x

Rezime SK u Minhenu: Samo Kina ispred Srbije

Rezime SK u Minhenu: Samo Kina ispred Srbije

Srpski strelci su se posle 15 sati putovanja kombijima vratili umorni sa Svetskog kupa u Minhenu, umorni ali prezadovoljni. U koferu su se našle tri medalje: zlatne Andree Arsović (vazdušna puška) i Bobane Veličković (vazdušni pištolj) i srebro Milenka Sebića (trostav). Postignuto je i nekoliko vrlo dobrih rezultata. Najviše se istakao Sebić, koji je u trostavu oborio državni rekord i u osnovnom delu i u finalu.


Učestvovalo je 738 strelaca iz 88 zemalja. Medalje je osvajalo 17 država, a ispred Srbije u bilansu odličja je samo neprikosnovena Kina! Kinezi imaju sedam medalja. Sa po tri slede Srbija i Ukrajina, koja ima jedno zlato manje od našeg tima.

 

–Rezultati na Svetskom kupu u Minhenu su po tradiciji izuzetno visoki, pre svega zbog dobrih uslova objekta, koji je izgrađen pre više od 40 godina, ali se sjajno uređuje i održava. Međutim, ove godine rezultati su bili i iznad minhenskog proseka. Jedino su u ženskom trostavu ostvarenja bila nešto slabija, jer se gađalo po vrlo lošem vremenu. S druge strane, finale muškog trostava je bilo izuzetno „skupo“, nikad nije bilo teže ući među osam najboljih.


Učinkom naših strelaca Pejović je zadovoljan.


– Većina je podigla nivo forme u odnosu na prethodni Svetski kup u Rio de Žaneiru. Nije to još uvek onaj nivo koja se od njih očekuje, ima oscilacija,  ali i prerano je da sada dostignu vrhunac.


Komentarišući učinak troje osvajača medalja Pejović kaže:


–Andrea Arsović i Bobana Veličković su fantastično vodile svoje finalne mečeve. Obe su u finalu bile superiorne, što retko kome pođe za rukom . Milenko Sebić je, najzad posle nekoliko finala na velikim takmičenjima došao do medalje, koja mu sigurno stvara nove motive  pred Olimpijske igre u Rio de Žaneiru.


Uz tri medalje Srbija je imala i dva finala, peta mesta Stevana Pletikosića (MK puška ležeći) i Milutina Stefanovića (vazdušna puška).


– Svako finale je uspeh, a njima je medalja izmakla za, žargonski rečeno, „treptaj oka“, malo je nedostajalo da se popnu koji stepenik više. Ovaj put ponestalo im je sreće. Imali smo još nekoliko plasmana blizu finala. Lako je moglo da se desi da se među osam najboljih plasiraju Dimitrije Grgić, Damir Mikec, pa i Ivana Anđušić Maksimović i Andrea Arsović u trostavu...


Početak takmičenja obeležio je jedan neprijatan detalj. Jasna Šekarić i Bobana Veličković su diskvalifikovane zbog nepravilno podešenog oružja.


–Obe su diskvalifikovane zbog premale težine okidanja pištolja. Ni meni, ni njima nije jasno kako se to desilo. Oružje im je prošlo tehničku kontrolu posle priprema, kao i pred takmičenje. Moguće je da je na tu nepravilnost uticala i velika hladnoća – pretpostavlja Pejović.


Srpski reprezentativci se sada ponovo okreću pripremama, a sledeći Svetski kup ih očekuje krajem juna, u Bakuu. Posle tog takmičenja znaće se i lista učesnika finalnog turnira SK.



Bilans medalja


1. Kina 3 2 2 7

2. SRBIJA 2 1 0 3

3. Ukrajina        1 1 1 3

4. Španija        1 1 0 2

5. SAD        1 0 1 2

6. Hrvatska 1 0 0 1

6. Danska        1 0 0 1

8. Nemačka 0 1 1 2

9. Estonija        0 1 0 1

9. Francuska 0 1 0 1

9. Meksiko 0 1 0 1

9. Turska        0 1 0 1

13. Austrija 0 0 1 1

13. Italija        0 0 1 1

13. J. Koreja 0 0 1 1

13. Tajland 0 0 1 1

13. Vijetnam 0 0 1 1


Datum: 27.05.2016. Autor: Streljački savez Srbije

PROČITAJTE JOŠ...