x

Istoriski koraci postignuti širom planete tokom četvrte Wings for Life World Run trke

Istoriski koraci postignuti širom planete tokom četvrte Wings for Life World Run trke Autor fotografije: Dragoslav Žarković

Nedeljna četvrta godišnja Wings for Life World Run trka prikupila je 6,8 milina evra koje je doniralo 155.288 registrovanih učesnika za istraživanje povreda kičmene moždine.

Učesnik trke u invalidskim kolicima Aron Anderson iz Švedske postao je novi globalni šampion u muškoj konkurenciji (92,14 kilometara), dok je Bartoš Olszevski iz Poljske bio trkač koji je postigao najdužu distancu (88,24 kilometara). Sportistkinja iz Poljske, trkačica Dominika Stelmah (68,21 kilometar), krunisana je globalna šampionka u ženskoj konkurenciji.

Pored zvaničnih trka, održane su i organizovane Wings for Life App Run trke na preko 50 lokacija širom sveta među kojima je bio i Beograd. Nemanja Maksić pretrčao je na veoma zahtevnoj stazi sjajnih 51,40 kilometara za 3h40’20’’ što ga je svrstalo na drugo mesto u svetu na App Run-ovima.

Brojka bez presedana od 155.288 učesnika, od svakodnevnih heroja do elitnih trkačkih šampiona, registrovalo se za nedeljnu trku na 111 lokacija.

Pokret je započeo misiju u 13h po našem vremenu, kada su učesnici simultano startovali širom sveta, bilo da je reč o danu u Brazilu ili noći u Australiji, vrućini i vlazi na Tajvanu ili oluji sa gradom u Sloveniji, koji nisu zaustavili entuzijastične učesnike uključujući i predsednika države Boruta Pahora koji je pretrčao 20.48 kilometara.

“Čestitam svima, svuda u svetu, učesnicima, donatorima i volonterima,” izjavila je direktorka fondacije Wings for Life Anita Gerhardter.

“Učešćem u današnjem pojedinačnom izazovu, dali ste nadu onima koji se svakodnevno susreću sa brojnim izazovima. Prikupljena sredstva omogućiće najboljim istraživačkim projektima da nastave dalje kako bi pronašli lek za povrede kičmene moždine.”

Mnogo ljudi je trčalo zajedno na 58 lokacija širom sveta, i ogroman broj registrovanih App Runners-a učestvovao je širom sveta, kreirajući sopstvene rute.

Deo zabave bio je izazov pokretne ciljne linije “Catcher Car-a” koji su vozili velikani poput vozača Formule 1 Dejvida Kultarda u Velikoj Britaniji i Karlosa Sajnca u Španiji.

Ono što su učesnici zajedno postigli je još značajnije, oni su zajedno pretrčali 1.431.183 kilometara (što je više od prošlogodišnjeg rekorda za 176.000 kilometara), jer 100% donacija ide direktno u finansiranje istraživačkih projekata za povredu kičmene moždine.

Na 40 stepeni celzijusa u Dubaiju, profesionalni švedski avanturista Anderson postigao je 92.14 kilometara u regularnim invalidskim kolicima za svakodnevnu upotrebu, dok je Olszevski sustignut od strane Catcher Car-a na 88,24 kilometru u Milanu u Italiji.

Komentarišući Andersonovu pobedu, sportski direktor za trku u invalidskim kolicima Mark Hermans je rekao: “U sportskim kolicima ovaj rezultat je normalna stvar, ali on je to postigao u regularnim invalidskim kolicima – to je neverovatno dostignuće.”

Trčeći u Čileu, Stelmah je oborila ženski svetski rekord za više od 2 kilometra postigavši 68,21 kilometar, dok je Austrijanka Kornelija Moser bila druga sa 62,37km, a treće mesto je pripalo portugalki Veri Nunješ (62,17km).

Za sve one koji su u nedelju bili u beogradskom Hajd parku uzbuđenja nije nedostajalo. Preko 100 učesnika učestvovalo je na organizovanom App Run-u održanom po lošim vremenskim uslovima i veoma zahtevnoj stazi. Nemanja Maksić uspeo je da završi App Run na drugom mestu u svetu sa pretrčanih 51,40 kilometara dok je u ženskoj konkurenciji pobedila Jelena Radosavljević sa pretrčanih 22,86 kilometara. Pored drugog mesta na svetu, trku je obeležio i Nemanjin osmeh koji je imao na licu do samog kraja trke.

“Koliko god da mi je bilo teško tokom trke bila mi je čast da trčim za one koji to ne mogu. Drago mi je da sam dao svoj doprinos u nadi da će se jednog dana pronaći lek za povredu kičmene moždine i da ćemo svi trčati zajedno.” izjavio je Nemanja nakon trke.

Više informacija o rezultatima možete da pronađete na www.wingsforlifeworldrun.com
Datum: 08.05.2017. Autor: Nikola Nedeljković

PROČITAJTE JOŠ...