x

Andrea Arsović i Damir Mikec trijumfovali na finalu Svetskog kupa

Andrea Arsović i Damir Mikec trijumfovali na finalu Svetskog kupa
Srpski strelci su blistali trećeg dana finalnog turnira Svetskog kupa u Bolonji, osvojivši dva zlatna odličja, ujedno i dva velika kristalna globusa Svetske streljačke federacije

Andrea Arsović je pobedila vazdušnom puškom, a Damir Mikec se izborio za veliki kristalni globus u takmičenju vazdušnim pištoljem.  Oboje su se tako već sada plasirali na finalni turnir SK 2017. godine.

Arsovićeva je  do pobede je došla pogodivši u finalu 209,0 krugova, 0,4 manje od njenog državnog rekorda. Drugo mesto pripalo je bivšoj olimpijskoj prvakinji i aktuelnoj svetskoj vicešampionki Siling Ji iz Kine (208,7 krugova). Bronzu je osvojila olimpijska šampionka iz Rio de Žaneira, mlada Amerikanka Virdžinija Trešer.

Andrein trener Dragan Donević je opisao tok finala:

–U finalu je Andrea gađala fantastično, do 14-15. serije bila je na dobrom putu da nadmaši svetski rekord koji drži baš Siling Ji – 211,0 krugova. U završnici je malo popustila, ali tada je već imala je veliku prednost nad rivalkama. Kako je dobro gađala, pokazuje da je i pored toga što je u poslednjoj seriji pogodila samo 9,1 krug sačuvala čelnu poziciju ispred Kineskinje, koja je 20. hicem "ubila" skoro maksimalnih 10,8. 

U kvalifikacijama, u konkurenciji 12 takmičarki, je Arsovićeva bila treća sa vrlo dobrih 417,2 kruga.

– Presrećna sam što sam napornu sezonu završila zlatom, onako kako sam i počela godinu, osvojivši titulu prvaka Evrope - kaže Arsovićeva, koja je finale SK izborila pobedom na najjačem Svetskom kupu, u Minhenu.

– Silno sam bila motivisana da najzad dođem i do pobede na finalnom turniru Svetskog kupa, jer do sada sam imala tri medalje, ali nijednu najsjajniju, već dva srebra i bronzu – nastavlja srpska reprezentativka, koja je Svetskom kupu u karijeri, sem četiri medalje na finalnim turnirima (zlato, dva srebra, bronza), osvojila još sedam odličja (četiri zlata, srebro, dve bronze).

Na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru Arsovićeva je ostala bez finala.

– Rio nisam shvatila kao veliku tragediju, šta je bilo - bilo je. Posle Olimpijskih igara okrenula sam se nastavku sezone i finalu Svetskog kupa. Pokazala sam da sam se dobro spremila, jer nije me omelo ni to što sam tokom tri sata duge pauze između kvalifikacija i finala dva sata provela na doping kontroli. Ostaje mali žal zbog lošeg poslednjeg hica, koji mi je odneo malo bolji rezultat u finalu, ali najvažnija je medalja – zaključila je Arsović, uz zahvalnost treneru Draganu Doneviću.

Damir Mikec je dominirao tokom celog takmičenja vazdušnim pištoljem. U kvalifikacijama je zauzeo prvo mesto sa 385 krugova. U finalu je vrlo brzo preuzeo vođstvo, koje je do kraja povećavao. Trijumfovao je sa 202,9 krugova (1,6 manje od njegovog državnog rekorda). Drugoplasirani Kinez Vei Pang, bronzani sa OI u Rio de Žaneiru, je za srpskim reprezentativcem zaostao čak 3,2 kruga.

– Na Svetski kup sam došao u dobroj formi, ali i rasterećen. Nisam bio pod pritiskom. Kako stičem više iskustva, drugačije pristupam takmičenjima. Imao sam svoju taktiku, koja nažalost nije “upalila” na Olimpijskim igrama, sada jeste – kaže Mikec, kome je plasman na finalni turnir donelo srebro na drugom turniru SK, u Rio de Žaneiru.

Damir je do sada u karijeri imao osam medalja u Svetskom kupu (četiri zlatne i četiri bronzane), ali u Bolonji je „upucao“ prvo odličje na završnom turniru prestižnog takmičenja.

– Šesti put učestvujem na finalnom turniru, ali do sada mi se nikako nije dalo da osvojim medalju. Imao sam mnogo motiva da u Bolonji dođem do bilo kog odličja i na kraju stigoh do najsjajnijeg i najvećeg Kristalnog globusa. Na najbolji mogući način sam završio međunarodnu sezonu.

I u kvalifikacijama i u finalu Mikec je daleko iza sebe ostavio rivale. 

– Tokom takmičenja nisam ni jednom pogledao na monitor na kome se prikazuju rezultati svih finalista. Nisam mogao da ne čujem spikera u finalu, koji je govorio da sam na prvom mestu, ali nisam znao koliko sam ispred rivala. Gađao sam onako kako sam planirao, fokusirao se samo na sebe. Bilo je i teških momenata, u par navrata mi je i ponestalo snage,  ali napravio sam vrlo malo grešaka i došao do rezultata kojim sam vrlo zadovoljan – ističe osvajač Kristalnog globusa – zaključio je Mikec.

