Zavarko pobedio u Svetskom kupu

Srpski kuglaši i kuglašice osvojili su zlatnu- Vilmoš Zavarko, srebrnu- juniorka Kristina Ljubenković i bronzanu medalju – junior Igor Kovačić na seniorskom i juniorskom Svetskom kupu zavrpenom u nemačkom gradiću Štraubingu!
U  konkurenciji nacija (sabiraju se razultat „A“ kuglaša i „A“ kuglašice),  Srbija je prva kod juniora (Kristina Ljubenković i Igor Kovačić)  ispred  Češke i Austrije , dok je kod seniora (Vilmoš Zavarko i Jasmina Anđelković) druga iza Hrvatske, a ispred Nemačke.
Vilmoš Zavarko, najbolji kuglaš sveta, srpski reprezentativac, okitio se zlatnom medaljom za seniore, jedinom koja mu je nedostajala u kolekciji! Sada ima sve seniorske titule u svim kuglaškim disciplinama i takmičenjima – devet sa Šampionata sveta i jednu iz Svetskog kupa!
Zavarko je  finalu za infarkt pobedio mlađanog Daniela Šmita seniorskog prvaka Nemačke sa 656:652 (2:2), po setovima 154:152, 168:179, 161:174, 173:146! Šmit je vodio sa 2:1 u setovima i 22 čunja razlike posle tri seta, ali je Zavarko pokazao zašto je najveći kada je u poslednjem setu oborio  četiri „devetke“ (Šmit dve) u „čišćenju“ i prokrenuo ishod. Zavarku je ovo bilo treće učešće u finalu na Svetskim kupovima. U Talinu 2011. i Hiršauu 2015.  bio je drugi.
Meč je počeo očekivano, Zavako je dobio prvi set  iako je Šmit imao bolji rezultat u pune (108:100). U drugom setu – čudo: Zavarko 168, Šmit 179 i tada je imao  tri „devetke“ u „čišćenju“  a Zavarko ni jednu! Izjednačenje u setovima, ali je Nemac imao devet čunjeva više.
Treći set, „mašina za devetke“ Daniela Šmita nije prestajala da radi. Sa tri „devetke“ u „čišćenju“  dobio je set  sa 174: 161 (Zavarku nije pala ni jedna)  i povećao prednost na  22 čunja.
Činilo se da je vrag odneo šalu kada je u četvrtom setu  Šmit  povećao razliku (93:92 u pune). Međutim, Zavarko je  zaigrao punom snagom: „devetke“ u 20, 21, 22. i 23. hicu potpuno su preokrenule tok seta. Šmit se nije predavao, odgovorio je „devetkama“ (21. i 24. hitac) ali je imao i  dve komplikovane situacije, dok je Zavarko čistio „kao metlom“, čak 81 čunj, dobio set i anulirao razliku za -titulu!
Dve seniorske bronze pripale su Austrijancu Lukasu Huberu i  Slovencu Alešu Blažu.
- Znao sam da ovo finale neće biti lako – pričao je Zavarko.-  Šmit je „dizao“ rezultat iz meča u meč  i bio je izuzetno motivisan.  Igrao je skoro bez greške  i još nisam potuno svestan kako sam ga pobedio! Iskreno, bilo je trenutaka kada sam se osećao potpuno nemoćno, posebno u drugom i trećem setu kada je oborio šest „devetki“ u „čišćenju“ a ja ni jednu! Jedino me je držala nada da će početi da greši a da ja to moram da iskoristim. Tako je i bilo, a snagu su mi davali navijači, moji reprezentaivni drugovi i njima i svima ostalim navijačima jedno ogrmono hvala. Čuo sam ih, svaki put kada sam dobro pogodio bodrili su me i na krilima tog navijanja napravio sam onu presudnu seriju „devetki“ u četvrtom setu.
Sada imate sve  zlatne medalje u svim disciplinama. Da li vam je činjenica da niste nikada pobedili u Svetskom seniorskom kupu bila opterećenje u finalu?
- Ne, nisam o tome mnogo razmišljao. Lepo je što imam sve  titule, to će ostati zabaleženo u istoriji ali ima još takmičenja, ciljeva i rekorda koje treba dostići i prestići. Motiva imam na pretek – dodao je Zavarko koji ima  juniorsko zlato sa Svetskog kupa u Rijeci 2009.  i koji je na ovom takmičenju imao sjajnu seriju: 671 čunj u osmini finala protiv Lepeja, 678 u četvtfinalu protiv Kiša,  663 u polufinalu protiv Hubera i  656 u finalu!
Zavarko je u polufinalu izvanrednoj igri deklasirao Austrijanca Lukasa Hubera koji je juče izbacio Miloša Simijonovića i još jednom  pokazao da, ako ga ne „krenu devetke“ (kao u meču sa Simionovićem kada je imao 11 u „čišćenju“) i ako ga protivnik stalno pritiska,  pruža slabije partije. Nije dozvoli Huberu da digne glavu - 663:619 (3:1). Već mu je u prvom setu stavio do znanja  ko je ko u svetskom kuglanju: 171:152. Zavarko je u „čišćenju“ oborio dve „devetke“ u 29. i 30. hicu a već posle prvih 15 kugli imao je 18 čunjeva prednosti(108:90).
U dugom setu Zavarko je na 94 čunja u pune  „očistio“ 63, Huber na 100 u pune 52 čunja i set je pripada srpskom asu 157:152.
Treći set – kuglaška rapsodija Zavarka: 179 čunjeva uz dve „devetke“ u 16. i 25. hicu kada je potpuno „smlatio“ Hubera.  Zavrko je u pune imao 108 čunjeva, Huber 80!  Meč je bio rešen - 3:0 u setovima.
Osloboljen pritiska,  jer je već mogao u svlačioncu, Huber je dobio četvrti set 185:156. Imao je čak 118 čunjeva u pune. Zavarko je na  103 u pune  „očistio“ 53 čunja. U dugom polufinalu, Šmit je posle velike borbe izbacio  sa 641:635 (2:2) Slovenca Aleša Blaža.
Ljubenkovićeva je izgubila juniorsko finale  od Čehinje Nikole Topicove sa 602:574 (2:2) po setovima 136:144, 165:143, 136:143, 163:143. U polfinalu bila je bolja Dve bronze pripale su  Hrvatici Sedlar i  Slovenki Forjanič.
