola Roganović, Nikola Mitrović i sa kormilarom splitskog Gusara Tomom Galićem, veslala je finale čuvene Međunarodne studentske regate “Sveti Duje”, koja je ove godine po 16. put održana u Splitu. U okršaju za odličja naš čamac je na regatnoj stazi od 1.000 m u splitskoj luci s vremenom 2:49,50 zauzeo šesto mesto. Trijumfovao je britanski Univerzitet Oksford (2:31,10), a drugi je bio njegov najveći rival iz ove zemlje, Univerzitet Kembridž (2:33.70). Treće mesto je pripalo nemačkom Univerzitetu Ahem (2:35.90), četvrto italijanskom Univerzitetu Pavija (2:40.05), a peto Univerzitetu Vrocalv iz Poljske (2:40.80). Istog dana, samo u prepodnevnom programu, naš osmerac je u kvalifikacijama zauzeo treće mesto što mu je, uz provoplasirani Oksford i drugoplasirani Vroclav, donelo plasman u veliko finale.

– Ovo je treće učešće, a prvo finale našeg studentskog osmerca na ovoj, najjačoj, najznačajnijoj i najmasovnijoj studentskoj regati u Evropi. U konkurenciji veslača bilo je 12 posada, a u konkurenciji veslačica devet. Prezadovoljan sam činjenicom da smo došli do okršaja za odličja, kao i vremenom koje smo postigli u finalu, tim pre što smo za rivale imali posade koju su činili i seniorski reprezentativci mnogih zemalja. Dva puta smo veslali trku sa čuvenim Oksfordom čiji sastav čine britanski reprezentativci koji trenutno studiraju. O kvalitetu ovog čamca najbolje govori podatak da je finale izveslao za 2:31.10, a da je na 500 metara imao prolazno vreme 1:15, što je u rangu rezulatata za olimpijsku medalju – kazao je Ivan Brajtigam, trener našeg studentskog osmerca.

Po njegovim rečima regata u Splitu je bila odlična provera za Evropsko univerzitetsko prvenstvo čiji će domaćin od 13. do 16. jula ove godine biti Palić.
– Videli smo u Splitu gde smo trenutno u odnosu na neke veslače koji će nam biti rivali i na Paliću. Iskreno sam iznenađen odličnim rezultatom našeg čamca, a siguran sam da će većina momaka iz ovog sastava biti i u osmercu za Palić – istakao je Brajtigam i dodao – Nadam se da će Evropsko univerzitetsko prvenstvo na Paliću značajno doprineti popularizaciji studentskog veslanja u našoj zemlji i da će što više domaćih klubova program ovog segmenta takmičarskog veslanja podići na znatno viši nivo. To u svakom slučaju može da značajno doprinese kako masovnosti tako i kvalitetu ovog sporta kod nas. Naime, mnogo naših veslača koji završe sa juniorskim stažom, a koji školovanje nastave u zemlji, brzo digrnu ruke od veslanja, već nakon prvog neuspelog pokušaja da ispune visoke norme za nastup u reprezentativnim selekcijama. Njih možemo jedino da zadržimo u ovom sportu kroz studentsko veslanje, kroz koje kasnije mogu da se izbore i za državni tim.

Brajtigam se na kraju osvrnuo i na atmosferu u Splitu.
– Veslanje u splitskoj luci sastavni je deo velike manifestacije proslave Dana Splita, grada čiji je zaštitinik “Sveti Duje”, koji je i u imenu regate. Atmosfera je u subotu bila karnevalska, a čak 5.000 ljudi je gledalo regatu, koja je organizovana po najvišim veslačkim standardima. I gostoprimstvo domaćina je bilo na najvišem niovu, a svi su se maksimalno potrudili da se u Splitu osećamo kao kod kuće – zaključio je Brajtigam.

Datum: 09.05.2017. Autor: Veslački Savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...