REZULTATI

Vazdušna puška, žene: 1. Andrea Arsović (Srbija) 209,0, 2. Siling Ji (Kina) 208,7, 3. Virdžinija Trešer (SAD) 185,5, 4. Darija Vdovina (Rusija) 165,8, 5. Li Du 144,3, 6. Bei Du 124,4 (obe Kina), 7. Elaheh Ahmadi (Iran) 102,08. Olivija Hofman (Austrija) 80,7. kvalifikacije: 1. B. Du 421,2, 2. Trešer 419,9, 3. Arsović 417,9... Ukuno 12 takmičarki. Za finale 415,1 krug.

Vazdušni pištolj, muškarci: 1. Damir Mikec (Srbija) 202,9, 2. Pai Veng (Kina) 199,7,  3. Ismail Keleš (Turska) 178,4, 4. Vladimir Isakov (Rusija) 157,8, 5. Pablo Karera (Španija) 137,2, 6. Đitu Rai (Indija) 117,2, 7. Oleg Omelčuk (Ukrajina) 96,7, 8. Vili Braun (SAD) 75,5.Kvalifikacije: 1. Mikec 585, 2. Karera 583, 3. Isakov 583... Ukupno 11 strelaca. Za finale 577.

Vazdušni pištolj,  žene: 1. Alehandra Zavala Vaskez (Meksiko) 201,0 – raspucavanje 9,8, 2.Ana Koraki (Grčka) 201,0 (svetski juniorski rekord) – raspucavanje 9,1,  3. Mengksue Žang (Kina) 178,4, 4. Antonaeta Boneva (Bugarska) 155,7, 5. Vendjun Guo (Kina) 137,3, 6. Gundegma Otrjad (Mongolija) 116,5,7. Zorana Arunović (Srbija) 99,1,8. Olena Kostevič (Ukrajina) 77,7. Kvalifikacije: 1. Korakaki 391 (svetski juniorski rekord), 2. Kostevič 390, 3. Boneva 385, 4. Arunović 384... 10. Bobana Veličković 374... Ukupno 11 takmičarki. Za finale 381.


ZORANI ARUNOVIĆ SEDMO MESTO

Sem Mikeca i Arsovićeva na finalnom turniru SK danas su se takmičile i Zorana Arunović i Bobana Veličković, vazdušnim pištoljem.

Arunovićeva, pobednica Svetskog kupa prošle godine, je osvojila sedmu poziciju. Bobana Veličković, koja je osvojila zlato na ovogodišnjem SK u Minhenu, nije stigla među osam najboljih, plasirala se na 10. mesto.

Zorana Arunović u finalu nije sjajno počela, ali pred 10. hitac, kada ispada sedmoplasirana finalistkinja je uspela da iskoristi par loših hiceva rivalki i sa sedme skoči na petu poziciju. Međutim desetom dijabololom je "ubila" 9,7 i vratila se na sedmo mesto.

Pobedila je Meksikanka Alehandra Zavala Vaskez, osvajač Kristalnog globusa 2014. Srebro je osvojila mlada Grkinja Ana Korakaki,koja je u Bolonji u petak osvojila zlato malokalibarskim pištoljem, kojim je i olimpijska prvakinja. Vazdušnim je u Riju bila treća. 

Bronza je pripala šampionki sa OI u Riju, Kineskinji Mengksue Žang.

Finalni turnir SK završava se u nedelju, kada će Milenko Sebić gađati iz trostava (3 puta 40 metaka). Srbiju je u Bolonji predstavljao još Stevan Pletikosić, koji je u četvrtak zauzeo četvrto mesto malolakibarskom puškom iz ležećeg stava. 

ANA KORAKAKI STIGLA MARIJU MLADENOVIĆ

Grkinja Ana Korakaki je bila najuspešnija u kvalifikacijama vazdušnim pištoljem. "Ubila" je 391 krug i tako izjednačila svetski juniorski rekord, koji još od 1995. godine drži Srpkinja Marija Mladenović.

Korakakijeva je u finalu pogodila 201,0 krug, čime je izjednačila vlastiti svetski rekord finala, postignut 2014. na Evropskom prvenstvu. Isti rezultat postigla je i Meksikanka Alehandra Zavala Vaskez, pa je odlučilo raspucavanje, u kome je Zavala bila uspešnija.

ŠESNAESTO ZLATO ZA SRBIJU

Strelci Srbije su u finalu Svetskog kupa osvojili do sada ukupno 31 medalju – 16 zlatnih i ujedno i velikih kristalnih globusa ISSF, 11 srebnih i četiri bronzane.

Velike kristalne globuse imaju Jasna Šekarić (šest), Goran Maksimović (tri), Lidija Mihajlović, Nemanja Mirosavljev, Stevan Pletikosić, Andrija Zlatić, Zorana Arunović, Andrea Arsović i Damir Mikec (po jedan).

Datum: 09.10.2016. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...