- Nisu me htele „devetke“, naročito u „čišćenju“,  dok je Topicova  u tom segmentu igre bila  bolja. Kad god sam joj se približila,  pala joj je „devetka“. Presrećna sam  jer sam na prvom junirskom kupu u karijeri osvojila  medalju – rekla je Kristina Ljubenković reprezentativka beogradskog Pobednika koje je lane na kadetskom Svetskom kupu u Novigradu osvojila takođe srebro.
Kristina Ljubenković je u polufinalu sigurnom igrom savladala Slovenku Marušu Forjanič  sa  535:488 (3:1). Po setovima je bilo 136:115, 136:138, 139:120 i 124:114. Najava dobrog ishoda bio je prvi set, minimalni poraz u drugom nije promenio mnogo situaciju,  jer je u trećem  povećala čunj razliku  povela sa 2:1 a zatim rutinski završila meč.
U dugom polufinalu Nikole Topicova (Češka), koja  je izbacila u četvrtfinalu našu Maju Đukić, je savladala Hrvaticu Klaru Sedlar sa 593:571 (1:3).
Kovačić je ispao u polufinalu punom preokreta i rezultatski veoma kvalitetnom, od raspoloženog slovenačkog juniora Timija Jurančiča i osvojio bronzu (651:660, 2:2), kao i  Nemac Sebastijan Riger. U finalu juniora slavio je Austrijanac Matijas Cackovič savladavši sa 637:621 (3:1) Slovenca Jurančiča.
Igor Kovačić je u polufinaluu fantastičnom meču sa mnogo preokreta poražen od Slovenca  Timija Jurančiča 660:661 (2:2). Po setovima je bilo158:157, 164:154, 168:175 i 164:174! Slovenac je u drugih 60 hitaca sebe nadmašio za 38 čunjeva! Kovačić je prvi set dobio uz dva „devetke“ u „čišćenjeu“ (25. i 26. hitac))  koje su prekrenule ishod. U drugom setu  na 93 u pune (Slovenac 100) Kovačić je srušio  tri „devetke“ u „čišćenju“ (16, 19. i 28. hitac ) i  dobio set za vođstvo od 2:0 i imao je 11 čunjeva prednosti. U trećem setu  posle 105 u pune, Kovačić je „čišćenje“ počeo devetkom, ali  je Slovenac igrao dobro i uz dve „devetke“ dibio set.  Kovačić je imao set  i četiri čunja prednosti.
U četvrtom setu prva drama: u pune je bilo 103:102 za  Slovenca, koji je  sa tri „devetke“ (jedna je bila  iz „dura“ a čunjevi su se vratili) napravio razliku (dve je srušio u 24. i 27. hicu) i dobio set sa 174:164! Kovačić nije oborio ni jednu, nedostajalo je malo sportske sreće. U drugom polufinalu,  Austrijanac Matijas Cackovič savladao je Nemca Sebstijana Rigera sa 597:573 (2:2).
- Izgubio sam u veoma veoma kvalitetnoma meču sa dobrim rezultatom. Kugla mi je malo slabije „radila“  i nisam imao, kada je trebalo, „devetke“ u „čišćenju“ Iskreno, u prvom setu sam se izvukao,  znao sam da ne mogu da računam da ću napraviti neku veliku čunj razliku, morao sam da  dobijam setove.  U nekim kritičnim trenucima u „čišćenju“ padale su mi razdvojene pozicije a upravo tada vam je potrebno i malo sreće. Slovenac je imao dan, dobro je igrao  ali kada je meni pala „osmica“, on je dobijao „devetku“ – rekao je Igor Kovačić kome je ovo   druga medalja sa juniorskih svetskih kupova posle zlata 2013. u Zalaegersegu u Mađarskoj.
Žensku seniorsku titulu osvojila je Hana Vidermanova iz Češke pobedivši u finalu Slovenku Evu Sajko sa  587:567 (3:1). Bronze su pripale  Austrijanki Plamenig i  Mađarici Šafranji.
Na prošlom Svetskom kupu 2015. u Hiršauu, takođe su osvojene tri medalje: Seniorsko srebro pripalo je Vilmošu Zavarku, dok su juniorske bronze osvojili Maja Đukić i Robert Ernješi.
- Ponovili smo dobre rezltate i imamo kontinuitet uspeha na ovom takmičenju – rekao je Uroš Dragojlović predsednik  kuglaškogh saveza Srbije i zahvalio se Ministarstvu omladine i sporta Srbije koje podržava programe saveza kao i kuglaškim prijateljima iz Vode Vrnjci, Pak prometa, KK Kostolac i BSP na pomoći.- Zavarkovo finale bilo je za horor film, trebalo je snage da se preživi. Ne zovu ga džabe „Vanzemaljac“! Ovo je meni bilo  najneizvesnije finale koje sam do sada gledao i služilo bi na čast svakom sportu! Zavarko i naša seniorska muška reprezentacija ovakvim igrama menjaju istoriju svetskog kuglanja. Imamo i prvo mesto u bodovanju za nacije kod juniora i drugo kod seniora čime sam posebeno zadovoljan.  Ukupno smo se pet puta peli na postolje! Čestitke svim našim reprezentativkama i reperzentativcima, kao i stručnom štabu na  svemu što su pokazali. Na talasu dobrih vibracija počinjemo pripreme za najznačajnije događaje sezone seniorskok ekipno Prvenstvo sveta i kedetski ekipni i pojedinačni Šampionat sveta u Detenhajmu u maju.
Srpki kuglaši i kuglašice, posebno Zavarko, imali su izuzetnu podršku iz gledališta. Kovačić, Ernješi, Simijonović sa razvijenom zastavom, dirigovali su navijačkim timom a gledališztem prekrasne kuglane sa osam staza orilo se „Srbija, Srbija...“  Došli su Neđa Vujaković predsednik Udruženja kuglaških klubova naših radnika u Nemačkoj, Zoran Nikolić iz Beča, verni navijač srpske reprezentacije i vešestruki prvak  na Prvenstvima Evrope za naše radnike u inostranstvu, dugogodišnji prvotimac Beograda koji sada igra u Šrechajmu u Nemačkoj  Srđan Šokac... Atmosfera je bila fantastična i  ta podrška iz gledališta dala je krila Zavarku...

