x

Juniori u borbi za evropska odličja u vetrovitom Talinu

Juniori u borbi za evropska odličja u vetrovitom Talinu

Nade srpskog streljaštva nalaze se pred najvećem ispitom ovog leta. U Talinu, glavnom gradu Estonije, sutra startuju na Evropskom juniorskom prvenstvu malokalibarskim oružjem.


Srbiju predstavljaju dve ekipe puškom. U ženskoj su Milica Babić, Sanja Vukašinović i Nevena Armuš, a u muškoj Stevan Jovanović, Lazar Kovačević i Miloš Ivanović. Uz mlade strelce je  sportski direktor SSS Srećko Pejović.


Pejović ističe da je konkurencija žestoka, ali i da poslednji rezultati i forma naše strelce  svrstavaju u krug kandidata za visoke plasmane.


Muška juniorska reprezentacija je u Talin otišla kao prvak Evrope u trostavu sa prošlogodišnjeg EŠ u Mariboru. Ženska selekcija je na istom takmičenju u istoj disciplini osvojila srebro.


– U muškoj ekipi imamo jednu promenu u odnosu na Maribor. U timu nije Jovan Čičevski, koji je prerastao juniorski uzrast, a njegovo mesto zauzeo je Miloš Ivanović. U ženskoj konkurenciji opredelili smo se za prošlogodišnji sastav, a raduje što imamo sve više strelaca kandidata za reprezentaciju – kaže Pejović.


Naši mladi strelci su u proteklih mesec dana nizali dobre rezultate. Babićeva, Vukašinovićeva  Armušova su na seniorskom mitingu u Plzenu početkom maja oborile seniorski ekipni državni rekord u trostavu (1.739). Babićeva je kasnije, na juniorskom takmičenju u Plzenu postigla omladinski državni rekord finala u trostavu (459,4). Jovanović je na finalu Kupa Srbije oborio nacionalni juniorski rekord finala u gađanju iz trostava (459,0).


Teško je očekivati da će u Talinu padati novi rekordi, jer vremenske prilike nisu saveznik strelaca. Uslovi su, zbog jakog vetra, koji neprestano duva, vrlo teški. Prilično je hladno, a sve dodatno otežava improvizovan objekat.


– Strelište se nalazi ispod nastrešnice, koja je prekrivena šatorskim krilom i nije zatvorena, pa svima zato duva velika promaja – prenosi Pejović.


Zbog vremenskih uslova mnogo toga se menja u treningu i gađanju.


– Reprezentativce sam upozorio da ne kalkulišu sa njihovim uobičajenim rezultatima i načinom gađanja po uslovima koje su ove godine imali na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Ako vremenske prilike ostanu ovakve, a prognoze kažu da hoće, rezultati će biti znatno niži od njihovih mogućnosti. U finale će se ulaziti jako teško, ali sa nižim rezultatima. Taktika se menja za ovu priliku. Borbenost i strpljenje su prioritet, pa ćemo videti ko će bolje izdržati. U svakom slučaju uslovi su za sve isti.


U sredu će se devojke takmičiti MK puškom iz ležećeg stava. Juniori će se u ovoj disciplini takmičiti u četvrtak. Najveće nade srpski strelci polažu u trostav, koji je za obe konkurencije na programu u subotu.


Prvenstvo je, uz prisustvo zvanica iz sportskog i političkog života Talina i Estonije, zvanično otvorio Vladimir Lisin, predsednik Evropske streljačke federacije. Zastavu Srbije je na ceremoniji, održanoj u staroj kuli u Talinu, nosila Milica Babić.

Datum: 15.06.2016. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...