Datum: 13.02.2017.
Autor: Branimir Vasić

PROČITAJTE JOŠ...

LISTA KOMENTARA
Trenutno nema komentara u sistemu

OSTAVITE VAŠ KOMENTAR
Ime:
Prezime:

Tekst komentara:
POGLEDAJTE JOŠ I...
+ O nama
+ Kontakt
+ Pravna pouka
+ Uslovi korišćenja
+ Postanite saradnik
+ Često postavljana pitanja

POVEZANE VESTI...
+ Stefanović oborio državni rekord
+ Nova Milićeva medalja na turniru Sve...
+ Finale Kupa Srbije za juniore i junio...
+ I Zavrko obezbedio najmanje bronzu na...
+ Naisa slavila u Kragujevcu

AKCIJE
Ako podjednako volite sport i da pišete o njemu, odnosno znate nešto novo i zanimljivo o nekoj sportskoj temi,  a uz to želite da svoje znanje iz oblasti sporta nesebično podelite sa drugima, javite nam se. Čekamo Vas!
Zanimaju Vas informacije o određenoj sportskoj manifestaciji (turniru, prvenstvu, akciji, seminaru, itd.), pogledajte najave aktuelnih sportskih manifestacija u okviru našeg Sportskog kalendara...
Ukoliko vodite neku sportsku organizaciju (savez, klub, asocijaciju i sl.) ili ste organizator neke sportske manifestacije (turnir, akcija, seminar, sl.) i želite da je medijski promovišete, odnosno sa njom upoznate širu javnost, Savremenisport.com može postati Vaš Medijski partner...
Osetite deo atmosvere sa najzanimljivijih već održanih sportskih manifestacija putem slika koje smo zbog Vas zabeležili u okviru Foro galerije...